ARTIKEL

LCD en plasma strijd

Gastauteur | 29 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

En de strijd, zo er al sprake is van een strijd, tussen lcd en plasma gaat ook maar door. Op de persconferentie van LG werd gezegd dat een grote firma met plasma zou gaan stoppen, ons vermoeden ging uit naar Toshiba en dit werd op de persconferentie van Toshiba bevestigd, maar Pioneer – producent van louter plasma – kondigt voor deze zomer een totaal ‘re-engineerd’ gamma van toestellen met revolutionair niveau in ‘display technology’ aan. Sharp brengt een lcd-scherm van 108 inch, ja heus!

Om even terug te keren naar Toshiba: wel een tweede generatie HD-DVD-spelers maar geen woord over SED-technologie, wat op de IFA van 2005 nog ‘hot’ nieuws was… Scott Ramirez, altijd leuk om hem bezig te zien, wervelend en met humor, noemt voor het stoppen met plasma de volgende redenen: met lcd heb je een lager prijspeil in 1080p, een groter gamma aan schermafmetingen en geen last van reflecties van lichtinval op de winkelvloer. En die SED-technologie wordt later dit jaar in Japan geïntroduceerd. Even wachten dus, of toch maar niet?
De persconferentie van Panasonic stond vrijwel geheel in het teken van plasma; wat wil je ook als je marktleider bent in de V.S. In de twee nieuwe fabrieken in Japan – Amagasaki – zijn ze er klaar voor om aan de groeiende vraag naar grotere formaten te voldoen.

CES 2007 deel 2

Ook op het gebied van projectie, in de V.S. toch een heel belangrijke markt, komt er veel nieuws. Optoma, Sanyo, InFocus meer gericht op de consument, maar ook Runco met giga-modellen, blazen hun partijtje mee. Op de stand van Texas Instruments staan alle DLP-gebruikende modellen goede sier te maken. Yamaha stopt overigens met beeld en dus ook met projectoren, zo vernam ik onlangs.
Sennheiser brengt nieuwe modellen uit met NoiseGard 2.0. Terwijl de door mij vooral in het vliegtuig in gebruik zijnde PX250 goede diensten bewijst, gaat het model PX450 een stapje verder: 32dB actieve onderdrukking en 23dB passieve isolatie! In totaal heeft Sennheiser vier modellen in het programma.

CES 2007 deel 2

Een paar andere fabrikanten van hoofdtelefoons komen overigens met modellen met noice-cancelling of hebben deze al in hun assortiment: Audio Technica, B&O, JVC, Bose en Philips om enkele te noemen.
En ja, ik kon natuurlijk mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen even de suite van het Hilton op te zoeken om kennis te maken met de ontwerpers van de JBL Project DD66000 ‘Everest’, Greg Timbers en Jerry Moro. Het was een aangename kennismaking welke een vervolg kreeg omdat Greg ook wel eens wilde luisteren naar de prachtig samengestelde compilatie van Lars-Olov Wehlin (tijdens de HVT-workshop van december 2006) waar ik over sprak en in mijn hotelkamer had liggen. Ik nam de gelegenheid ook iets uit eigen opnamewerk te laten horen. De aanwezigen luisterden ademloos en handenschudden werd mijn deel bij het verlaten van de goed klinkende set van JBL en Mark Levinson in deze suite van het Hilton. Je moet toch verder nietwaar?

