ARTIKEL

The Venetian

Ver verwijderd van de hectiek van het LVCC tonen in het Venetian Hotel & Casino de hifi-merken hun waren. Over vijf verdiepingen verdeeld vind je in de bekende hotelkamers ‘s werelds grootste en belangrijkste fabrikanten...tenminste, de fabrikanten die het zich kunnen en willen veroorloven om een dure ruimte te huren. Zoals bij iedere show zijn er namelijk ook fabrikanten die op een rustige - lees goedkopere - locatie hun waren aan de man proberen te brengen. Tijdens de CES is dat niet anders. Wil je alles zien dan loop je vele kilometers tussen Venetian, Bellagio, Flamingo (T.H.E show) en nog vele andere hotels in Vegas. We beperken ons gezien de tijd tot het Venetian, en zelfs dan omvat dit verslag slechts een fractie van wat er te zien was. Omissies zijn helaas onvermijdelijk.

Een opvallende hoofdrol is weggelegd voor de hoofdtelefoon - we zagen al de nodige exemplaren in het LVCC - en de DAC. De Digitaal naar Analoog omzetter is hard op weg om de voorversterker te verdringen als het hart van de audio-installatie. Met de stijgende populariteit van digitale televisie, diensten als Spotify, Rhapsody, Pandora en het in de VS snel aan populariteit winnende MOG, en internetradio, zijn haast alle bronnen digitaal geworden. Een DAC met voldoende digitale ingangen en een regelbare uitgang maakt een voorversterker in zo’n geval overbodig. En tijdens de CES waren er voldoende merken die een DAC met volumeregeling toonden.

Daarnaast waren er opvallend veel actief aangestuurde luidsprekers te zien in het Venetian. De actieve luidspreker is - ten onrechte - niet bijzonder geliefd bij ‘audiofielen’. Niet kunnen experimenteren met verschillende eindversterkers of interconnects is daar waarschijnlijk debet aan. Maar de actief aangestuurde luidspreker heeft vele voordelen, zoals Dynaudio overtuigend demonstreerde met de Xeo.

Ook Javier Guadalajara van het Spaanse merk Wadax demonstreert met actieve luidsprekers, al behoren de 106.500 dollar kostende La Pasion luidsprekers in een iets hogere prijsklasse. Voor het midden en laag beschikt de La Pasion over een 400 watt klasse-D eindversterker, het hoog wordt rechtstreeks aangestuurd door een ingebouwde DAC die een vermogen van 4 watt naar de tweeters stuurt. Zelfs eigenaren van een draaitafel kunnen deze set gebruiken: met een door Wadax geleverde testplaat kunnen de eigenschappen van het element geprogrammeerd worden in de DSP-module van de Pre 1  voorversterker.

Wadax

Ook het Britse merk Meridian toonde in het Venetian een actieve luidspreker: de futuristisch ogende M6. De in de bodem van de luidspreker geplaatste 140mm. woofer wordt aangestuurd door een 150 watt klasse-D versterker en hoeft alleen de frequenties onder 200Hz voor zijn rekening te nemen. Alle hogere frequenties worden door de bovenin de luidspreker geplaatste breedband-unit weergegeven die voorzien is van een 100 watt ‘super-linear low-feedback’ versterker. Door de bijzondere vorm en de inzet van een DSP-module klinkt de M6 bijzonder ruimtelijk.


EDITORS' CHOICE