ARTIKEL

Een rondje New Music 2012

In de lommerrijke omgeving van Chateau de la Hulpe bij Brussel vond op zaterdag 6 en zondag 7 oktober de vierde editie van New Music Belgian hifi show plaats. Ook HiFi.nl reisde af naar conferentiecentrum Dolce La Hulpe om tussen de ons al bekende apparatuur ook nog een paar krenten aan te treffen.

“Jullie heb ik eigenlijk niks nieuws te vertellen, HiFi.nl heeft al onze nieuwe producten al behandeld in het verslag van IFA”, reageert Martin Wilbrink wanneer wij de expositieruimte van Onkyo binnen lopen. Met zijn reactie slaat de account manager Benelux van het Japanse elektronicaconcern eigenlijk de spijker op zijn kop.

We moeten namelijk wel heel erg ons best doen om iets te vinden dat we niet al eerder zagen op bijvoorbeeld Highend München, IFA of vorig weekend nog tijdens X-Fi. Toch blijkt de rit naar België, waar we na een verkeerde afslag zelfs middenin de marathon van Brussel terechtkomen, niet helemaal vruchteloos. Integendeel - het staat er allemaal weer wel. En uiteraard heeft ook deze show primeurs, zeker voor het publiek. We lichten een deel van ons rondje langs de luisterruimtes uit. 

Zo troffen wij in Brussel bijvoorbeeld de Voxativ Ampeggio Due. Weliswaar vorig jaar al geïntroduceerd, maar voor de afvaardiging van HiFi.nl betekende de 1-weg luidspreker het debuut. Een eerste kennismaking die ons bij zal blijven, want de in samenspraak met pianofabrikant Schimmel gebouwde luidspreker maakte indruk. Ontzettend veel indruk. Het geluid was zo helder en natuurlijk, dat het haast pijn deed. We hoorden de violisten zelfs ademhalen. Al betaal je voor die kwaliteit, voor een setje van de Ampeggio Due dien je een kleine negentig mille neer te tellen.

Daarnaast gaat er een heel mooi verhaal verscholen in het merk Voxativ, zeker in combinatie met de buurman van JoSound. Een verhaal waar we nog maar eens op terug moeten komen. JoSound is een fabrikant van luidsprekers volledig gemaakt van bamboe, ontworpen en ontwikkeld door Joe Jouhal, de man achter het merk. Vol enthousiasme vertelt hij ons over het ontstaan van zijn speakers, dat we eigenlijk eens veel uitgebreider en met de titel Van Hobbyzolder tot Hifishow op zouden moeten tekenen. Na jarenlang zoeken naar 'zijn' geluid, besloot Jouhal dat dan maar zelf te ontwikkelen. En een bedrijf te starten op het Engelse Kanaaleiland Jersey, inmiddels specialist in het vervaardigen van bamboespeakers - waar zo'n driehonderd manuur per model in verdwijnt.

Het resultaat staat op New Music te spelen, maar dat is nog niet alles. Eén keer luisteren bij Voxativ was voor Jouhal voldoende om de engineer aldaar eens te vragen naar zijn ontwerp te komen luisteren. Met als gevolg, dat het paar Jo 33 Stereo speakers waar mee gedemonstreerd wordt, voorzien is van een unieke driver. En ook de Trafomatic Audio buizenversterker (aangesloten op een M1CLIC van Musical Fidelity: "There is nothing that can touch it, not at these prices.") unieke tweaks aan boord heeft uit het kamp van Voxamatic. Wordt ongetwijfeld vervolgd!


EDITORS' CHOICE