ARTIKEL

Quality Control Slider

XXHighEnd kent een vijftal Quality Control slider instellingen. In de handtekening van veel van de forum bezoekers staat meestal wel de instelling die zij gebruiken en deze kan heel divers zijn. Q1 is de instelling die in het linkerschermdeel van XXHighEnd is te vinden, de overige vier staan onder de tab QC. Een voorbeeld van een instelling die de schrijver van de software gebruikt is deze:

Engine#4 *Special Mode* / Q1/2/3/4/5 = -4/0/0/0/0 / No Invert / Playerprio = Low / ThreadPrio = RealTime / Scheme = 3 @ UnAttended /Services Off + Running Time / Quad Arc Prediction Upsampling /

Een andere gebruiker heeft voor hem het beste resultaat met een Q1/2/3/4/5 = 11/18/18/0/0. De persoonlijke voorkeuren zijn dus heel divers, maar het softwarepakket biedt wel de mogelijkheid ze te onderzoeken en die te kiezen die het best bij de persoonlijke omstandigheden past. De website geeft meer uitgebreide informatie over de onderlinge werking van de Q parameters maar voor nu volstaat te melden dat alle Q instellingen invloed hebben op de mate en aard van jitter in het systeem. Daarbij zijn Q1 en Q2 de belangrijkste spelers terwijl Q3 tot en met Q5 de werking van Q2 beinvloeden ondermeer qua timing en intensiteit. Over het preciese hoe en wat de parameters doen is de maker van het product niet erg mededeelzaam wat overigens aan de werking zelf niets af doet.

Als laatste noemen we de instellingen die de mate van oversampling vastleggen. Onder het kopje Quality links boven in het scherm staan twee aanvinkmogelijkheden en uitvalregel. Double wanneer aangevinkt zorgt voor een upsampling van 44,1 naar 88,2 KHz terwijl Quatro de sample rate naar 176KHz brengt. De uitvalregel bevat filtermogelijkheden die in combinatie met een van de oversampling modes kunnen werken.

XXHighEnd is niet het meest eenvoudige programma om muziek vanaf de PC te kunnen spelen. Het juist instellen van de diverse parameters kost de nodige tijd en daarbij komt ook nog dat de schrijver van het pakket een extreem hoge produktiviteit kent. Met grote regelmaat is er een nieuwe versie te downloaden met aanpassingen en verbeteringen. Maar, is er eenmaal een goede instelling gevonden, dan is de geluidskwaliteit zodanig dat er misschien een handvol niet-computer cd spelers tegenop kunnen. Deze paar topspelers kunnen dan ook nog enkel cd’s (en een verdwaalde SACD) afspelen en niet zoals XXHighEnd omgaan met downloads, gecomprimeerde bestanden zoals FLAC en echte hoge resoluties (32 bits 384 KHz) en opslag op harde schijf.

Voor degene die snel en eenvoudig een heel redelijk geluid uit de computer wil halen is Foobar2000 een uitstekende keuze. Alles in een en heel gebruiksvriendelijk. Diegene die echt het allerbeste geluid wil hebben van geripte of gedownloade muziek en het geduld heeft om naar de juiste instellingen te zoeken is het best af met XXhighEnd.


EDITORS' CHOICE