HI-VISIT

Liveverslag Dutch Audio Event 2022: audiopret in Veldhoven

We mogen weer! Vanaf 10.00 uur op zaterdagochtend 8 oktober zijn de deuren van DAE2022 geopend, en daar doen we vanuit de tijdelijke redactieruimte in de Koningshof maar al te graag weer verslag van. Hoewel we bij verreweg de meeste audioshows en events die we verslaan normaal gesproken daags erna met een uitgebreide terugblik komen, beginnen we bij het Dutch Audio Event traditioneel al op de show zelf.

We proberen gedurende het weekend zoveel mogelijk ruimtes mee te nemen, en zullen ondersritaande verslag ook daarna nog doorlopend aanvullend. Enjoy!

Goldmund & Clarisys Audio

We zijn op de eerste ochtend van DAE gestart in de ruimte van het team van Goldmund Benelux, dat we op een andere locatie aantreffen dan vorig jaar. Dat komt omdat de heren van Goldmund Benelux / PUURavd middenin de verhuizing van Oostzaan naar Zeist zitten, maar op een later moment tóch besloten aanwezig te zijn. 

Die keuze maakten ze niet voor niets, want in Veldhoven pakken ze uit met een indrukwekkende set speakers van Clarisys Audio: de Minuet. Clarisys Audio heeft als motto ‘concert in your living room’ wat samen met Goldmund in de toch wel iets te kleine, warme luisterruimte op vrij imposante wijze tot uiting komt. De platenspeler van dienst is de imposante Bergmann Galder. 

De link van Clarisys met Apogee is duidelijk, maar de ontwerpers van het merk hebben flink wat innovaties toegepast en produceren elke speaker volledig zelf. Het is een beetje flauw om bij ruimte 1 al direct met tips te gaan strooien, maar we raden bezoekers wel degelijk aan om deze modellen eens aan het werk te horen. Niet in de minste plaats om het vermogen wat erachter zit: de Goldmund Telos 590 NextGen II versterker/dac met de Goldmund Mimesis PH 3.8 NextGen Phono versterker. Voor vinylweergave is er dus de Bergmann Galder met Odin arm en Airtight PC-1 Coda element, voor het digitale werk staat er een Pink Faun 2.16 streamer.

Primare en Audio Physic bij PAI

We gaan direct door naar ruimte nummer 2 (niet letterlijk, voor de plattegrond met locaties en kamernummers kun je hier terecht, of download hier de volledige beurscatalogus die voor alle bezoekers bij de entree klaar ligt): PAI. Eveneens een wat kleinere ruimte, maar de muziek vraagt direct om aandacht.

Het zaaltje van het team achter onder meer Primare is dan ook al meteen bij de start van het evenement vol. Logisch, de schijnwerpers staan er onder meer op de A35.8 eindversterker van Primare, de recente EISA winnaar in de categorie Power Amplifier. Dat was overigens niet de enige kroon op het innovatieve werk van Primare, want ook de NP5 Prisma MK2 ging met een EISA Award aan de haal: voor beste streamer. In ruimte 59 staat Primare in dienst van luidsprekers van Audio Physic.

Bowers & Wilkins: de 700 S3

Een stukje verder in de lange gangen van de Koningshof treffen we onze vrienden van Sound United, die met onder meer Denon en Marantz vertegenwoordigd zijn. De nieuwe modellen van Marantz staan in een apart display tentoongesteld, maar er staat ook een set van het Japanse merk in dienst van de toch wel échte highlight van deze kamer: de gloednieuwe Bowers & Wilkins 700 S3-lijn. De hagelnieuwe serie combineert Sound United met de Marantz Model 30 en SACD 30n versterker en bron. Tot grote interesse van het aanwezige publiek.

In deze jongste generatie van de 700 Series zijn veel van dezelfde technologieën toegepast als in de 800 Series Diamond, de topmodellen van het Engelse luidsprekermerk. De 700 S3 brengt met acht verschillende modellen studiogeluid in huis, namelijk drie vloerstaanders, drie monitorluidsprekers en twee centermodellen. In Veldhoven wordt uiteraard uitgepakt met de 702 S3 vloerstaander, een van de modellen met de tweeter-on-top constructie, fraai uitgevoerd in de nieuwe optie Mocha. Deze prachtige, sterk generfde houtsoort sluit perfect aan bij de herziene afmetingen en hoogwaardige detaillering van de behuizingen van de nieuwe 700 Series.

