ARTIKEL

Cambridge Audio, Arcam, Primare, Dali

Bij Cambridge Audio worden we verwelkomd door de lichtelijk hyperactieve Adam Shaw Cotterill. In sneltreinvaart somt hij de vele nieuwtjes en de bijbehorende specificaties op: een nieuwe DacMagic Plus, een Stream Magic 6, een kleine DacMagic met de naam DacMagic 100, een nieuwe Azur 651 versterker en cd-speler, een Azur 851A versterker én een Azur 851C. En die laatste is een snoepje en combineert een cd-loopwerk met een DAC en een volumeregeling. Volgens Adam: “The best DAC we’ve ever made!” De verwachte verkoopprijs zal zo’n 1700 euro gaan bedragen.

Ook bij Arcam bestond het belangrijkste nieuws uit de introductie van een DAC. Niet de opvolger van de populaire rDac - al lieten ze in Vegas ook de rPac zien, maar een 43,3 cm brede cost-no-object D33 SuperDAC in de FMJ serie. Volgens de vertegenwoordigers van Arcam een dac die de confrontatie met andere dac`s tot 5000 euro met vertrouwen tegemoet kan zien. De prijs van dat moois moet ergens rond de 2500 euro komen te liggen.

Om nog maar even bij de DAC’s te blijven: Primare toonde in Sin City de spiksplinternieuwe DAC 32. Ook liet Primare de nieuwe Pre32 voorversterker, de A34.2 eindversterker en de media-modules voor de I32 en Pre32 zien.

De Primare’s klonken geweldig in het Venetian, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de nieuwe Epicon 6 van DALI waar ze op mochten spelen.

In een van de vele hotelkamers komen we ook weer de Devialet D-Premier tegen. Voor het eerst - we zagen eerder een prototype tijdens de High End in München - met een productierijpe draadloze streamer aan boord. Aangesloten met Crystal Cable Dreamline op een setje Focal Utopia’s. Helaas had de Amerikaanse importeur van Crystal Cable en Siltech gekozen voor een suite in een ander hotel, waardoor we de nieuwe Crystal Cable Arabesque Mini niet konden beluisteren.

Arabesque Mini

Bij T+A konden we de relatief nieuwe - officieel geïntroduceerd tijdens de High End in München - Solitaire luidsprekers bewonderen. Deze forse Solitaire CWT500 (107 x 30 x 38 cm (HxBxD) drieweg luidspreker maakt gebruik van een elektrostatisch hoog (vanaf 2000Hz tot 40kHz), drie 120mm. middentoners en twee, in de zijwanden geplaatste, 210mm. woofers. De CWT500 weegt maar liefst 53 kilo per stuk en vraagt om redelijk krachtige versterking, Bij voorkeur natuurlijk uit eigen huis.

Daarnaast introduceerde T+A de K2 Blu: een 3.1 DVD-receiver/streaming client met versterking voor een tweede stereo-zone. Ieder kanaal - in totaal dus 5 - kan over een vermogen van maar liefst 95 watt aan 8 ohm beschikken.

T+A K2 Blu

Dat we Sony ook - ze hadden zoals gebruikelijk in grote stand in de Central Hall van het LVCC -  in het Venetian tegenkwamen is opvallend, maar niet verrassend. Vorig jaar introduceerde het Japanse merk namelijk al de - inmiddels internationaal zeer lovend ontvangen - SS-AR1 luidspreker. Dit jaar kwam het merk met een kleiner model: de SS-AR2. Toch was het de SS-AR1 waarmee Ray Kimber van Kimber Cable demonstreerde. Ontwerper Yoshiyuki Kaku was op de stand aanwezig om vragen van belangstellenden te beantwoorden.


EDITORS' CHOICE