NIEUWS

Luidspreker van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 29 november 2013

Voor elk wat wils in deze categorie: van kostbare überspeakers tot meer sympathiek geprijsde middenklassers.  En een alleraardigst desktopmodel. Zolang je iet of wat binnen dezelfde prijsklasse gaat shoppen, is het vaak niet zozeer een kwestie van beter of slechter, maar van anders. Toch kan er maar één de Luidspreker van het Jaar worden…

1) KEF X300A – € 799/paar
Je zou de X300A kunnen omschrijven als high-end muziekoplossing voor de desktopomgeving. Er zit namelijk ook een 96 kHz/24 bit DAC in de KEF’s, evenals twee versterkermodules. Gewoon nog een USB-kabel inpluggen en voila: instant nirvana.

2) Magico S1  - € 15.500/paar
Zouden er in 2013 beter klinkende luidsprekers op de markt losgelaten zijn dan deze Magico’s? Dat is weinig waarschijnlijk. Naar Magico normen is de S1 heel betaalbaar, maar wij moeten er toch een hele poos voor sparen. Maar: ze zijn het dubbel en dwars waard.

3) Revel M106 - € 1998/paar
Deze fraaie Amerikanen klinken even goed als ze eruit zien.  Misschien heeft het wel iets te maken met het enorme R&D budget van de Harman groep, waar Revel deel van uitmaakt. De compacte vormfactor en het vederlichte prijskaartje zijn niet te versmaden bonussen.

4) Vivid Audio Giya G3 – vanaf € 27.998
De Giya G3 is het werk van Laurence Dickie, één van ’s werelds beste luidsprekerontwerpers. De unieke vormgeving – Diva Plavalaguna uit The Fifth Element, iemand? – maakt ‘m tot een meerwaarde voor je interieur.

5) Wilson Audio Alexia – vanaf € 55.900/paar
De Alexia is opgebouwd uit drie onafhankelijke modules (laag, mid en hoog), die op een hoogst elegante manier in elkaar passen. Heel veel techniek, heel veel muzikaliteit en eh.. heel veel geld, dat is de Alexia in een notendop.

6) GoldenEar Triton Two - € 3.000/paar
‘We make high-end affordable’, zegt ontwerper Sandy Gross er zelf over. In het geval van de Triton Two zijn we het volkomen eens met hem: deze luidsprekers klinken inderdaad erg goed en het prijskaartje is best schappelijk.


EDITORS' CHOICE