AudioQuest en GoldenEar

In de eveneens goed gevulde ruimte van AudioQuest niet alleen aandacht voor 'kabeltjes', maar natuurlijk. ook de luidsprekers van GoldenEar, sinds enkele jaren onderdeel van The Quest Group (en momenteel bij een dealer naar keuze te beluisteren, daar lees je hier meer over). ‘We willen graag opscheppen dat GoldenEar-luidsprekers perfect zijn. Maar dat zou absurd zijn, want niets is perfect. Het echte verschil tussen goede en betere producten zit in het vermogen van hun ontwerpers om onvermijdelijke onvolkomenheden te beheersen.' In de ruimte van de kabelgigant zijn de Triton One.R speakers aangesteld om dat punt verder te maken, aangestuurd door Primare.

ATC: actief of passief

Actieve of passieve luidsprekers? Een veelgestelde vraag, waar de gastheren van Helios een antwoord op hopen te geven door twee anderzijds identieke sets van ATC afwisselend in actieve en passieve opstelling aan het werk te zetten. De tekst en uitleg kan daarbij op veel interactie van het publiek rekenen. Waar ga jij voor? 

Leuk detail: in deze ruimte ook veel aandacht voor de oplossingen van PliXiR (via Audio Essence sinds een jaar of anderhalf ook in ons taalgebied te vinden), én de HIFI.NL Aanrader Award die we onlangs aan de Elite BAC400 powerconditioner hebben toegekend. 

De PliXiR Elite BAC400 is een oerdegelijk gebouwde powerconditioner die veel rust, detail en ruimtelijkheid brengt in de weergave, maar kan ook verbetering brengen bij visuele toepassingen. Denk aan streamers of tv's. Een stroomfilter lijkt met het ernstig vervuilde stroomnet haast verplichte kost voordat je verder gaat met het upgraden van je installatie. En bij PliXiR ben je in elk geval aan het juiste adres als het over stroomfilters gaat.

ERCT met Audiomica, Cary Audio, Norma en meer

Bij ERCT, de importeur achter de merken hierboven, maar bijvoorbeeld ook de bijzondere Icon hoornluidsprekers van Ø Audio, is het op de vroege ochtend al met de benen buiten. Cor van Empel heeft dan ook twee fraaie sets om mee te spelen, waarmee de ruimte volgens onze verslaggever ter plekke erg mooi gevuld wordt.

"De jazzy klanken van het nummer I Will Survive van Petra Magoni & Ferruccio Spinettii vloeien vol overgave de ruimte in. De contrabas heeft veel textuur en geeft een ontzettend fijn gedetailleerd fundament aan de weergave. De stem staat mooi voor de speakers en ik ben niet de enige die het opvalt. De ruimte is afgeladen vol, broeierig warm, maar iedereen is stil en luistert aandachtig."

De set bestaat concreet uit de Ø Hoorn, een pre/streamer van Cary Audio, cd-speler en versterking van Norma. De tweede opstelling speakers wordt verzorgd door Spatial Audio Lab.

Mafico

Bij Mafico eveneens meerdere sets. Logisch, met zo'n mooi palet aan opties ook bij deze importeur. Voor de actieve sessie wordt gebruik gemaakt van Bryston apparatuur op de schitterende elektrostaten van het Nederlandse Final, die op DAE 2021 al op veel bekijks (beluisters?) mochten rekenen.

Draai je je hoofd een kwartslag naar links, dan zie je een set met een Lindemann MusicBook Combo en Harbeth 30.2 luidsprekers. De legendarische M30 van de Britten is inmiddels geëvolueerd naar 30.1, 30.2, 40th Anniversary en vooralsnog uiteindelijk naar deze M30.2 XD, in de basis is het nog altijd dezelfde luidspreker als vroeger, wel opgebouwd met betere componenten in de filters, betere interne bekabeling en wat verborgen zaken waar Harbeth in stilte aan heeft gewerkt. Een moderne luidspreker waarin behaalde resultaten uit het verleden de basis vormen voor het huidige eindproduct. In het ruim opgezette vertrek van Mafico is voorzien in een heerlijke bank bij deze Lindemann/Harbeth-combi.

Ook met de Lindemann hebben we de nodige ervaring. De combinatie van een beproefd klasse D-versterkerluik met de uitgebreide streamingopties van het merk, plus een prima app, maakt de MusicBook Combo een zeer goede keuze voor liefhebbers van minimalisme en haters van complexiteit. Onze hele review lees je hier

Voxativ

Bij Voxativ zijn ze niet vies van een beetje volume en laat men met Infected Mushroom en slechts 30 Watt versterking horen dat gecontroleerde ‘aardeverschuivende’ weergave mogelijk is. De ruimte van het team uit Berlijn staat in het teken van het 9.88 systeem, een modulaire set die uit drie kasten bestaat en eerder dit jaar op HEM2022 in het thuisland voor het eerst werd gepresenterd. Interessant: bezitters van het eerdere 9.87 systeem zouden eenvoudig kunnen upgraden naar het 9.88 systeem.

