NIEUWSDALI

De nieuwe Dali Epicon

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2012 | DALI

Het Deense DALI introduceerde tijdens de CES de opvolger van haar Euphonia toplijn: de Epicon. Uiterlijk zijn er de nodige overeenkomsten met de Euphonia, maar ook met de Helicon en zelfs de Ikon-serie.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de unieke combi-tweeter, waarin een bandtweeter wordt gecombineerd met een conventionele dome. Het was de Euphonia waarin deze tweeter voor het eerst gebruikt werd. Ook de Epicon herbergt weer innovaties die in de toekomst ongetwijfeld door zullen sijpelen naar goedkopere series.

In alle opzichten is de Epicon 6 op het eerste gezicht een traditionele luidspreker. Maar, behalve de op zichzelf al innoverende Hybride tweeter technologie, houtfiber conussen en meer, komt er een belangrijke vernieuwingen bij, vooral wat de woofer magneetsystemen betreft. Deze nieuwe woofers, die bij DALI in-huis gefabriceerd worden, met bijna breed-bandige eigenschappen, zetten een nieuwe maatstaf in precisie, snelheid en dynamiek. 

De belangrijkste innovatie is daarmee onzichtbaar: het magneetmateriaal. Deze vernieuwing bestaat uit samengeperst magnetisch poeder waardoor een veel krachtigere substantie verkregen wordt. Verder zien we een forse 29mm dome-tweeter en de bekende met houtvezel versterkte papieren conussen voor de woofers.

De eerste luisterimpressie op een Primare set - de nieuwe Pre 32 voorversterker en A 34.2 eindversterkers - had die kenmerkende natuurlijke en open klank die we inmiddels van DALI gewend zijn. Dynamisch wordt er echter duidelijk een tandje opgeschakeld. Als we in gesprek raken met de Deense vertegenwoordiger wordt al snel duidelijk dat de hier getoonde noviteit het begin is van een complete reeks, en het zou ons niet verbazen als ze tijdens de High End in München de Epicon 8 gaan introduceren.

Eind van de maand en op ISE 2012 zal de officiële introductie in Nederland plaatst gaan vinden, en HiFi.nl zal daar natuurlijk ook bij aanwezig zijn. Meer weten over Dali? Er is een Dali Special Page op HiFi.nl.

MERK

EDITORS' CHOICE