ARTIKEL

Het Nieuwe Luisteren deel 3: Foobar2000 en XXHighend

Dit artikel maakt deel uit van een reeks. Deel 1 lees je hier, deel 2 hier en deel 4 hier.

Nu Foobar2000 is geïnstalleerd en de eerste cds zijn geript naar een folder als D:\Muziek kan het instellen van de afspeel parameters beginnen. Als eerste moet de vraag hoe we gaan luisteren beantwoord worden. Gaan we gebuik maken van de geluidskaart in de computer of van de mogelijk om de USB uitgang te gebruiken. In het eerste geval moeten luidsprekers aan de computer worden aangesloten, in het tweede geval zal een USB DAC, een digitaal naar analoog converter, aanwezig moeten zijn.

In beide gevallen is nogmaals van belang te benadrukken dat een computer een lawaaierige en storingsvolle omgeving is. Een computer, of dit nu een laptop of een desktop of een server is, is niet primair gemaakt om muziek mee af te spelen. Het apparaat is gemaakt om gegevens heen en weer te schuiven in het geheugen en de uitvoer daarvan op een scherm weer te geven, in een bestand op te slaan of via een uitvoer apparaat door te geven aan een ander apparaat. Dat we van de computer gebruik kunnen maken om muziek te maken is een mooie bijkomstigheid, maar laten we het dan wel meteen goed doen.

Dat kan door de juiste instellingen te kiezen in het programma dat de muziek afspeelt. We nemen weer Foobar2000 versie V0.9.6.9 wat een stabiele goed werkende versie is. De nieuwste versie V1.0 kent nog wat problemen op het moment van schrijven.

Als eerste gaan we de muziek bibliotheek instellen. Ga daarvoor in het hoofdscherm van Foobar2000 naar Library en daaronder naar Configure. Met de knop Add is de locatie van de muziekbibliotheek toe te voegen. Als de geripte muziek in D:\Muziek staat, voeg dan deze locatie toe. Als Filetype is een sterretje aan te raden zodat alle soorten bestanden worden weergegeven zoals FLAC of WAV. Cuesheets staan standaard in de Exclude lijst en andere extensies kunnen worden toegevoegd. Cuesheets zijn handig om te gebruiken bij het branden van cds maar zijn voor het afspelen niet noodzakelijk.

FB Configure

Onder de Installed Media Library Viewers zijn twee zaken al ingevuld, Album List en Search. Album List is wanneer het item is geselecteerd te configureren zodanig dat of de weergave per album, artiest, genre, jaar of artiest en album plaatsvindt. Met de knoppen Up en Down is de volgorde aan te passen. Door in het linker deel van het scherm op Media Library te klikken komen we weer in het Configure Library scherm terug. Om de ingestelde Library Viewers te activeren kan een vinkje worden gezet bij Enabled en Activate When Changed. Door op Close te klikken worden de aanpassingen opgeslagen. Eenmaal terug in het hoofdscherm geeft een klik op de Library Viewer Selection een overzicht van de aangetroffen muziek die in de D:\Muziek folder is aangetroffen.

FB Library


EDITORS' CHOICE