KAD

De in Nederland geproduceerde KAD Audio K7-EVO luidsprekers combineren duidelijk prima met de inmiddels geroemde Grimm Audio MU1 streamer die middels WISA over een Primare SC15 het signaal draadloos naar de luidsprekers stuurt. In hoge resolutie, wel te verstaan. De luidsprekers hebben enkel een stroomkabel nodig.

Het is er afgeladen vol en dus veel aandacht voor de innovaties van Kaempfer Audio Design. Terecht. De weergave staat als een huis op de machtige KAD K-7 Evo. Meer weten? Check dan deze PDF van de K-7, of lees onze kakelverse review van zijn broertje die afgelopen week verscheen, de KAD K5 monitoreen hoogwaardig actief tweewegsysteem met ingebouwde subwoofer en draadloze WiSA. 

Sennheiser bioscoopgeweld

Stukjes van Game of Thrones denderen vol overtuiging de ruimte van Sennheiser binnen. Dat moet de Duitsers veel nieuwe soundbaradepten opleveren, denken we zo. Te meer omdat een goed stukje referentiemateriaal van deze of gene film of serie op de gloednieuwe Sennheiser Ambeo Atmos Soundbar Plus het altijd lekker doet op tussen al het hifi geweld. De Ambeo Soundbar Plus zet de gebruiker in het middelpunt van de actie, maar nu in een compactere behuizing dan de Ambeo Soundbar Max, voorheen bekend als de Ambeo Soundbar. 

In de donkere ruimte is er volop focus op de ervaring van deze soundbar met drie subwoofers die tegen het einde van het kalenderjaar op de markt moet verschijnen. 

T+A + Pro-Ject

In de ruimte van Joop Oosterveld, de man achter Highend Music, is het T+A is wat de klok slaat. Van compacte speakers tot complete systemen bestaande uit meerdere componenten.

Ook is er veel aandacht voor Pro-Ject, uiteraard. En dan niet alleen de draaitafels van het Oostenrijkse merk, maar ook de Speakerbox 15 luidsprekers die je hier rechts op de foto ziet.

Het is een heus vlaggenschip van Pro-Ject. De kast is gemaakt van MDF en voorzien van een tweeter en twee woofers. Het onderste compartiment van de kast is afgevuld met zand. Tot slot brengt Joop er kabels van Boaaccoustic, een jong Duits bedrijf dat naar eigen zeggen is opgericht door muziekliefhebbers uit onvrede over het prijs-prestatieniveau van gevestigde kabelmerken. 

Klangq: Merason en Club-27

Warme klanken van onder andere Satchmo bij Merason Audio, waar imposante zilverkleurige Club 27 weergevers het aanwezige publiek duidelijk weten te boeien.

Geen blingbling, geen poespas: eenvoud is het trefwoord van Armin en Wim, de audio boys achter Klangq. Makkelijk gezegd, maar ze maken het ook echt waar. De speakers van Club-27 zijn ongefilterd en zonder complexe elektronica. Eenvoud dus. Of neem de DAC’s van Merason. Die worden zonder afstandsbediening geleverd omdat een simpel drukknopje afdoende is. Nog niet overtuigd? Ga dan zelf eens naar de ruimte van Klangq op het DAE. De nieuwe kindjes van Club-27 wachten je op: Cecilia en Kurt.

Daluso

Daluso combineert moeiteloos de tuning devices van Harmonix met de Barbapapa speakers van Jern en de immuniteit-technologie van Vortex HiFi, onlangs door een stevig lezerspanel aan de tand gevoeld.

Bij Daluso is levendigheid het trefwoord. Check de website maar: geen strakke, koude plaatjes met alu-frontjes, maar ruwe tekeningen van mannen op bas en trompet – jazz in New York. Ed speelt op de show met de Jern 15. Zijn top-3 komt dan ook voorbij: Toccata con fuga, misschien wel het beroemdste orgelwerk van Bach, de witte blues van John Mayall in het nummer California en Sympathy van Steve Rowland & The Family Dogg. Ons interviewtje met Ed mag je komende week op de website verwachten.

Ikigai, Fyne & SPEC

‘Zinvol leven’, daar gaat het volgens Jeffrey Dam van Ikigai Audio om. En audio kan daar een bijdrage aan leveren, zegt de man die in het dagelijks leven HBO-docent Engineering is. Zijn high-end audiokabels staan dan ook niet verstopt in een gang of nis, maar hebben op DAE 2022 het podium die ze verdienen: een hele grote lichte ruimte met de enorme Fyne F1.12 prominent aanwezig. De Fyne Audio F1-12 is het topmodel uit de F1 familie, voorzien van de 20 kilogram zware massieve aluminium BassTrax Reference Module. 

