ARTIKEL

Geen gebakken lucht

Analogue Airbearing Technology geeft Bergmann als naam mee aan zijn platenspelers. Een tangentiale arm die door lucht vrij van lagerwrijving is. Prachtig simpel uitgevoerd is het minimalisme een streling voor het oog. Het zou mijn speler mogen zijn. Een klein probleem, 37.000 Euro heb ik niet bij mij. Scandinavische kwaliteit. Bijzonder is dat niet alleen de arm maar ook de vering van het subchassis geheel met lucht wordt gedaan.

High End Munchen - Bergmann

Van Duitse origine is German Physiks met zijn luidsprekers. Wat we voorgeschoteld krijgen is de PQS-402, opgebouwd uit twee titanium drivers die als een koker bewegen, min of meer als de Walsh drivers van vroeger, met grote 12 inch woofers gecombineerd. Over het uiterlijk valt te twisten, de afwerking en de geluidkwaliteit zijn voorbeeldig.

High End Munchen - German Physiks

Vitus Audio zorgt voor de digitale bron en de versterking, een Bergmann draaitafel laat het analoge deel tot leven komen.

High End Munchen - Vitus Audio

Daarna twee merken die mij niets zeiden vooraf aan de beurs. Lansche Audio luidsprekers en Digital Do Main versterkers. De luidsprekers werken met een Ionen tweeter, waar geluid wordt gemoduleerd op een vlamboog. Van de versterkers weet ik nog steeds niet veel meer dan dat het transistor versterkers zijn. Digital Do Main maakt zijn eigen halfgeleiders met de naam Static Induction Transistor. Ze leveren 150 Watt stereo of 300 Watt in bridged mode.

High End Munchen - Digital Domain

De bron is een EMM Labs cd loopwerk en dac van Meitner. Met daartussen verrassend genoeg een klok/anti-jitter product van Grimm. Nederlands ontwerp, gebouwd door Guido Tent van Tentlabs, fenomenaal in lage jitter niveaus en eerder terug te vinden in studio’s dan thuis. Waar hij overigens ook prima zou passen en met 2.000 Euro zelfs nog betaalbaar is. Onmisbaar in een high end zet met loopwerk en losse dac.

High End Munchen - Grimm

In een ruimte naast het Atrium hoorde ik de Lansche Audio al, hier speelt hij nog een klasse beter aan deze digitale schoonheden.

High End Munchen - GV Audio

Grappig van GV-Audio is een LED klok met blauwe led`s, als het ware de vervanger voor de nixie buis. De klok geeft wel heel veel licht, in een slaapkamer veel te veel licht. Maar leuk om te zien.


EDITORS' CHOICE