ARTIKEL

Samsung en A-VSB

Gastauteur | 29 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

Hisense

Voor velen een onbekend merk, maar het zal niet zo heel lang meer duren of je kunt het in de winkel tegen komen. Dit Chinese merk – van oorsprong een radiofabriek uit 1969 in Qingdao – is inmiddels een van de grotere fabrikanten van televisies. Meerdere Hisense bedrijven over de hele wereld zijn goed voor een productie van zo’n 11 miljoen televisie-units per jaar, buiten de andere elektronica die deze fabrikant nog maakt.

Hisense behoort in de top 100 van Chinese bedrijven met een omzet van zo’n $ 4,2 miljard. Tot de wereldwijde productie faciliteiten behoren onder andere fabrieken in Hongarije en Frankrijk. Een van de modellen voor de Europese markt is de LCD4204EU een 42” HDReady lcd-televisie met een fraaie vormgeving. Met zijn resolutie van 1366x768 en alle moderne aansluitingen, zoals HDMI, component en een VGA aansluiting, is deze TV zeer compleet uitgerust. De weergave van de toestellen die ik op de CES heb gezien was zeer fraai. De prijsstelling is voor ons op dit moment onbekend maar ik denk niet dat we van de prijzen van deze toestellen erg wakker zullen liggen. Sterker nog, ik denk dat menig concurrent dat wel zal doen. Wellicht kunnen wij u na een volgende beurs, bijvoorbeeld de IFA na deze zomer, er meer over vertellen.


Kenwood

Voor velen een bekend merk, met name erg actief in car-audio en tegenwoordig ook car-video. De nieuwste producten zijn de in-dash DVD-receivers, de KVT-819DVD en de DDX8019. De KVT-819DVD heeft een 7” touch-screen video monitor en beide modellen hebben uitgebreide aansluitmogelijkheden voor wat betreft externe apparatuur.

Dat wil zeggen dat beide receivers 2 USB poorten hebben waarmee je bijna elk USB storage apparaat kunt aansturen en ook je iPod video aan kunt sluiten en bedienen. Wat ook leuk en makkelijk is, is dat de modellen ook nog eens Bluetooth Ready en HD Radio en Satelliet Radio Ready zijn als ze worden aangesloten op hiervoor gemaakte externe tuners die Kenwood tevens voor deze modellen beschikbaar heeft. Bijkomstig zijn beide modellen erg multifunctioneel wat betreft diverse afspeelmogelijkheden van formaten zoals DVD-Video, DVD-Audio, DivX, JPEG, en VCD zowel MPEG 1 als 2 discs. Ook AAC, MP3 en WMA muziekbestanden zijn geen enkel probleem. 24-bits high-resolution digitaal naar analoog converters zorgen voor een superieure audio kwaliteit. Beide uitvoeringen zijn tevens compatibel met Dolby Digital en DTS discs en hebben de mogelijkheid deze formaten te down-mixen naar twee kanaals geluid.
Natuurlijk zijn de touchscreen displays aan te passen qua achtergrond in 3 verschillende mogelijkheden; het oog wil tenslotte ook wat. Verder zijn ze voorzien van RDS en RT+ (Radio Text Plus). Ook kun je eventueel een tweede scherm extern aansluiten voor bijvoorbeeld de passagiers op de achterbank. Uiteindelijk moet er natuurlijk ook een mooie sound uitkomen en daarvoor hebben de makers van deze receivers beide modellen voorzien van ingebouwde MOSFET versterkers met een vermogen van 4x 50 watt met drie 5-volt vergulde uitgangen voor het aansluiten van eventuele externe versterkers.

Voor mensen die van home automation houden, kunnen nu ook in de auto hun hart ophalen. Je kunt namelijk met zogenaamde Relay Triggers ook nog twee externe apparaten inschakelen: bijvoorbeeld het op afstand elektronisch openen van de garagedeur of voor het aan- en uitschakelen van de schermen die gemonteerd zijn in de hoofdsteunen voor de passagiers op de achterbank. Ja, ja mensen we hebben hier over apparatuur voor in een auto. Beide modellen komen in de VS vanaf maart 2007 op de markt en hebben daar een advies verkoopprijs van $ 1,300. Dus ik zou zeggen ‘pimp your ride’! Dat moet met dit soort apparaten niet zo’n probleem zijn.Maar op een gegeven moment krijg je een ruimteprobleem in je auto en dan moet je keuzes maken! Ik begrijp best dat mensen de kofferbak ombouwen tot een grote versterkerruimte waar nog amper een aktekoffer in kan, maar essentiële onderdelen van de auto zoals het stuur verwijderen zoals bij deze auto, lijkt me niet erg praktisch. Er zal best een mooi geluidje in zitten, maar hoe kun je nog rijden? En van surroundgeluid heb ik vaker gehoord, maar surround beeld met behulp van dertien LCD displays? Toch geinig zo’n studiemodel.


