REVIEW

Teufel Move Pro

“Mogen we voorstellen..”, zo opent Teufel de webpagina van de Move Pro. Nu is Teufel een merk dat geen introductie nodig heeft, en ook nieuwsberichten en reviews zijn er genoeg. Het merk is in de audio een grote speler, en die gasten bij Teufel snappen het wel. Begonnen met verkoop online en daarna een winkel openen. Het lijkt bijna de verkeerde volgorde, maar in het tijdperk van het internet is alles mogelijk.

De “unbox” ervaring is simpelweg kostelijk. Het stijlvolle en toch simpele doosje draagt hier zeker aan bij. In die doos vinden we een doorzichtig buisje, een clip en een pouch. Deze is gemaakt van hard kunststof en textiel. Hierop is het logo van Teufel genaaid. In de pouch vinden we de in-ears. Ze zitten gewikkeld om een soort rubber houder. Het geheel voelt allemaal heel degelijk aan. In de doorzichtige buis zitten alle ear-tips. Zo hebben we het nog niet eerder gezien. Een aangename verrassing.

De Teufel Move pro heeft een prachtig design-element. Aan het uiteinde van de in-ear is het glanzende logo te zien. Hieromheen zitten allemaal perforaties. Dit geeft ook een effect mee aan de audioprestaties. De in-ear zelf heeft een two-tone grijze kleur en ademt stijl. De vorm is zoals we gewend zijn in traditionele uitvoering. Het heeft wat weg van een huls van een kogel. Hierin zitten de neodymium HD-drivers die voor het geluid zorgen. Dit zit een stuk lichter dan de twee voorgaande modellen, en het vult ook niet meteen je hele oor op.

Wat ons opvalt is de kabel. Deze is namelijk erg zwaar, maar voelt zacht aan. Wij kregen het idee van een staalkabel die graag geknuffeld wil worden. Aan de rechterdraad vinden we een kleine afstandsbediening. Deze werkt met iOS en Android. De clip is trouwens geen overbodige luxe. Het gewicht van de kabel trek licht naar beneden. Met de clip wordt dit eenvoudig tegengegaan. De Teufel Move Pro is te verkrijgen voor 129 euro, maar houdt bij Teufel altijd goed de acties in de gaten. Dat kan nog wel eens een paar euro schelen.

Audioweergave

Er staat hier één sleutelwoord centraal: luistervermoeidheid. Als in: dat hebben we nauwelijks ervaren. Alleen bij muziek met veel loudness, maar dat is te wijten aan de muziekkeuze. We hebben urenlang naar de Teufel geluisterd en konden indien nodig nog wel langer blijven luisteren. Dat is een belangrijk component voor een in-ear of koptelefoon.

Popmuziek komt het beste tot zijn recht met de Teufel Move Pro. Onze playlist van jaren 80 muziek is compleet afgespeeld. Ook alle “foute” hits. Het laag is aanwezig, maar op een normaal niveau. Ook het midden en hoog en netjes, niet overdreven. Nu we het zo omschrijven, komt het bijna saai over. Maar hierdoor wordt de luistervermoeidheid tot een minimum teruggebracht. Toch weet de Teufel Move Pro een waardig stereobeeld neer te zetten. We horen nu wel de in-ear en het geluid is meer naar buiten gericht, het beeld is breder. Dit hoorden we duidelijk bij Dire Straits – Walk of life. Op het moment dat de achtergrondzangeressen in beeld komen, lijkt het geluidsbeeld zich in een boog van 180 graden te bevinden. Best een knappe prestatie. Dat brengt ons bij de multimedia-inzet van de Teufel Move Pro, want ook hier staat hij z’n mannetje. We kijken de film Venom op Netflix, wederom zonder luistervermoeidheid en met een goede geluidsweergave die aandacht schenkt aan de film-effecten.

Met de AudioQuest DragonFly Cobalt zijn het geen grote veranderingen die we horen. Het laag is iets strakker en geeft iets meer diepte. Ook in het midden en hoog is wel iets te horen, want met name het midden heeft wat meer detail. Maar we zouden ook prima zonder de DragonFly kunnen.

Eindoordeel

De Teufel Move Pro is een echte all-rounder, qua muziek en film, die eigenlijk heel goed presteert zonder DragonFly. Het zou voor de multimedialiefhebber, met een beperkt budget, een zeer goede keuze kunnen zijn.

www.teufelaudio.nl


EDITORS' CHOICE