Fyne’s grootste IsoFlare unit van 12 inch combineert een bas/midrange weergever met een 3 inch titanium hoog diafragma tot een virtuele puntbron. De wisselfrequentie ligt op 750 Hz, waardoor het stemmengebied ongehoord open klinkt. Door de kastvorm is de frequentieresponse nagenoeg vlak en worden interne reflecties voorkomen. De materiaalkeuze voor de conus van multifiber papierpulp en de toepassing van cryogeen behandelde wisselfilters dragen bij aan een virtuele werkelijkheidsweergave. De keuze voor een aluminium chassis, gekoppeld aan de interne constructie maakt het geheel af.

"Audio is een middel om dingen een plaats te kunnen geven. Audio is een middel om zaken samen te kunnen bespreken. Audio stelt een mens in staat om te relativeren. Audio kan energie brengen die je voortbeweegt. Audio kan voor ontspanning zorgen. Audio kan je de tijd eventjes doen vergeten." Aldus een samenvatting van de drivers van Ikigai.

Uit het aanbod van Ikigai staat in Veldhoven een nieuwe kabellijn centraal: Kinzan, kabels die er eigenlijk niet willen zijn omdat ze iets aan de weergave zouden kunnen verstoren. In de collegezaal van Jeffrey Dam kun je horen (of juist niet) wat dat precies betekent. AudioTweaks zorgt er een enorm meubel goed gevuld met SPEC voor de versterking, uiteraard met Ikigai bekabeld. We hebben Jeffrey er nog even over gesproken (op bovenstaande foto richt hij zich tot onze camera), maar die video houd je nog even tegoed.

RMR & HNNY

Nog even over Fyne: die vind je verderop ook in een ruimte die de importeur van het Schotse merk (HNNY Benelux) deelt met het team van RMR Soundsystems. We treffen er een aantal lege stoelen. Niet omdat er niet volop interesse is voor de set die hier de muziek verzorgt, maar omdat nieuwsgierige bezoekers rondjes lopen rond de imposante weergevers, de Fyne Audio Vintage 12.

Sivian Acoustics, kwaliteitsproducten van eigen bodem, verzorgen de versterking. Naar eigen zeggen biedt deze lijn een van de best bewaarde geheimen in audioland. Bijzonder is ook Townshend Audio. Kenmerkend is de ontkoppeling door luchtvering tussen speaker (of platenspeler) met de ondergrond. Mark van RMR waarschuwt bovendien voor verslavend geluid. Dus eens de stoelen alsnog gevuld zijn, blijft dat naar verwachting ook zo.

Fine Sounds Benelux

De mannen van de merken McIntosh en Sonus faber zijn er andermaal in geslaagd de ruimte met hun fraaie speelgoed weer uiterst sfeervol aan te kleden met items die aanhaken op de twee thuislanden van de genoemde merken, met americana zoals een oude benzinepomp en een fraaie Italiaanse scooter, maar de echte hoogtepunten blijven natuurlijk de luidsprekers en versterkers waar alle stoeltjes naar gericht zijn.

We treffen er onder meer de Sonus faber Il Cremonese Extreme speakers en de McIntosh C12000 pre en MC3500 MkII versterkers uit de Woodstock serie. Weetje: de Omnia all-in-one-speaker die ook uit de stal van Sonus faber komt, sleepte onlangs de EISA-Award 2022/-23 binnen. Niet verwonderlijk dat dat andere Italiaanse merk, Maserati, partner van Sonus faber is. Over de weergavekwaliteiten van de Omnia kun je hier alles lezen. 

Hans Beekhuyzen

Weet je wie ook volle zalen trekt? Hans Beekhuyzen. Wie heel eventjes de oren vol heeft van stereoweergave, kan zich namelijk melden voor een monoloog van Hans. Op beide showdagen en in totaal vier keer verzorgt hij namelijk een lezing over streaming audio, en dan in de categorie 'alles wat je nog niet wist'. 

Wat je daarbij zoal mag verwachten? Alles van streamers en dacs tot Roon Network Bridges en DLNA. Op de welbekende begrijpelijke wijze legt Hans het uit aan iedereen die meer wil weten over streaming audio.

DALI KORE: Beneluxprimeurrrr

Eén van de ruimtes die je tijdens DAE zeker niet mag missen, is die van DALI Benelux. Van de Deense luidsprekerfabrikant staat namelijk de absolute Benelux-primeur van de gloednieuwe KORE vlaggenschip vloerstaander in de kijkert, uiteraard op beide dagen.

De DALI KORE werd op de beursvloer in München onthuld voor een eerste korte indruk, maar is in ruimte 83 in de Koningshof twee dagen lang nonstop aan het werk te horen. Aangestuurd door de nodige versterking van NAD, uiteraard.

