ARTIKEL

Wisdom, Rega, AVM

Nee, een echte ‘incredible demo’ werd gegeven door Wisdom Audio. Ook tijdens de High End in München was het merk ons al in positieve zin opgevallen - een top drie notering voor beste geluid tijdens show viel hen toen ten deel - ook nu behoorde de demo tot de beste die we in Vegas hebben gehoord. Luisterden we in München naar de redelijk betaalbare L75’s, nu waren het de schier onbetaalbare LS4 magnetostaten die de show stalen. 

Een andere ‘incredible demo’ werd gegeven door AudioQuest. Dit keer met een Forrest iPod connecter-kabel van 29 dollar. Afgezet tegen de standaard Apple kabel waren de verschillen verre van subtiel: het middengebied kreeg meer body en het hoog kreeg meer ruimte en verloor het scherpe randje.

Bij Rega streden twee producten om de aandacht. Mijn persoonlijke interesse ging uit naar de vervanger van de P5 draaitafel: de RP6. Enkele fundamentele wijzigingen in het design  zoals een structurele verbinding tussen het lager en de armbasis (Double Brace Technology), een aluminium subplateau en een nieuwe RB303 arm moeten de RP6 weer een trapje hoger op de audiofiele ladder laten klimmen. Binnenkort zullen we de RP6 op HiFi.nl uitgebreid bespreken.

Het andere product was een nieuwe luidspreker. Rega mag in Nederland misschien minder staan als luidsprekerfabrikant, hun RS-luidsprekers hebben een uitstekende reputatie. Meest opvallend is de inzet van een BMR-unit. Onze ervaring met eenzelfde unit in de Naim Ovator en de Cambridge Audio Minx waren zeer positief. We zijn dus benieuwd naar de productierijpe versie van de RS10.

Bij Clearaudio viel ons oog op de nieuwe Performance, nu met de letters DC achter de naam. Nieuw is het Delrin plateau - was acryl in de SE versie - het verdwijnen van de losse motor en een toerenregeling (33/45/78) op de plint. De prijs zou rond de 2750 euro moeten komen te liggen.

Nog meer platenspelers waren er te zien bij Thorens, Music Hall en het nieuwe Duitse merk AMG. Thorens toonde een prachtige TD2035 met aluminium plateau en TP92 arm die in meerdere kleuren leverbaar is. Bij Music Hall vonden we de nieuwe MMF-5.1, en Gerald Jakob van AMG toonde het eerste loopwerk van de firma.

In de ruimte die AVM deelde met Ayon moesten we even van de schrik bekomen; de hoeveelheid opgestapelde apparatuur deed eerder aan een uitverkoop dan aan een audioshow denken. Gelukkig kon Udo Besser van AVM ons het een en ander verduidelijken. Het Duitse merk staat bekend om haar modulaire opbouw en flexibele benadering. In de Ovation serie toonde AVM de grote MA8 monoblokken, de PA8 voorversterker en een nieuwe media-player/server met een SSD harde schijf van maar liefst 2 terabyte. Te weinig? Als we het ons goed herinneren kan er maximaal 8 TB aan SSD geheugen in. Verder toonde AVM nog een interessante monitor-luidspreker: de Audition S3 met JET Airmotion tweeter.


EDITORS' CHOICE