REVIEW

Sennheiser IE80s

Als er één merk synoniem is aan 'personal audio', dan is dat Sennheiser wel. We worden door het merk al decennialang voorzien van koptelefoons en in-ears, en tegenwoordig is er zelfs een soundbar in de vorm van de Sennheiser Ambeo. Het merk mag dan ook niet ontbreken in deze multitest. Sennheiser richt zich namelijk op de complete markt. Voor iemand die een klein budget heeft, maar ook voor degene met een veel grotere portemonnee. Voor deze test stuurde Sennheiser de IE80s in, een setje in-ears van 349 euro. Dat is de verkoop adviesprijs, want een kleine zoektocht online levert al lagere prijskaartjes als resultaat op. Desalniettemin is deze in-ear wel de meest prijzige in onze multitest.

De Sennheiser IE80s heeft een hoop mogelijkheden en daarom veel om uit te lichten. Om te beginnen heeft de IE80s een kabel die losgekoppeld kan worden. Deze kan vervangen worden als de kabel stuk is of vervangen door een smart remote kabel met microfoon. Op die manier kun je er behalve je muziek mee bedienen ook mee bellen. De behuizing is een industrieel ontwerp en wordt geaccentueerd door rvs-accenten. Wat ons in het bijzonder opvalt, is het gewicht; zo licht als een veertje. Vermoedelijk een soort kunststof, of een composiet. Het is in ieder geval niet wat we gewend zijn qua gewicht. Ook de vorm is anders. De impedantie van de Sennheiser IE80S ligt op 16 ohm.

Op de behuizing is er een draaiknop of unit te vinden. Sennheiser noemt dat klankregeling. Hieromheen staan markeringen. Met een speciale bijgeleverde tool kan er gedraaid worden aan de klankregeling en zodoende kan de IE80s worden afgestemd op de voorkeur van de gebruiker. Het tooltje dient tevens als schoonmaakinstrument. Kijk, ook Sennheiser snapt dat we als gebruiker toch echt last hebben van oorsmeer. In de doos vinden we verder een reistasje, oorhaken en verschillende formaten ear-tips. Inclusief Comply geheugenschuim tips.

Audioweergave

Voordat we diep in het geluid duiken, willen we het eerst nog even over het draagcomfort hebben. Die is namelijk ongevenaard in deze multitest. De Sennheiser IE80S is licht, heel licht. De kabel zelf lijkt zwaarder. Door het gewicht verdwijnt ook het gevoel dat we de IE80S in dragen. Een dergelijk gewicht doet over het algemeen overigens niet veel goeds voor de kwaliteit van het geluid, met veel resonatie en bijgeluiden, maar laten we vast verklappen dat dat hier niet het geval is.

We trappen af met Kansas – Carry on my wayward son. Het stereobeeld wordt goed neergezet. Het geluid richt zich deels naar binnen en deels naar buiten. Denk hierbij aan een soort bubbel om de in-ear heen. Dat aan beide kanten en daarbinnen speelt de muziek zich af. We hebben de Sennheiser IE80S zo afgesteld dat de lage tonen niet voor bloedende trommelvliezen zorgen. Dat is een persoonlijke voorkeur. Ze zijn namelijk wel degelijk af te stemmen met een veel diepere en intense lage tonen. De in-ear komt heel rijk over, zeker in het middengebied klinkt het allemaal heel erg goed. Bij het nummer Real love baby van Father John Misty is het gevoel van het nummer goed te voelen. De muziek grijpt ons en dat is precies wat we willen. Dat heeft ook te maken met de juiste afstelling. Wellicht zal het sommigen afschrikken, dat kan. Maar het biedt ons als luisteraar vrijheid. We zijn niet direct gebonden aan de klank van de in-ear, want we kunnen hier enige invloed op uitoefenen. De indruk die de Sennheiser op ons achterlaat is een constante balans in tonen en een breed geluidsbeeld.

Dankzij de AudioQuest DragonFly Cobalt horen we een volwassen Sennheiser IE80s. Het geluid is rijker en heeft meer body. De IE80s kan nu meer onderscheid maken tussen de verschillende elementen in de muziek. We luisteren precies dezelfde muziek, maar het stereobeeld is nog groter geworden en we hebben het gevoel echt in de muziek te verdwijnen. Het laag krijg want meer accent mee en heeft een mooie afrol meegekregen. Het gitaarspel van Kansas voelt authentiek aan en heeft body. Het klinkt lekker, bijna smeuïg aan. In combinatie met de Cobalt is de Sennheiser IE80s echt een geweldige in-ear.

Eindoordeel

Sennheiser maakt duidelijk nog altijd bij de beste van de markt te horen. De vrijheid die de in-ears geven om zelf het geluid af te stellen is ideaal. Het draagcomfort is misschien wel de beste uit de hele test, maar ook deze Sennheiser presteerde uiteindelijk het best met een goede aansturing. 

www.nl-nl.sennheiser.com


EDITORS' CHOICE