Audio Technica

Lekker in het vliegtuig naar een muziekje luisteren of een film kijken en ongestoord luisteren via de hoofdtelefoon wat er nou eigenlijk op het scherm gebeurt? Ik hield dat voor onmogelijk want als er iets niet meevalt dan is het met de uitgedeelde hoofdtelefoons luisteren naar muziek of het geluid van een film. Door het lawaai van het vliegtuig is de muziek of het gesproken woord bijna onhoorbaar en erg slecht te verstaan, en als dan ook nog eens de buurvrouw of buurman naast je zit te kletsen dan weet je het wel. Wil je nou echt lekker naar een muziekje luisteren en het gekwebbel laten voor wat het is dan moet je eigenlijk eens een hoofdtelefoon met noice-cancelling proberen. Voor mij was het een openbaring toen mijn collega mij er eentje te leen gaf om het eens te proberen. Ik was plotseling contactgestoord door deze hoofdtelefoon want je merkt bijna niets meer van wat er om je heen gebeurt. Zó kun je naar muziek luisteren.Audio Technica maakt ook dit type hoofdtelefoons. De nieuwe ATH-ANC7 QuietPoint actieve noise canceling hoofdtelefoon moet een genot voor je oren zijn. Een goed bedacht design, licht en gemaakt om een superieure audio kwaliteit te leveren. Het maakt ‘m tot een bijna “must have” hoofdtelefoon als je veel vliegt. Twee ingebouwde microfoons aan beide kanten van de hoofdtelefoon meten het omgevingsgeluid zoals in een vliegtuig of geluid van het verkeer om je heen. Door dit te analyseren en in tegenfase aan de hoofdtelefoon aan te bieden, ben je van het lawaai tot wel 85% verlost!


Samsung

Samsung heeft zoals altijd wel wat te melden, innovatief en vooruitstrevend als ze zijn. Natuurlijk was men trots te kunnen melden dat Samsung in veel segmenten ook daadwerkelijk marktleider is.

Maar er was ook ander interessant nieuws dat misschien ook in Nederland wel eens een zeer grote invloed zou kunnen hebben op het gebied van Digitale Televisie. Samsung heeft namelijk een nieuwe techniek ontwikkeld die eenvoudig toepasbaar is op onze huidige zendmasten van de diverse kabelmaatschappijen en netwerkbeheerders. Het betreft een techniek om betere draadloze digitale televisie te kunnen verzenden zowel voor portable apparaten zoals telefoons en TV in de auto als ook digitale televisie thuis en zelfs High Definition digitale televisie ontvangst.
Advanced-VSB ofwel A-VSB is een open standaard die gemakkelijk en kostengunstig kan worden geïntegreerd voor de broadcasters zodat mobiele TV een enorme sprong vooruit kan maken. Op dit moment wordt de techniek nog gestandaardiseerd en daarna is het productieklaar en toepasbaar. In de eerste helft van 2007 verwacht men de eerste toepassingen in de V.S. te gaan doen op de huidige zendmasten en installaties.A-VSB is een techniek om met name draadloos mobiele toepassingen mogelijk te maken met TV ontvangst in snelbewegende voertuigen en dergelijke. Ook is het mogelijk om met de signalen meerdere “turbo gecodeerde” bestanden mee te zenden om garant te kunnen staan voor een sterk en helder ontvangst van de beelden. Bijkomend is het mogelijk om het signaal tussen diverse masten synchroon (signal-lock) te laten lopen door SFN (Single Frequency Network) te gebruiken zodat je ook al beweeg je van de ene richting de andere mast er geen verschil in beelden en audio onstaat of dat er storingen optreden. Door SFN is het ook mogelijk om in moeilijk bereikbare gebieden door obstakels als bergen of gebouwen gewoon een duidelijk en sterk signaal aan te bieden. De huidige manier van digitaal uitzenden met bijvoorbeeld Digitenne of KPN Digitale Televisie is erg storingsgevoelig en geografisch beperkt.
A-VSB is zoals gezegd makkelijk toe te voegen door de broadcasters aan de huidige masten en signalen. Het is een toevoeging op het huidige signaal dat men uitzendt waardoor ook de huidige digitale ontvangers gewoon kunnen worden blijven gebruikt! Door implementatie van dit systeem in Nederland zou de markt op mobiele TV wel eens explosief kunnen groeien en de ontwikkelingen van technieken en toepassingen er omheen natuurlijk ook.
Ook is het mogelijk met A-VSB High Definition videocontent aan te bieden aan A-VSB geschikte receivers. Dit zal dan wel alleen te ontvangen zijn door speciaal hiervoor gemaakte receivers en mocht je al een digitale receiver hebben dan negeert deze gewoon de nieuwe toevoegingen op het oude signaal waardoor je niets merkt van de meegezonden coderingen voor bijvoorbeeld ontvangst van draadloos HDTV.

Natuurlijk had Samsung nog meer nieuws. Naast de nu bestaande BD-P1000 Blu-ray speler kunnen we dit jaar ook de BD-P1200 verwachten. Een next-generation Blu-ray speler die ons natuurlijk hetzelfde kan bieden als we nu al van de BD-P1000 gewend waren, maar weer verbeterd en uiterlijk anders.

Zo heeft de BD-P1200 ook Hollywood Quality Video dat eigenlijk gewoon betekent dat hij een nieuwe beeldprocessor heeft die het mogelijk maakt een nog mooiere weergave te creëren dan de BD-P1000 met als extra mogelijkheid dat de HQV-processor een perfecte de-interlacing mogelijk maakt van 1080i beelden naar 1080p voor de beste weergave van High Definition video beelden.

Ook ondersteunt de HDMI uitgang vanaf nu 7.1 Dolby Digital Plus en een nieuwe feature genaamd Anynet+ die het mogelijk maakt met een afstandsbediening zowel de TV, Blu-ray speler en andere apparatuur aangesloten met HDMI te bedienen. Verder kunnen we dit jaar veel nieuwe lcd en plasma toestellen verwachten waaronder een 50” Full HD plasma-TV en een 50” Full HD plasma-TV met ingebouwde Multi Media Center welke beide ook een CES-Award gewonnen hebben naast nog een aantal andere Samsung producten.


EDITORS' CHOICE