REVIEW

Ikko Audio OH1

Ikko is een nieuw merk op de markt. Eerder dit jaar kwam het al als nieuwsitem voorbij. Een kleine opsomming qua specs: de Ikko audio OH1 is gemaakt van lichtgewicht metaal, vermoedelijk aluminium. Dit zorgt voor slechts 6 gram per oor aan draaggewicht. Maar wel met de goede eigenschappen van een robuust en stevig materiaal. Ook de vorm is een afgeleide van de binnenkant van een oor. Dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit, als het op de juiste manier wordt toegepast. Anders ziet het er alleen maar leuk uit. Mensen met kleinere oren zouden ook hier met de vorm misschien niet wegkomen. Het design heeft een futuristische look meegekregen. De buitenkant heeft een gedifferentieerd voorkomen. Het ziet eruit als schubben of een schild. Dat tezamen met de matte kobaltblauwe kleur, geeft het geheel een strakke uitstraling.

Van binnen vinden we een armature driver 33518 die een dubbele titanium driver aanstuurt. Net zoals bij de FiiO FA1 zijn beide units los van de kabel. Zeer groot pluspunt. De impedantie ligt op 18-ohm. De kabel is een 2-pin ofc-kabel die verzilverd is en heeft de gevlochten techniek meegekregen. We krijgen daardoor continue trek in wokkels, wel in de smaak paprika.

In de doos vinden we een klein tasje of zakje om de in-ear mee te vervoeren. Er zitten verschillende ear-tips bij. Want nu goed uitkomt. In het linkeroor hebben we namelijk een formaat M nodig. In het rechteroor een formaat S. Op die manier zitten ze allebei lekker en sluiten ze ook goed af. Ook vinden we een kleine transparante cover voor de 3.5 mm plug, puur ter bescherming. De Ikko Audio OH1 heeft een verkoopprijs van 149 euro.

Audioweergave

We beginnen rustig met wat jazz. Miles Davis blijft een favoriet. De Ikko Audio OH1 neemt het ritme van Kind of blue zonder problemen over. Daarmee zitten we direct in de muziek. We voelen het. We horen een mooi hoog met een goed oog voor detail, zonder scherp over te komen. Het midden krijgt van de Ikko Audio OH1 een goed podium en klinkt ontspannen. Het laag lijkt wat dik en fluffy over. Het stereobeeld is wel prachtig, de in-ears vallen weg. We luisteren en horen echt de muziek. Het speelt zich allemaal tussen de oren af zonder duidelijke aanwezigheid van de in-ears zelf.

We schakelen over naar wat anders. Dreadlock Holiday – 10cc. Hier lijken de vocalen net iets anders weggezet dan we gewend zijn, het is iets directer. Het laag is weer iets dat opvalt, met name bij de achtergrondtekst en -zang. Toch voelen we wel de harmonie in de muziek. Bij willekeurige hedendaagse popmuziek, krijgen we direct bevestiging van het laag. Dit klinkt inderdaad aangedikt. Dit is niet direct iets wat negatief is. Zeker met pop, dance of rockmuziek geeft dat laag meer effect aan de beleving. Wel moet je de vraage stellen 'wil ik dat?'. Als je met name veel EDM, dance en popmuziek luistert, dan zit je met de Ikko wel goed. Het is ook zeker een plus als de Ikko Audio OH1 ingezet wordt om films en series te kijken.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt is het een ander verhaal. De Ikko Audio OH1 presteert een stuk beter met de strakke aansturing. Het laag komt niet over als fluffy, maar zit er strakker in en heeft een nettere afloop. Ook het midden en hoog komen beter uit de verf. Dit heeft enerzijds te maken met de betere controle op het laag, maar ook het midden en hoog krijgen het puntje op de i mee. De Ikko Audio OH1 laat hiermee zien dat hij ook op niveau een audioweergave kan neerzetten, maar dat hij wel voorkeur heeft voor bepaalde muziek.  

Eindoordeel

De Ikko Audio OH1 laat horen dat hij heel goed is in laag. Muziek met veel bas komt goed tot zijn recht. Met een beetje meer aansturing werden er puntjes op de i gezet. Als je liefhebber bent van muziek met veel laag, dan kan de Ikko een goede keuze zijn.

www.networkmediasystems.eu/ikko-audio/

EDITORS' CHOICE