REVIEW

Shanling ME100

We eindigen deze test zoals wij ook zijn begonnen; met een Chinees merk. Het merk Shanling is in het westen bezig aan een opmars, maar is in eigen land al sinds 1988 aanwezig. Op HiFi.nl is ooit in 2002 de eerste cd-speler van Shanling getest, veel recenter ging Jamie met de M0 van het merk aan de slag. Eigenlijk is het best een grote speler op de markt. Waarom horen veel mensen er dan nu pas? Een vlieger die eigenlijk ook opgaat voor FiiO. Dat heeft te maken met de mondialisering en het internet. Want het is tegenwoordig heel eenvoudig om producten uit China te bestellen. En als die producten dan ook nog eens van goede kwaliteit blijken te zijn, dangaat het eigenlijk van zelf. Zo ook bij de Shanling ME100.

De Shanling ME100 is het instapmodel uit de lijn in-ears. Hierboven vinden we nog twee andere modellen. Qua vorm is de Shanling ME100 vergelijkbaar met de FiiO en de Ikko. De behuizing valt weg in het oor en is voorzien van een grote akoestische kamer. De behuizing is gemaakt van een duurzaam aluminium en is versterkt. Hiermee zouden ongewenste resonanties teniet worden gedaan.

Binnenin vinden we een 10mm dynamische driver, met een impedantie van 16 ohm. Ook hier vinden we een kabel die losgekoppeld kan worden en de behuizing heeft de universele MMCX-aansluiting. De kabel zelf is een OFC-kabel met standaard oorhaken erop bevestigd en aan het andere uiteinde een stevige connector. Shanling heeft duidelijk aandacht besteed aan het hele pakket, verkrijgbaar voor 129 euro.

In de doos vinden we een prachtig afgewerkt lederen doosje. Hierin kan de Shanling ME100 vervoerd worden. Ook vinden we meerdere formaten en soorten ear-tips, inclusief een setje memory foam. En net zoals bij de FiiO vinden we ook hier een schoonmaakborsteltje. Er zijn dus aardig wat overeenkomsten.

Audioweergave

De zit van de Shanling ME100 is comfortabel. De oorhaken zijn in ons geval niet nodig. De behuizing rust in de oorschelp. Bij langere luistersessies zou het opgemerkt kunnen worden. Onze luistersessies waren per keer niet langer dan 45 minuten. We scrollen kriskras door de muziek heen en komen terecht op de Acid Jazz en Ibiza Chill lounge. Hiermee weet de Shanling ME100 wel raad. Er zitten hier wat diepere niveaus van laag in. De grote akoestische kamer weet deze niveaus prima over te brengen. Het laag komt overeen met dat van de Ikko, alleen met een iets zachter randje. We horen dat het midden en hoog een duidelijk onderscheid krijgen.

Om hier duidelijk beeld van te krijgen luisteren we Lavinia Meijer – Le onde. Het harpspel kan vrij complex zijn om weer te geven. De Shanling ME100 laat het prachtige instrument goed overkomen. Zonder er een verdikking qua laag aan mee te geven. Het middengebied wordt goed neergezet, alleen het hoog zou iets meer verfijning kunnen gebruiken. De Shanling laat hiermee wel merken dat er een voorkeur is voor muziek en dat is prima.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt kunnen we het volume een stuk lager zetten. Het is duidelijk dat het signaal versterkt wordt. Als we wederom hetzelfde nummer van Lavinia Meijer beluisteren, dan horen we meer rust in de muziek. Het komt minder gedwongen over. De Shanling ME100 is ook meteen iets kritischer, de oneffenheden zijn iets beter hoorbaar. Het hoog krijgt de verfijning mee die het nodig had. Dat maakt het net iets aangenamer luisteren. Maar misschien is klassieke muziek gewoon niet de beste keuze? Dus weer terug op de Acid jazz en Ibizia Chill lounge. Hier wordt ons vermoeden bevestigd, hier voelt de Shanling ME100 zich veel meer op zijn plek. Meer de dance, pop en lounge muziek. Vooral het spel met lage tonen komen goed tot hun recht. Met de dragonfly cobalt wordt het net iets beter, net het puntje op de i. Maar is het een enorm verschil? Nee dat niet, we zouden ook prima zonder een externe DAC kunnen.

Eindoordeel

De Shanling ME100 is een goede in-ear, als de voorkeur op dance en popmuziek ligt. Het laag wordt goed neergezet en het midden heeft body. Het is ook niet noodzakelijk om met een externe DAC te werken. De Shanling presteert prima als we hem direct op de smartphone aansluiten.

www.duneblue.com/products/Shanling/


EDITORS' CHOICE