De DALI KORE bevat 1.200 onderdelen en heeft 12.000 uren aan engineering en ontwikkeling gekost. Het resultaat is een nieuw vlaggenschip zoals er maar weinig zijn. “Niet zomaar een nieuwe luidspreker, maar een hele belangrijke toevoeging aan het aanbod van DALI.”

En dat is eigenlijk alsnog een understatement, want het gaat hier om het nieuwe vlaggenschip van de Denen. Honderd procent Deens, in-house ontwikkeld en geproduceerd, en volledig gericht op één ding: muziekweergave.

Wie ná DAE eens voor de DALI KORE wil gaan zetten, kan zich hier even verderop in Eindhoven melden. Audio TV Centrum, op het nieuwe adres aan de Geldropseweg 105, is namelijk de dealer voor Nederland. De eerste set is naar verwachting in oktober te beluisteren. 

De komst van de DALI KORE wordt op beide dagen opgeluisterd door het Foute Uur, waarbij je vanaf 16.00 uur op de zaterdag en zondag mag rekenen op een feestelijke afspeellijst van foute favoritesEnKORE!

NB: heb je in de voorbije weken via HIFI.NL een fout nummer ingestuurd, vergeet dan niet je album op te halen!

Hear Everything Audio: Guru Junior 28

De nieuwe Guru Junior 28 is fysiek weliswaar prettig compact, de weergave is dat geenszins. Hear Everything Audio Import stuurt de strak vormgegeven luidsprekers aan met onder meer CEC en een versterkercombinatie van The Bespoke Audio Company en Merrill Audio. Een duidelijk zeer geslaagde combi.

De Guru Junior 28 is een degelijk gebouwd product, maar in een no nonsense sobere Skandinavische uitvoering. Deze Guru’s zijn niet de bling bling eyecatchers waarmee het ego van de bezoekers wordt gefrustreerd. Geen gouden voetjes en zeven laklagen. Zo’n rustige en elementaire visuele uitvoering kan een verademing zijn. Wat blijft hangen is dat enorme open, loepzuivere, transparante, uitnodigende en gedetailleerde geluidsbeeld. Met een onwaarschijnlijk diepe laagweergave. Je leest onze volledige review hier. Ook komen we nog eens terug voor een video, die je vanaf komende week online mag verwachten op HIFI.NL/BE.

Yamaha 2000 & 3000

Wie een bezoekje brengt aan Yamaha, mag rekenen op de NS-2000A vloerstaanders én de NS-3000 monitors als spektakelstukken. Gezien de grootte van de ruimte is er echter ook volop plek voor headfi en receivers van het merk. De 2000A Serie, met de technologie van de Hi-Fi 5000 en 3000 serie als voorbeeld, luiden volgens Yamaha de volgende generatie van het digitale tijdperk in. De apparaten maakten hun debuut op High End München en zijn voor het publiek in de Koningshof voor het eerst in de Benelux te beluisteren.

De Yamaha R-N2000A die tussen de speakers opgesteld staat is een eerste, high-model in een nieuwe lijn stereoreceivers van de Japanners, die op termijn een opvolger voor de populaire R-N803D zal omvatten. Het nieuwe model verenigt die klassieke Yamaha VU-meterlooks met een klein OLED-scherm in de basis, en is uitgerust met streaming en YPOA-kamercorrectie. Wel zo handig in ruimtes zoals deze!

More Music? Yes, Please

Uiteraard zorgen merken als dCS, PrimaLuna, Pass Labs en Moon stuk voor stuk voor juweeltjes. Voor ieder wat wils daarom, in de ruimte van More Music. Toch wordt de aandacht vooral getrokken door Estelon, en wel door de prachtige Estelon XB Diamond MkII. De hoge kast van de X-uitvoering herbergt een groot aantal technologische ontwikkelingen die resulteren in een van de meest geavanceerde full-range luidsprekers op de markt. De nieuwe XB Diamond Mk II is het dichtstbijzijnde alternatief voor die X Diamond, die uitstekend presteert in kleinere luisterruimtes. De XB Diamond Mk II combineert 'het beste in geluid en design', een kenmerk van Estelon.

De XB Diamond Mk II heeft een 1" diamanten tweeter, samen met nieuwe bekabeling en een top-of-the-line crossover, die uitgebreide hoge frequenties leveren voor 'een soepele en resonantievrije akoestische ervaring'. De 'XB' versterkt de natuurgetrouwheid door zijn transparantie, precisie en ongekend gedetailleerde weergave. aldus een trotse fabrikant. Een drietal audioracks vol dCS en Moon verzorgen de muziek. 

Lekker snuffelen bij CDVinyl4U

Aretha Franklin with The Ray Bryant Combo. Freedom Of Speech van Billy Parker’s Fourth World. The Young Rascals’ Groovin. En duizend-en-één andere albums. Op vinyl. Op cd. Welkom bij CDVinyl4U, een webshop met software voor de high-end audioliefhebber. En ook dit jaar weer IRL op het Dutch Audio Event.

