ARTIKEL

Audiolab, Devialet, Triangle, Wadia, Mark Levinson, Simple Audio

Bij New Transtec zien we tussen de al eerder door HiFi.nl besproken Wharfedale Jubileumspeakers -het merk bestaat in 2012 80 jaar- en de QUAD 23L speakers de M-DAC van Audiolab. Weliswaar eind vorig jaar al geïntroduceerd, toch heeft Bart Ruseler nog wel een nieuwtje voor ons: de M-DAC is namelijk beloond met een EISA Award voor beste D/A converter. De nieuwe standalone converter is feitelijk de vervanger van de 8000DAC uit 1992. Naast de USB-ingang met asynchrone verwerking van gegevens, heeft de M-DAC twee coaxiale en optische digitale ingangen en eveneens een coaxiale als optische digitale uitgang. Audiosignaal wordt geleverd via RCA single-ended en XLR gebalanceerde audio-uitgangen. De coaxiale input speelt muziekbestanden af tot en met 24-bit/192kHz, terwijl de optische en USB-ingangen 24-bit/96kHz data ondersteunen. Een bespreking staat al in de planning.

Het logo van de European Imaging and Sound Association zien we ook terug bij Toshiba, dat midden in de gang van de middelste van drie beurslagen een 55ZL2 4K TV heeft opgehangen. Het eerste 3D-scherm op de markt dat bekeken kan worden zonder bril kreeg de onderscheiding voor beste prestatie op het gebied van 3D. Maar ook dat toestel is al sinds eind 2011 op de markt.

Iets minder lang op de markt is de SUB van Sonos, die in combinatie met de Play 3 en Play 5 ook op New Music qua belangstelling niets te klagen heeft. Zoals ook D&D Audio op een volle luisterruimte kan rekenen wanneer het de D-Premiers van Devialet demonstreert (foto boven). Net als collega Jan de Jeu eerder bij Rhapsody zien we ook hier twee geschakelde D-Premiers. Nieuwsgierig als we zijn, lopen we toch ook nog even binnen bij PIOSound en even later Triangle.

Bij de Nederlandse elektrostatenbouwer werpen we nog even snel een blik op de al in München gespotte Eagle en wordt er tevens gedemonstreerd met de Falcon, die eerder al op onze redactie landde. Waar Triangle (foto onder) in München nog draaide op een M8-700 van Musical Fidelity, kiest de Franse luidsprekerproducent tijdens New Music voor de CP-800 van Classé.

Wadia, Mark Levinson, Revel en Simple Audio
Weer een deur verder bij de buren verzorgt Audiac-directeur Sander Janssen met gepaste trots demonstraties met de eindelijk gearriveerde Wadia 121 DAC. Een DA-convertor die rechtstreeks met USB op een Mac Mini aangesloten is, in een Master-Slave opstelling: de Mac stuurt de opgeslagen audio niet lukraak naar de DAC, maar wordt door de 121 zorgvuldig en op eigen aangeven uit de digitale opslag gehaald, en vervolgens via twee Mark Levinson 531 monoblokken naar Revel Ultima2 speakers gestuurd – de grote Salon2 staanders. De Wadia 121 DAC zorgt hierbij niet alleen voor de vertaalslag naar het analoge domein, maar ook voor het gewenste volume dankzij de ingebouwde DigiMaster techniek. Een echte Wadia DAC en voorversterker in één, met een prijskaartje van €1399,- euro.

Om de hoek, in de gang bij deze luisterruimte en tegenover de onlangs gelanceerde Ferrari's, lopen we de Simple Audio Roomplayer weer tegen het lijf. De streamer die we binnenkort toch echt van binnen en buiten onder handen gaan nemen, laat je dankzij de verbeterde software waar we afgelopen maand in Amsterdam al over schreven snel en overzichtelijk door je hi-res audio bladeren - in dat geval vanaf dezelfde Mac Mini die op de Wadia DAC aangesloten is. Nieuw daarbij is de HomePlug; deze wordt nu bij Simple in huis vervaardigd, en beschikt over een aparte ethernet-aansluiting. Het enige wat je hoeft te doen om je stroomnet geschikt te maken is het verbinden van je netwerk met een HomePlug of (één van) je Roomplayer(s), en de geïntegreerde Powerline technologie gebruikt dat bestaande stroomnet als netwerk voor je muziek. 

EDITORS' CHOICE