ARTIKEL

Pass Labs, Unico, MSB, Jamo

In de modewereld staat XS voor Extra Small; een bescheiden maatje dus. Bij Pass Labs zijn ze blijkbaar niet zo met mode bezig, of ze hebben een apart gevoel voor humor. Hun XS versterker is namelijk allesbehalve klein. Twee enorme kasten vormen samen één monoblok van 300 watt (XS 300) of 150 watt (XS 150). Om een stereosignaal te kunnen versterken heb je dus vier van deze versterkers/voedingen nodig...maar dan heb je ook watt.

De Unico serie van Unison Research geniet in Nederland een goede reputatie. Onlangs besprak HiFi.nl nog de Unico Secondo versterker en de Unico CDE cd-speler. Tijdens de CES introduceert Unison Research weer een aanvulling op het assortiment unieke (Unico) apparaten: de Unico 50. Een klasse-A buizen (ECC82) voorversterker gecombineerd met een Solid State klasse-A eindtrap staat garant voor een vermogen van 120 watt in 8 ohm.

Op de van den Hul stand lopen we Maarten Binnendijk tegen het lijf. Trots toont hij ons de nieuwe van den Hul kabels die gemaakt zijn volgens de 3T (True Transmission Technology) technologie van het merk: een legering van vijf metalen en een niet-metaal. De kabels luisteren - in de van den Hul traditie - naar namen als The Cloud, The Sea en The Cumulus.

En bij MSB Technology lopen we de sympathieke Belg Frank Vermeylen tegen het lijf. MSB heeft de afgelopen jaren een reputatie op weten te bouwen als specialist op het gebied van DAC’s en loopwerken. Hun FemtoSecond Galaxy klok heeft een belachelijk lage jitterwaarde van 77 femtoseconden… dat is 0,077 picoseconde!) en kun als upgrade in iedere MSB speler geplaatst worden. Helaas is deze superklok niet geschikt voor andere loopwerken.

Als we nog even door de hallen van het voormalige Sands hotel lopen, komen we nog een stand van Jamo tegen. Op de stand zien we een zeer speels vormgegeven luidsprekerlijn met een opvallend ‘dekseltje’ boven de tweeter. De stand is zo druk bezocht dat we helaas niet om meer informatie kunnen vragen, maar als we op het uiterlijk en de afwerking af mogen gaan zal dit ongetwijfeld een verkoopsucces gaan worden.

Zoals gezegd is bovenstaande slechts een beknopt overzicht van wat er op de CES ieder jaar weer te ontdekken is. De komende weken en maanden zullen de producten ook in Nederland te zien en te horen zijn tijdens dealershows en andere evenementen. Anders is er altijd nog de High End in München die wel toegankelijk is voor het publiek en waar weer veel nieuwe producten te verwachten zijn. Verschillende fabrikanten fluisterden ons namelijk in dat ze nieuwe producten in de planning hebben die ze tijdens de High End aan het grote publiek zullen tonen.


EDITORS' CHOICE