REVIEW

FiiO FA1

FiiO is een typisch Chinees merk dat dankzij continue research en development geweldige producten levert over de hele wereld. Het merk bestaat sinds 2007. Voor audiobegrippen relatief jong dus, maar de snelheid waarmee FiiO nieuwe technologie en ontwikkelingen toepast in hun producten heeft voor wereldwijd succes gezorgd.

Dat brengt ons op de FA1 van FiiO, te koop voor 119 euro. Wat direct opvalt is de bijzondere vorm van de behuizing. Het heeft de schijn van een ergonomische vorm die een afspiegeling is van de binnenkant van een oorschelp. De vorm valt in onze oorschelp daaom als een puzzelstukje op zijn plek. Mensen met kleinere oren zouden met de vorm misschien niet wegkomen. De FiiO FA1 is een in-ear die gezien mag worden. Naast de opvallende vorm is de afwerking om door een ringetje te halen. De blauwe kleur van de behuizing doet aan een prachtige diepe kleur van een oceaan denken. Dit wordt versterkt door de golvende lijnen die door de glanzende behuizing te zien zijn. Het voorkomen van de in-ears is niet wat je bij de prijs zou verwachten; de elegant gevormde en goed gestylde behuizing doet vermoeden dat er een veel hoger prijskaartje aan de FiiO FA1 zou hangen.

Misschien geeft de Fiio FA1 wel de nieuwe richting van hifi aan. De in-ears zijn namelijk geprint, door middel van dlp-techniek. Dat biedt zeeën van mogelijkheden. Van binnen vinden we een armature 33357 driver, die trouwens zichtbaar is door de transparante behuizing. De driver is ontwikkeld samen met Knowles en zeer geschikt gemaakt voor smartphones. Wat we erg handig vinden, is dat de behuizing niet vast zit aan de kabel. Mocht de kabel ooit stuk gaan, dan vervang je die dus los. Scheelt een hoop geld.

Niet onbelangrijk, wat vinden we in de doos? Over de behuizing en kabel hebben we al gesproken. Verder vinden we een paar kleine boekjes met informatie, maar ook een transparante kleine box. Deze is bedoeld om de FIIO FA1 na gebruik op te bergen om te voorkomen dat ze beschadigd raken in een laatje, jaszak of broekzak.

In de box zitten verschillende ear-tips en een klein kwastje. Een kwastje! Daar worden we blij van. Een fabrikant die het begrijpt. Oorsmeer is namelijk een factor voor de in-ear hifi liefhebber. Met zo'n eenvoudig kwastje ontdoen we ons er echter heel eenvoudig van, alsook van huidschilfers die achterblijven op de tipjes.

Audioweergave

Een goed nummer om te beluisteren is Opera van Emmanuel Santarromana. Hier zitten vrijwel alle elementen in die je kan tegen komen in muziek. De FiiO FA1 zet een verrassend geluidsbeeld neer en dat aangesloten op een smartphone. Het eerste wat opvalt is dat de muziek in balans is. Er is niks dat eruit springt. Het is eigenlijk gewoon goed. De FiiO FA1 is vrij direct en speelt naar binnen. We horen niet direct de in-ear spelen, want het geluid bevindt zich meer naar binnen. Meer tussen de oren. De vorm en het gewicht is even wennen, maar na twee nummers merken we er weinig van. Toch is een clip aan de kabel hier geen overbodige luxe.

Na een volledige cd van Amy Whinehouse, vinden we het eigenlijk een hele goede in-ear. Dat komt met name ook door de prijs. De muziek klopt gewoon. Geen overdreven laag, het midden blijft mooi in balans en het hoog klinkt netjes. Met alle soorten muziek die we luisteren, blijft het geluidsbeeld hetzelfde.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt worden er puntjes op de i gezet. Geen grote verschillen, gewoon net wat beter. Het laag is iets strakker, met een zachtere afrol en het midden en hoog krijgen net wat meer detail mee. Hier kunnen we echt niks op aanmerken. Een geweldige in-ear voor dat zacht prijsje.

Eindoordeel

De FiiO FA1 is een Hollands koopje. Een hoop meer muziek ten opzichte van de standaard in-ear. Daarbij is het niet direct een aanslag op de portemonnee en mag het design ook gezien worden. Een duidelijke score!

www.networkmediasystems.eu 


EDITORS' CHOICE