ARTIKEL

Kernel streaming

Dan is er de Kernel Streaming mogelijkheid die enkel een USB audioapparaat laat zien. De WASAPI driver kan gebruikt worden in combinatie met de ingebouwde geluidskaart of met de aangesloten USB DAC. Is er een DAC aangesloten zorg er dan voor dat de bitrate overeenkomt met de DAC en de aangeboden bestanden. Foobar2000 geeft een waarschuwing als de bitrate niet overeenkomt.

FB Verkeerde Bitrate

De volgorde van geluidskwaliteit is DS, ASIO (in het voorbeeld niet beschikbaar), WASAPI en Kernel Streaming. Naast de geluidskwaliteit neemt ook de storingfactor die gevormd door klikken en pops af van DS naar Kernel Streaming. Met Kernel Streaming worden de meeste systeemfuncties van het Windows besturingssysteem naar de achtergrond geduwd om plaats te maken voor de muziekweergave. Let wel op, dit is geen échte Kernel Mode Streaming in Vista of 7, maar een geemuleerde. Toch is dit de meest audiofiele instelling in Foobar2000 en wanneer deze mogelijkheid werkt, ook de aangeraden instelling. Werkt Kernel Streaming niet, kies dan WASAPI.

Met ‘werken’ in dit verband gaan we ervan uit dat er muziek uit de luidsprekers of hoofdtelefoon komt. Dit kan bij Kernel Streaming en WASAPI echter hevig verstoord worden. Het geluid is niet om aan te horen en het lijkt helemaal door elkaar gehusseld te zijn. Dat kan gebeuren en het kan ook eenvoudig verholpen worden. Als met Kernel Streaming of WASAPI er storing is in het geluid, controleer dan de Buffer Length onder File – Prefences – Playback – Output in het rechterschermdeel. Eerder is aangeraden de buffer vrij groot te zetten, maar voor WASAPI en Kernel Streaming kan dit nadelig werken. Bij hevige storing is een buffergrootte van 100ms meestal de oplossing. Omdat de computer nagenoeg geheel voor de muziekweergave is gereserveerd, is een grote buffer niet van belang.

Als laatste is nog de weergave aan te passen zodat er ook hoesafbeeldingen op het scherm verschijnen. Onder View in het hoofdscherm is layout te kiezen en een van de daaronder te vinden opties maakt het mogelijk een hoesafbeelding te tonen mits er in de folder een JPG of BMP afbeelding van de hoes aanwezig is.

FB Visuals

Met deze instelling is er met Foobar2000 uitstekend naar muziek te luisteren op een eenvoudige manier. Foobar2000 is een all-in-one oplossing die kan rippen en afspelen. De geluidskwaliteit is uiteraard afhankelijk van de verder gebruikte apparatuur, maar Foobar2000 met Kernel Streaming is een prima bron en nog geheel gratis ook.

 


EDITORS' CHOICE