Arabesque Mini

Redactie HiFi.nl | 18 oktober 2011 | Crystal Cable

Crystal Cable is onlangs van start gegaan met de productie van de Arabesque Mini speaker. Op het snijvlak van ontwerp, techniek en muziek, zoals het merk de fraaie toevoeging aan de luidsprekerwereld zelf omschrijft, is het prototype van de Arabesque Mini voor het eerst getoond tijdens CES 2011. Ook waren de modellen aanwezig op High End München dit jaar. Inmiddels is dat prototype af, en in productie genomen. Je vindt ze komend weekend op de AV-NU stand van D&D Audio.

De Arabesque Mini gebruikt dezelfde techniek als de in 2009 geïntroduceerde Arabesque Glass Master. Aangezien glas echter geen optie is voor compacte behuizingen, werd aluminium gebruikt om de Mini te kunnen bouwen. Een 15 centimeter langeslag woofer en een Berillium tweeter werken samen via een lage-Q scheidingsfilter, gebouwd van luchtspoelen en zilver-olie condensatoren.

De Arabesque Mini is een echte high-end luidspreker, ontworpen en met de hand gebouwd in Nederland. Hij levert een geluidskwaliteit die ongekend is voor luidsprekers in deze afmeting en klasse. Als gevolg van de designfilosofie zijn de luidsprekers eenvoudig in iedere huiskamer te plaatsen, zowel qua design als qua akoestiek en weergave.

De Arabesque Mini heeft een geadviseerde winkelprijs van 12.999 euro per paar. Op de website vind je meer informatie.

Techniek en ontwerp
Bij de introductie van de Arabesque Mini heeft Crystal Cable stil willen staan bij het ontwerp- en bouwproces van luidsprekers uit de Arabesque serie. Het bericht over de nieuwe modellen wordt dan ook begeleid door een overzicht van de geschiedenis en de filosofie van het merk, waar op de website meer over te lezen is. Ook bij de technieken voor het ontwerpen van een nieuw model wordt toelichting gegeven. ‘Physical modelling’, een computertechniek waarin 3D modellen gebruikt wordt om tot een definitief fysiek model te komen, wordt al jaren gebruikt voor het ontwerpen en virtueel testen van bijvoorbeeld vliegtuigen, en ook de auto-industrie  richt zich op deze methode om auto’s te fabriceren die veiliger en zuiniger zijn, beter presteren en minder kosten.

Crystal Cable is één van de eerste luidsprekermerken om deze techniek ook toe te passen bij het ontwerpen en virtueel testen van speakers. In een virtuele omgeving kunnen alle fysieke eigenschappen van zowel een luidspreker als haar omgeving – zoals de luchtdruk – getest worden door het afspelen van geluiden. Trillingen van de luidsprekerkast en de verdeling van het geluid kunnen in een virtuele omgeving gemakkelijk opgespoord worden. Het resultaat van deze unieke testfase is de uitzonderlijke vormgeving van de Arabesque serie, die niet alleen gebaseerd is op een strak en modern design, maar ook op eisen voor weergave en geluidskwaliteit zoals die in de intensieve testfase naar voren is gekomen.

De introductie van de CES-Award winnende Glass Masters in 2009

In het geval van de Arabesque Mini leverde de testfase weer nieuwe uitdagingen op. De glazen behuizing van de Glass Master is zoals gezegd immers geen oplossing voor compacte speakers. Opnieuw werd computer modelling gebruikt om tot een ontwerp te komen, waarin uiteindelijk gekozen werd voor aluminium als optimaal bestandsdeel. Om vervolgens aan de slag te kunnen met een ontwerp gebouwd met geanodiseerd aluminium, moesten nieuwe productiemethoden ontwikkeld worden. Het resultaat is een 18 kilo zware, 32.6 centimeter hoge luidspreker die net als zijn voorganger uniek genoemd mag worden.


EDITORS' CHOICE