Zoeken, kijken, kiezen, bestellen. CDVinyl4U positioneert zich als kwaliteitsadres: ‘We bieden uitsluitend titels aan die we zelf in voorraad hebben’, zegt Gerrit Nutters. ‘En we werken met goede leveranciers. ‘We hebben dan ook de top-50 in jazz, klassiek en pop voor de audiofiel in huis’. Een echte snoepwinkel.

Hifi Rose netwerkspelers

Over snoep gesproken: in de ruimte van Network Media Systems worden we begroet door de smakelijke streamers van het Koreaanse Hifi Rose en tal van primeurs van iFi Audio Ons oog wordt met name getrokken door de gloednieuwe RS520 Advanced All-in-One Network Streamer. Aan boord onder meer eigenschappen van de RS150 High Performance Network Streamer, zoals het display dat de hele frontplaat in beslag neemt. De RS520 heeft ook eigenschappen van de HiFi Rose RA180 Absolute Pure Sound Integrated Amplifier, zoals de GaN FET halfgeleiders.

Het nieuwe toestel, dat we aan het einde van de show meteen mee mogen nemen voor een uitgebreidere kennismaking, heeft analoge en digitale ingangen voor externe apparaten en met een extern cd-loopwerk (namelijk de Hifi Rose RSA 780 CD Drive) kunnen ook CD’s worden geript. De gebruiker zal alleen een setje passieve luidsprekers hoeven aan te sluiten.

Magico bij Symphony Audio

Jan Coenen (Symphony Audio), Martijn Lavrijsen (AudioXperience) en de andere gastheren van ruimte 110 hebben weer van alles voor je in petto: van Angstrom en Magico tot TechDas en Vibex. Ze hebben bovendien behoorlijk wat energie in de akoestiek gestoken, door praktisch een kamer in een kamer te bouwen. Je kunt er zaterdag en zondag behalve voor interieurinspiratie ook terecht voor een 'betaalbare' set Magico's: de M2, een drieweg systeem voorzien van vier drivers die de M-productlijn aan de onderkant aanvult. Ook de M2 heeft een kast en drivers die deels zijn gemaakt van koolstofvezel, net als de M3 en de M6. 

Magico's materiaalwetenschappelijk onderzoek naar de eigenschappen en toepassingen van koolstof heeft geresulteerd in de monocoque behuizing van de M2. Vergelijkbaar met de constructietechniek die is geïntroduceerd in de M6, wordt deze gevormd door meerdere lagen koolstofvezel toe te voegen tot een dikte van 3/8 inch. Vergelijkbaar met de externe schil van een F-35 straaljager, verhoogt deze behuizingconstructie in vergelijking met bewerkte of geëxtrudeerde aluminium onderdelen de structurele sterkte / gewichtsverhouding met een factor 60, terwijl het totale gewicht met 50 procent wordt verlaagd. Bijkomend voordeel is dat de buitenafmetingen met 30 procent zijn verlaagd zonder afbreuk te doen aan het interne volume. 

Kii Three met en zonder BTX

Een grootse actieve luidspreker vergt bij Kii een grootse opstelling. De Kii Three met BTX module klinkt overweldigend en vol authoriteit. Meer hoef je soms ook niet zeggen. De elegantie van de oplossing, de techniek en de vorm maken van de Kii een succesvolle drie-eenheid! Moet je horen. (En zien, want de Kii's zijn beschikbaar in heel knappe premiumkleuren, zoals Nardo Grey en Phoenix Orange).

Kii verder voorstellen hoeft dan eigenlijk óók niet, want deze actieve speakers zijn ontworpen door Bruno Putszeys (hier ook aanwezig). Apart: de kleinere Kii Three’s staan dicht bij de muur. Basprestaties zijn echter heel strak en precies, met dank aan de specifieke gerichte directiviteit.

De Kii’s tonen ook aan wat de kracht is van DSP-gestuurde actieve speakers, want ze presteren hier op DAE zeer goed in een ruimte waar akoestische weinig is gedaan. Nog indrukwekkender: de demo’s met de Kii BXT. 

Rik Stoet

In kamer 113, een van de twee ruimtes die door Rik Stoet werd verzorgd, schuiven we aan voor een Line Magnetic buizenversterker op de opvallende KLH Model 5 speaker. De door Henry Kloss, Malcolm Low en Joseph Hoffman (KLH) ontwikkelde luidspreker, hét succes uit de jaren ’60, is terug. "Na het uitpakken is de eerste reactie een glimlach die tot aan je oren reikt", stelt Rik.