CES 2007 deel 2

CES 2007 deel 2

Echt iets nieuws, en dat willen wij je hier niet onthouden, troffen wij aan in een suite van het Bellagio. Op uitnodiging van de Nederlandse marketeer van Cisco, Jan Hofman, kregen wij naast een aantal nieuwe routers een apparaat te zien dat zich het beste laat vergelijken met een bijtring. Je kent ze wel, liggend in de kinderbox. Welnu, de bediening van deze ‘ring’ is dan ook kinderlijk eenvoudig. Je houd ‘m vast en je handbeweging zelf activeert de curser op het beeldscherm en één klik met de duim geef je het commando. RSI-vrij lijkt ons! Deze zomer pas introductie in de V.S. en een foto maken was er niet bij.
Wil je toch weten wat de trends zijn? Nou, in-wall luidsprekers en apparaten voor schone stroom. Elke fabrikant heeft modellen voor ‘achter het behang’. Logisch, in de V.S. bouwen ze de huizen anders dan bij ons, en vaak met standaarden die wij niet kennen. Dan is het ook een stuk eenvoudiger, toch?
En dan de talloos vele accessoires voor iPod’s. In alle kleuren, voor beugelbekkies (in zacht rose / Barbie-achtig), voor High-Enders en natuurlijk bij alle grote merken.
En hoe was het met het vermaak gesteld? Op de Monster-party, de jaarlijkse uitreiking van de awards voor bewezen diensten, lees verkoopsuccessen, door head-monster Noel Lee, verzorgden dit jaar George Benson en Al Jarreau het muzikale gedeelte. Tot tevredenheid moet gesteld. Hoewel de plaats niet direct eersterangs te noemen was, viel het met de goede zaalversterking toch te beluisteren.
Minstens zo aardig was overigens het optreden in mijn stam-casino ‘Paris’. Een viermans/tweedames-groep trad op en speelde heel aangenaam hun repertoire voor de vuist weg. Beide gitaristen verstonden hun vak uitstekend, van beide dames viel vooral de jongste in de smaak met haar fantastische stemgeluid. Ja, dat werden toch ook de late uurtjes, gelukkig wel op loopafstand van het overnachtingsgokhol.
Van Sony Nederland kreeg ik een camera mee ter test, de Alpha100, een spiegelreflex met 10 megapixel. In dit verslag tref je foto’s aan gemaakt met deze fantastische camera. Met een 8Gb flash-memory-card had ik zo’n drieduizend foto’s te gaan. Het werden er al met al ruim driehonderd, waarvan hier een selectie. Davy had een 8 megapixel van Panasonic. Ook zeer prettig in gebruik en minstens zo goed.
Tot zover het wat meer algemene en gaan we nu over op het product gerelateerde nieuws.


Polk

Het Amerikaanse merk, sinds kort in ons land vertegenwoordigd door de Custom Install Company in Groningen, komt met een breed scala aan nieuwe producten op de markt. Zo zijn er subwoofers met DSP’s – in de Micro-PRO-serie en DSW PRO-serie – en komen er in de LCi-serie speciaal voor de ‘install’-markt nieuwe centers en surround modellen.

CES 2007 deel 2

Die DSP-technologie is ervoor bedoeld om wisselfilter, volume en fasegedrag in het digitale domein te behandelen, de vervorming verder terug te dringen ten faveure van de transientweergave en tot slot om grotere fexabiliteit te geven bij de plaatsing naast een muur, dan wel in een hoek dan wel vrij in de ruimte. De LCi-serie is met de modellen RTS-C en -FX een aanvulling op de reeds bestaande THX Ultra2 gecertificeerde RTS105 en RTS100.


Meridian

Op de CES introduceerde het Meridian de G95 (verwachte prijs € 6.750). Het eerste alles-in-een apparaat van deze Engelse fabrikant. Een DVD-(Video en Audio)/CD-speler, FM/AM-tuner (een DAB-tunerversie zal ook leverbaar worden) en met vijfkanaals versterking (5x 100 watt) met surround processors aan boord. Digitaal wel te verstaan. Meridian zal ook een HD-DVD-speler op de markt brengen, uiteraard in het prijssegment waar deze fabrikant doorgaans in verkeert.

CES 2007 deel 2


Lyngdorf Audio

Maar liefst vier nieuwe producten: twee stand-alone modellen van RoomPerfect, de DPA-1 en de RP-1. De eerstgenoemde is een voorversterker met ingebouwde RoomPerfect-module, de tweede alleen een RoomPerfect-module. Filosofie achter deze twee ontwerpen is dat beide beschikt zijn om in een bestaande installatie te worden ingezet.

CES 2007 deel 2

Ook brengt Lyngdorf Audio twee nieuwe luidsprekers op de markt, een woofer (BW-1) welke niet per sé in de hoek geplaatst hoeft te worden en een dipool luidspreker DP-1 genaamd. Deze DP-1 is heeft gewone units maar geen behuizing en het klankmatige resultaat is verbluffend te noemen. Wij hoorden deze setting in een onbescheiden grote kamer in het Venetian, van het formaat vier keer je huiskamer, en het speelde vullend. Peter Lyngdorf fluisterde mij nog in het oor dat hij een exclusief samenwerkingsverband met Steinway&Sons is aangegaan onder de naam Steinway&Lyngdorf. Als je een vleugel hebt staan moet de reproductie ervan net zo mooi zijn en als je die niet hebt of kunt plaatsen heeft Peter de oplossing…


EDITORS' CHOICE