ARTIKEL

Bit Perfect

XXHighEnd is een zogenaamde bit perfect speler en gebruikt daarbij een door de maker zo genoemde Engine. Op dit moment zijn er twee Engines aanwezig in de software. Engine #3 en Engine #4. Engine #3 gebruikt geen ASIO en ook geen Kernel Streaming omdat die laatste mogelijkheid niet meer in Vista (officieel) bestaat, maar de engine draait wel in Exclusive Mode in Windows Vista/7. XXHighEnd is een muziek speler die ervan uitgaat dat het uitgaande signaal naar een DAC gaat. Of dit nu via USB, Firewire of S/PDIF gaat maakt niet uit. Uiteraard speelt de speler ook via de ingebouwde geluidskaart maar de kracht van XXHighEnd zit ‘m in de manier waarop het product met het digitale uitgangssignaal omgaat.

De speler kent geen Digital Signal Processing in de vorm van volume manipulatie of iets dergelijks. Dit is om het signaal zo puur mogelijk te houden. Zoals we verderop zullen zien zitten er wel allerlei instel mogelijkheden in de speler die het uiteindelijke muzikale resultaat beinvloeden. Maar de schrijver van de software benadrukt dat wat er ook binnen de speler gebeurt, er geen DSP’s aan te pas komen en er alles aan wordt gedaan om het originele signaal origineel te houden tot aan de uitgang.

De installatie in een eigen folder onder de root van de systeemschijf is eenvoudig. Omdat de speler ook in een zogenaamde unattended mode kan draaien waarbij er een flink aantal Windows processen worden gestopt waaronder delen van de Explorer moet er nog een apart programma worden geladen. Dit is AutoHotKey. Door dit te activeren kan je met de toestcombinatie Alt-X schakelen tussen unattended XXHighEnd en Windows. Vergeet dit niet want als je XhighEnd in unattended mode start zonder eerst de hot key te hebben gedefinieerd loop je het risico de computer te moeten herstarten om de controle weer terug te krijgen.

Is XXHighEnd eenmaal geinstalleerd start het dan op als de gewenste uitgangsapparatuur is aangesloten. In ons voorbeeld hebben we weer een DAC via USB met de computer verbonden en wel een Ray Samuels The Predator hoofdtelefoon versterker/DAC. Als eerste instelling gaan we de DAC en de muziek bibliotheek koppelen aan de speler. Onder de Settings tab zijn alle instellingen te vinden. Wanneer de computer muis over een veld komt, verschijnt een uitgebreide beschrijving van de werking van de optie.

XX Device Keuze

 


EDITORS' CHOICE