REVIEW

Final E5000

Het is een logische keuze om Final mee te nemen in deze in-ear multitest. In de E serie vinden we het topmodel; Final E5000. Als we Final mogen geloven, dan is het geluid ontworpen op basis van de laatste akoestische ontwerpen en psychologische onderzoeksresultaten. Nu hebben wij een redelijk goed beeld bij het eerste punt. Maar wat ze bedoelen met psychologische onderzoeksresultaten, dat blijft vaag. Final gaat daar zelf ook niet verder op in.

 

Dat de Final E5000 direct op valt mag duidelijk zijn. De slanke body van gepolijst roestvrijstaal ziet er bijna uit als een sieraad. Die slanke body heeft het model te danken een de 6.4mm driver, een stuk kleiner van het gemiddelde van zeg 10mm. De body heeft wat weg van een klein kaliber patroon. Aan de achterkant van de body zien we heel subtiel het logo. De Final E5000 is ook voorzien van een kabel die losgekoppeld kan worden. De kabel is een OFC-kabel met een zilver coating. De kabel is transparant met een vleugje wit. Het ziet er heel clean en puur uit. De impedantie van de Final E5000 ligt op 14 ohm. Wat interessant is om te vermelden is dat in het ontwerp van de behuizing er een tweede akoestische kamer is verwerkt. Dit moet voor een betere balans zorgen tussen de lage en de hoge frequenties. De Final E5000 gaat over de toonbank voor 249 euro.

In de doos vinden we een siliconen reisetui, verschillende maten en soorten ear-tips en oorhaken. De oorhaken zijn voor ons onmisbaar.  De behuizing van de Final E5000 is lang en slank. Ondanks de vele maten van ear-tips blijft de linker in-ear net niet goed zitten. Tijdens het lopen, glijdt de linkerkant er heel rustig uit. Door de oorhaken blijft de Final E5000 precies om zijn plek zitten. Zoals we dus al zeiden: Onmisbaar!

Audioweergave

Voordat we verder gaan met het geluid, nog even een kleine opmerking over de fit. De Final E5000 is wat slanker en vereist dat hij iets verder in de gehoorgang komt dan de andere in-ears. In de praktijk merkten we hier nauwelijks wat van. Maar: wel even handig om te vermelden.

Vanaf het eerste moment weet de Final E5000 ons te pakken. We luisteren Danny Vera met RollerCoaster. Het is een prachtige eigenschap als een audioproduct je direct weet te pakken. De nuance tussen hoog en laag lijkt goed in balans te zijn. De Final E5000 heeft veel respect voor vocalen. De zang in het middengebied wordt prachtig op een podium gezet. We horen daardoor echt de emotie in het nummer. Het geluidsbeeld is groot en reikt verder dan de in-ear zelf. De dynamiek en het spel in de muziek is prachtig. We hebben er geen andere woorden voor. We schakelen over naar iets wat past bij de temperaturen van de zomer. Jamming van Bob Marley en uiteraard The Wailers. De Final E5000 pakt het laag zeer goed op en laat hier ook duidelijk de niveau’s in het laag horen. Ook hier voelen we de energie van het nummer, zo goed zelfs dat we niet we moeten bewegen. We kunnen niet stil blijven zitten. Er zit heel veel leven in de Final E5000, veel luisterplezier. Een sterk punt, want we willen dus echt niet met luisteren.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt treedt er een vergelijkbare situatie op als bij de Denon AH-C821; we worden getrakteerd op een hifi-spektakel. We dachten dat de Final E5000 al goed klonk, maar de combinatie met de externe DAC maakt het af. We luisteren ook hier naar een in-ear speaker systeem. Het leven in het geluid, wat we eerder omschreven, is ontploft als een regenbui in de lente. Hierna staat de natuur in bloei en is ineens alles groen.

We luisteren het album Love & Hate van Michael Kiwanuka. Tijdens het beluisteren van het eerste nummer, Cold little heart, bekruipt ons een bijzonder gevoel. Het begint halverwege de rug en kruipt omhoog. Het verspreidt zich over de armen en onze haren gaan recht overeind staan. Ja! Kippenvel! Dit is fantastisch. Het viool gedeelte aan het begin wordt vrij breed neergezet. De sprankel en het achtergrondkoor worden daarvoor geplaatst. De opbouw in het nummer zorgt ervoor dat alle elementen een perfect plekje krijgen, er is plaats voor iedereen op het podium. Precies tot aan het moment dat alles samen komt. De stem van Michael Kiwanuka wordt iets centraler neergezet en is prachtig is balans. Dat kleine randje van emotie om zijn stem is helder en goed hoorbaar. Het geheel bruist van het leven. Dit is wat wij willen horen.

Eindoordeel

Voor ons is de Final E5000 qua geluid het beste uit de test. Het detail en levendigheid is van ongekend niveau en gaf ons zo veel luisterplezier. De combinatie met de Dragonfly gaf ons zelfs kippenvel. Het is een juweeltje om te zien en te horen, maar bij hoge voorkeur wel met goede aansturing.

www.snext-final.com


EDITORS' CHOICE