"Hoe ze spelen? Ervaar het met je eigen lp’s, singletjes en ep’s vooral ook, deze Model 5's vragen om nostalgie, terug in de tijd van waar muziek vooral nog om de muziek ging. De glimlach zal blijven, je voeten hou je niet stil, je hele platencollectie kun je gaan oppoetsen want alles van vroeger wil je horen. Streamen mag ook hoor!" De KLH Model 5 is leverbaar in Engels walnoot met “stone wash” linnen doek en in West-Afrikaans mahonie met “old-world” linnen doek, beide versies mooi uitgevoerd met echt houtfineer.

Er stond in de tweede ruimte een fraaie set met Takumi, waar we volgende week nog even apart op terugkomen.

Very Fine Solutions

In een door Artnovion akoestisch behandelde ruimte is het bij Very Fine Solutions luisteren naar een combinatie van Thrax en Lyra. 'Met de Lyra luidsprekers wilden we de kwaliteiten van onze eigen electronica laten horen. Een echte referentie luidspreker. Deze op zich kleine luidspreker geeft je een tonale en dynamische ervaring die voor de normale sterveling enkel door grote hoornluidsprekers gerealiseerd kan worden.'

Je wordt er even stil van. Om het respect van de onsterfelijken te winnen werd een Motional Feedback systeem ontwikkeld: de Basus. In combinatie met de Lyra is dit een uniek en ongeloofelijk full range systeem. 

Grimm Audio

Thuiswedstrijd of niet, de audiosessies van Grimm zijn altijd enorm in trek. De lokale helden weten een prachtige muzikale presentatie neer te zetten met de LS1v2 met de subwoofers erbij aangesloten. Je kunt op sommige momenten haast een speld horen vallen in de gezellige luisterruimte.

De speaker, de subwoofer en de bron; ze vormen een gouden combinatie. Maar Grimm’s vlaggenschip, de MU1, laat zich ook naadloos verbinden met andere devices. Check daarvoor onderstaande ruimte van Terrason Audio. 

De mensen van Terrason zijn zoekers, altijd bezig om nieuwe merken te vinden die het summum brengen. En die merken moeten bovendien feilloos combineren met de bestaande merken. Het summum? Voor ‘Terrason’ betekent dat ‘geluid van de aarde’. Letterlijk ‘terra-son’. ‘De keten moet klinken’, zeggen Bert en Franciscus.

Streaming door Grimm Audio, versterking door Halco en loudspeaking door Vivid. De ambitie van Terrason Audio is om het Nirvana van audioweergave te vinden: de set waarbij elke begeerte naar een andere set is opgelost.

Dynaudio

De Focus serie staat ook letterlijk in de focus bij Dynaudio Benelux. Phil Collins roept ons toe met ‘In the air tonight’. De actieve serie, gewereldprimeurd in München en gebeneluxprimeurd in Veldhoven, wordt via Roon aangestuurd. En De Mensen Hoorden Dat Het Goed Was.

Wat zo interessant is aan de jongste actieve modellen van de Denen? Onder meer dat ze komen met Dirac-kamercorrectie, maar ook dat ze (dubbele) WiSA-modules bevatten. Je kunt ze daardoor onder meer draadloos verbinden met bepaalde LG-televisies – lossless en met lage latentie. En met de afwerking is er ook niets mis. De nieuwe Focus productlijn vervangt de Focus XD productlijn en is ontwikkeld voor gebruikers die eenvoud willen en niet allerlei afstel- en inregelmogelijkheden of extra apparaten.

Maar wacht, het is niet alleen Focus wat de klok staat. Dynaudio laat horen dat je ook met een versterker zonder exorbitant veel vermogen en twee betaalbare monitorluidsprekers heel erg goede klankmatige resultaten kan krijgen. De Special Forty’s komen in de flinke luisterruimte verrassend groots over. En wie deze speakers koopt, krijgt nu tijdelijk de stands ter waarde van 529 euro er gratis bij. Warm aanbevolen!

Linn

Uiteraard vinden we de Schotten van Linn ook weer in de line-up van het Dutch Audio Event. Vorig jaar hebben we zelfs van de ruimte gebruik gemaakt voor een exclusieve review van de Linn Klimax LP12 die we in ons Hi-fidelity Jaarboek 2022 hebben geplaatst. Anno DAE 2022 speelt Linn zowel analoog als digitaal met een Selekt LP12 en Selekt DSM. De Kudos Titan 707 speakers worden van een flinke hoeveelheid volume voorzien door de demonstranten van dienst…

Arpeggio Acoustic

Toen Björn Tidström aan zijn avontuur begon stelde hij zichzelf de opdracht om een speaker te maken die in elke ruimte perfect combineert met elke versterker. ‘En daar ben ik in geslaagd, al zeg ik het zelf.’ 

