Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.
Lees hier deel 1
Lees hier: The Dutch Connection
De CES startte in 1967 in New York en verhuisde in 1971 naar Chicago. Vanaf 1973 werd de CES hier ook ’s winters gehouden. Vanaf 1994 werd de zomer-CES voor het laatst in Chicago georganiseerd. Las Vegas is sedert 1978 gaststad voor de winter-CES. Gary Shapiro, van huis uit jurist, trad in 1981 in die hoedanigheid in dienst van de CEA en is sedert enkele jaren CEO. In 2006 werden alle records gebroken met 150.000 professionele bezoekers en 2.700 exposanten.
Op 7 januari was het even bikkelen. ’s Morgens om acht uur begon het al met de eerste persconferentie van LG om vervolgens via die van Pioneer, Toshiba, Philips, Sharp, Samsung, Panasonic en Sony de dag te gaan besluiten in een toestand welke zich het beste laat omschrijven als ‘gaar als boter’. Gelukkig vonden voorgaande meetings allemaal plaats in het ‘Venetian’, dus de benen wilden nog wel…
Om over die laatstgenoemde ledematen verder te gaan, moet je toch wel over een behoorlijke conditie beschikken. De shuttle’s die je van de ene lokatie naar de andere transporteren – we hoorden een getal van bijna honderdvijftig bussen! – maken het je wel gemakkelijk, maar lopen doe je toch de hele dag.
Nu moet gezegd dat het service-niveau hoog is daar in de States. Erg hoog. In de perskamers – twee lokaties: Sands en LVCC èn in het Venetian op de 29 en 30-ste etage bij de High-End een tweetal service centers – staat een enorm aantal laptops ter beschikking alsmede een groot aantal internetlijnen. Je kunt vrijwel direct overal aanschuiven en je andere ledematen benutten voor het toetsenbord, voor een kop koffie of een bescheiden ontbijtje, ondanks het feit dat ik de indruk had dat het aantal bezoekers behoorlijk groter was dan vorig jaar. Vooral op dinsdag en woensdag kon je over de hoofden lopen! Maar ook de mensen van de CEA hebben het woord dienstbaar hoog in het vaandel. Ze bieden waar nodig de helpende hand of wijzen je de weg naar hal en/of stand. Bovendien zijn ze er talrijk en goed zichtbaar aanwezig in hun helpdesks. En bovendien kan er een vriendelijke woord vanaf!
Voornoemde drukte uitte zich ook al in het aantal mails dat ik vooraf en tijdens de CES ontving. Zo kreeg ik alleen al ruim 370 mails (tegen ruim 230 vorig jaar); niet allemaal even belangrijk – hoewel je ze wel eerst moet openen om te weten òf het belangrijk is… – maar wellicht ook een graadmeter. Ik neem aan dat het Davy ook zo verging want hebben die Amerikanen er eenmaal lucht van dat je komt, dan zijn ze er als kippen bij om aandacht te trekken. Niks negatiefs hierover overigens, daarvoor ben je (vak-)journalist. En laat ik eerlijk zijn: het is wat mij betreft de leukste show die ik ken.
Over de verdeling van het werk, als eerder gezegd Dick Steffens het High-End en wij de ‘rest’ moet opgemerkt dat het niet helemaal gelukt is. In dit verslag tref je ook nog wat aan over de kleine, zeg High-End en iets minder High aan. Qualitate qua, zal ik maar zeggen.
Nieuws, algemeen
Ja, en dan het nieuws. Was er wel zoveel nieuws? Mag je dat wel verwachten? Vragen die eigenlijk eenvoudig met nee beantwoord kunnen worden. Het is toch ook niet mogelijk elk jaar het elektronica-wereldwonder te brengen, en daarmee al het voorgaande van tafel te vegen? Nu volgen de formaten elkaar wel steeds sneller op – CD twintig jaar, DVD zo’n tien jaar – maar Blu-ray is eigenlijk nog maar net op de markt en HD-DVD in Europa nog niet geboren. Nee, geen grote revoluties. Eerder verbeteringen en voortborduren op bestaande thema’s. En dat kan ook al de moeite lonen.
Om geen onderscheid te maken tussen beide om de gunst van de consument strijdende partijen, lanceert LG een duo-speler, de BH-100, met een verwachte winkelprijs van $ 1.199. Slim lijkt me, want je hebt eerst een HD-scherm verkocht en nu weet de consument niet wat er komen gaat en is met dit toestel dus klaar. Nu heb ik begrepen dat een nieuw format als Blu-ray of HD-DVD vooral ‘gedreven’ wordt door de spel(letjes-)fanaat en dan zal Sony met de PlayStation3 waarin een Blu-ray-drive zit wel een behoorlijke voorsprong hebben ten opzichte van Microsoft die met HD-DVD in zee gaat in de Xbox. (Bill Gates kondigde IPTV aan voor de Xbox 360 en de Windows Home Server. Het levert je televsie, games, films en communicatie voor spraak/telefoon en video.) HD-DVD-spelers komen er overigens ook van Meridian (zie verderop in dit verslag), RCA (voor Europa, lees Frankrijk, onder de naam Thomson) en Onkyo, ’t is dat je het maar weet. Wie weet volgen er nog meer, wellicht in het goedkope segment uit China…
Maar Blu-ray wordt toch door een veel groter aantal hardware-fabrikanten ondersteund. Zo is de Panasonic DMP-BD10 (in dit nummer in test), de Samsung BDP-1000 (in het decembernummer van HVT onlangs getest) reeds verkrijgbaar en komen Philips (BDP 9000), Pioneer (BDP-HD1), Sony (BDP-S1) binnenkort en staan de eerste Toshiba HD-DVD-spelers nog maar net in de vaderlandse winkels. De soft-ware, lees filmmaatschappijen, maakt het niet uit wat er komt, à ls er maar wat komt. En dan ‘steunen’ ze alle formaten. En wat te denken van schijfjes met aan de ene kant HD-DVD en aan de andere kant Blu-ray?
Aanvullende informatie: Dit voorjaar zullen er tussen 4 en 6 miljoen PS3-apparaten in de huishoudens staan wereldwijd. Aan het eind van 2006 waren er 300.000 huishoudens – lees: in de V.S. – voorzien van een HD-DVD-afspeelmogelijkheid, middels de Toshiba toestellen dan wel via Xbox360. Als de Chinese fabrikanten loskomen met HD-DVD-spelers zouden deze voor zo’n driehonderd euro op de markt kunnen komen. Wij houden je op de hoogte… |