ARTIKEL

Bowers & Wilkins met akoestiek-oplossingen van Mutrox, Naim, Neat en Ultrasone

Bij Bowers & Wilkins vinden we diverse recent en minder recent geïntroduceerde hifi, waaronder hoofdtelefoons (P3), home cinema (de onlangs eveneens besproken MT-60D home theatre met de PV1D Subwoofer) en de nagelnieuwe streamingoplossingen, de A5 en A7. Wat in de grote ruimte van het Engelse merk vooral ook interessant is, is het apartehoekje waar aandachtig geluisterd wordt naar de 800 Diamond. Dat hoekje is namelijk ingericht door de specialisten van Mutrox.

De ruimte is zodanig onder handen genomen, dat de gemiddelde galmtijd teruggebracht is tot ongeveer 0,7 seconden. Dankzij een dergelijk prettig niveau is het mogelijk om ieder detail gedefinieerd ten gehore te brengen - het timbre of de klankkleur van een opname is niet altijd even goed te horen als de galmtijd van de studio-opname korter is dan die van de weergave. De panelen van Mutrox zorgen hier voor een beter 'Micro Akoestisch Klimaat', wat tevens een positief effect heeft op het spraakgebied.

Op de luisterpositie zou er veel last zijn van overspraak uit de rest van de ruimte. Door middel van een resonerend membraam in de modules, zal het luchtgedragen geluid dat in de mainroom wordt geproduceerd afnemen op de luisterpositie, wat bijdraagt aan een zekere rust tijdens het luisteren. 

Dat is overigens niet alles wat deze oplossingen op zich nemen, zo wordt ons door de specialisten uitgelegd. Omdat geluid zich vanaf 400 Hz als licht gedraagt, worden de absorbers op de eerste reflectie positie aan de wandzijde gepositioneerd en heffen zij kamfiltering op. Omdat kamfiltering in het horizontale vlak voor vertroebeling van het stereobeeld zorgt, geeft dateen enorme winst in definitie en klankkleur. Ook de plafond absorbers boven de luisteraars worden met dit doel opgehangen; eerste reflecties elimineren en verkleuring tegengaan. Tijdens de opbouw van de setting zijn de speakers dankzij een akoestische meting zo gepositioneerd dat front wall cancelation tot een minimum wordt teruggebracht, en er vanuit de sweet spot een zo goed mogelijke weergave beleefd kan worden.

Naim, Neat en Ultrasone
Bij Latham zien we naast de diverse topmodellen hoofdtelefoons van Ultrasone ook twee nieuwe in-ear modelletjes tentoongesteld: de Tio en IQ. Alhoewel modelletjes, met een vraagprijs van respectievelijk 355 en 660 euro zou iets meer nederigheid wellicht gepast zijn. En wanneer Ed Verkerk en Rowan Dernee van Latham de oordopjes uit de vitrine halen zodat onze fotograaf Robin ze op de gevoelige plaat vast kan leggen, zijn we toch nét even voorzichtiger dan bij andere in-ears. Ook nieuw bij Ultrasone is de Signature DJ hoofdtelefoon, waaraan een prijskaartje van 812 euro hangt. Wellicht kunnen we ze binnenkort een keertje testen.

Maar Latham heeft meer 'primeurs' uitgestald in Brussel. Van Naim zien we de nieuwe NaimUniti 2, de NAC-N 172 XS, De 555PS DR en n-Stream 3.1. Ook met de Versalex draaitafel van Well Tempered Lab maakt het publiek voor het eerst kennis, terwijl Verkerk verder de P75 mk3 Phono voorversterker van Dynavector heeft meegenomen. De IOTA van Neat Acoustics en de Sarsen luidsprekerkabel en Sarum Range van The Chord Company maken het rijtje primeurs compleet. 


EDITORS' CHOICE