REVIEW

Denon AH-C821

We willen bij de Denon beginnen met het design, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Want wat is dit een gave in-ear, dankzij een ongelooflijk modern, misschien zelf een beetje cyberpunkachtige look. Waarschijnlijk niet de omschrijving waar Denon op gehoopt had. De uiteinden zijn erg licht, omdat de behuizing van gietaluminium is. Hierdoor is ook die bijzondere vorm mogelijk.

De Denon AH-C821 is een gepatenteerde in-ear. Denon maakt gebruik van een dual driver met Denons Double Air Compression Driver technologie. Er zitten in de in-ear 2 drivers (11.5 mm) achter elkaar gemonteerd. Dit zou zorgen voor een lage vervorming, maar met behoud van laag basgeluid en dat sprankelende midden en hoog.

Ook bij de Denon valt ons de kabel op. We vinden het vrij logisch dat er een dubbele kabel naar zowel de linkerkant als de rechterkant loopt, maar de kabel voelt anders aan. Hij voelt zwaar en afgewerkt met een laagje rubber of siliconen. Denon noemt dit een Cascade Damper systeem. Dit moet de trillingen en het schuren langs de kleding tot een minimum beperken. Niet het bewegen en schuren zelf, maar wel de ruis die je ervan ondervindt.

In de doos vinden we een clip voor de kabel, diverse maten ear-tips en een houder voor de AH-C821 zelf. Er zit één setje ear-tips van traagschuim bij. Deze werken met de warmte van het oor en vormen zich naar het oor. Voor de test hebben wij de gewone siliconen ear-tips gebruikt. Dit zat bij ons net iets beter. De Denon AH-C821 heeft een impedantie van 46 ohm en een verkoopprijs van 199 euro.

Audioweergave

Door de bijzondere vorm is het even gek met indoen van de in-ear. De prachtige vorm van de behuizing staat namelijk haaks op het oor zelf. Dit is even anders. Maar als ze eenmaal zitten, dan zitten ze ook echt.

We merken inderdaad op dat de ruis als de kabel langs onze kleding schuurt wat minder is. Toch blijft de clip een must have. Dit voorkomt ook een geschuur en gekraak. De Denon AH-C821 zitten comfortabel en voel licht aan. Door het lage gewicht en comfortabele zit, verdwijnt het gevoel dat we in-ears dragen. Heel sterk punt. Onze verwachting qua geluid van de AH-C821 is hoog. We besluiten daarom meteen in het diepe te springen met Erick Morillo. Dit is veelal house en techhouse. In deze muziek zitten veel fase trucjes, dynamiek en samenspel van verschillende elementen. Het volume moet redelijk hoog om alles mee te krijgen. We horen duidelijk verschillende niveaus van laag. Dit doet de Denon AH-C821 heel kunstig en maakt een zeer goede indruk op ons. De soundstage begint iets dieper, zeg maar net voorbij het trommelvlies. Vervolgens richt het zich tot ver naar buiten. De stage is erg breed en wordt ruimtelijk weggezet. Om een goed beeld van het midden en hoog te krijgen, besluiten we over te stappen op Lavinia Meijer. De harp is duidelijk en helder in beeld. Gek genoeg horen we laag. Een soort dikte bij de aanslag van een snaar. Het midden en hoog weet ons net te niet pakken, terwijl de helderheid duidelijk hoorbaar is. Bij de house muziek werden we juist gegrepen door het indrukwekkende laag.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt treedt er een metamorfose op. Als een vlinder die voor de eerste keer uit haar cocon kruipt, neemt de Denon AH-C821 de rol van een in-ear speakersysteem aan. Een wereld van verschil! We luisteren muziek van Mees Salomé. Muziek met een atmosferische vibratie, die onze ziel in een houdgreep pakt en niet meer los laat. De verschillende niveaus van laag krijgen veel meer definitie en diepte. De Denon AH-C821 weet nu aan de soundstage een complexe draai te geven. Het draait van ver buiten het oor als een draaikolk naar binnen toe. Het midden, met name de vocalen, krijgt meer body. Het spreekt veel meer en wordt beter afgezet tegen het laag. Het hoog komt nu authentiek over. Hier zit een hoorbare sprankel in, die omhoog wordt getild door het midden en laag. Een goede aansturing is precies van de Denon AH-C821 nodig heeft. Hierdoor verandert het karakter van een in-ear naar een hifi in-ear speakersysteem.

Eindoordeel

De Denon geeft een duidelijke boodschap mee. “Ik ben meer dan een in-ear”. In combinatie met de DragonFly laat hij het achterste van zijn tong zien en laat dit model horen dat er meer is tussen hemel en aarde. Het klinkt als een in-ear speakersysteem. Er is alleen één maar; je hebt er wel een goede DAC voor nodig.

www.denon-hifi.nl


EDITORS' CHOICE