Arpeggio Acoustic combineert haar luidsprekers met Audio Research versterking en spelen tijdens de show met afwisselend Lumïn voor digitale bronnen en een imposant ogende Transrotor Fat Bob platenspeler. Een groots geluidsbeeld en een heel ‘open’ weergave vallen hier in positieve zin op!

Modus Audio

Het is de tijd van lokale en regionale producten. Dus ook de tijd van Modus Audio: elektronica, vormgeving en constructie uit eigen atelier. Frank, Matthijs en Richard zijn de namen achter het merk, dat op DAE de eigen voor- en eindversterker presenteert. Een USP van Modus is dat de klant het uiterlijk van de versterker zelf kan kiezen. ‘Het moet passen in het interieur’. Hout of metaal. Zachtgroen of hardgeel. U vraagt en Modus draait.

De kamer van Modus Audio biedt een combinatie van luxe en een imposante geluidsdruk. Afkomstig van een combinatie van Modus componenten met onder meer een imposante Wilking platenspeler en Magico speakers.

Havoned met Klipsch

Bijzonder is de weergave van de Klipsch Heresy’s die bij Havoned in de ruimte door een fraai ogende Melody en afwisselend een Dual platenspeler en een Cayin cd-speler van signaal worden voorzien. De Dual is de Primus Maximus, een handgemaakte premium speler die geproduceerd wordt in een oplage van slechts honderd exemplaren. Een must-hear.

Innuos

Nee, Innuos. Niet te verwarren dus met het Britse sportteam of het Britse chemiebedrijf. Innous demonstreert haar streaming audio producten op een set van Devialet en Sonus faber, die samen vol en dynamisch uit de verf komen.

Ilumnia

Ilumnia is inmiddels geen onbekende meer. De ruimte die het luidsprekermerk samen met 432 EVO invult is voorzien van de Magister MKII en een nieuw prototype subwoofer. De Magister MKII is zoals de naam al doet vermoeden een doorontwikkeling van de Magister, waar we jaren geleden al heel enthousiast over waren.

De informaticus Frederic Vanden Poel is de man achter 432 EVO. Hij realiseerde naar eigen zeggen een kleine revolutie in audioland. 'Onvrede met de harde, luide, schelle, commerciële toonhoogte waarop muziek by default ten gehore gebracht wordt heeft de wereld een totaal nieuwe muziekserver opgeleverd.' De EVO zet muziek on-the-fly over van 440 Hz naar 432 Hz. 'Dat kan voor sommige mensen ‘een shock’ zijn, maar voor anderen is het de nieuwe standaard. Zijn doel op DAE is om de 432HZ-vibe verder te verspreiden.

Konus Audio

Dat compacte hifi ook imposant kan zijn bewijst Konus Audio. Drie compacte componenten vormen een versterker, een DAC en een phono voorversterker.

Konus Audio wordt al vele jaren erkend als adviseur van enkele zeer gerespecteerde audiobedrijven, systeemoptimalisator, fabrikant van Konus Audio Essence luidsprekers, Europees distributeur voor 47Laboratorium, Miyabi en Fuuga cartridges. In 2016, na drie jaar ontwikkeling, heeft Konus Audio hun eigen lijn elektronica gepresenteerd, handgemaakt met onderdelen die nog nooit eerder in deze prijsklasse zijn gezien. 

Samen vertegenwoordigt de set een verkoopprijs van net iets meer dan €12.000,-, maar eigenlijk is het de muziek die door de componenten met een imposante Kuzma platenspeler met Fuuga MC-element als bron aan de Living Voice luidspekers worden overgedragen. David Sylvian noopt tot blijven zitten…

Wilson Benesch

Dat Wilson Benesch bijzondere luidsprekers produceert moge duidelijk zijn. Maar de combinatie met Soulnote, een Lumin streamer, een fraai Beaudioful meubel en een met Sonotus diffusors aangeklede luisterruimte blijft menig bezoeker vast bij. Bijzonder fraai, deze combinatie!

Maar wacht, er valt meer te beleven in deze ruimte van Theo Wubbolts. Uit het IAD-gamma presenteert hij naast Soulnote en Wilson Benesch ook de kwaliteitsdraaitafels van Luphonic en de Bravura elektrostatische hoofdtelefoon van Warwick Acoustics.

B.audio

De Intrada's van dienst bij B.audio zijn flinke luidsprekers, die aangestuurd door een B.audio streamer/voorversterker en twee B.audio eindversterkers de luisterruimte met flink wat geluidsdruk vullen.

Specifieker gaat het om de B.dpr EX: streaming DAC met full analog pre-amplification stage, de B.amp mono ultra low distortion monophonic stereo power amplifier (in klasse-A/B) en de Intrada Maurice 3-weg speaker.

I Am Living / Vonschloo

Vonschloo is in Nederland én op het Dutch Audio Event een nieuwkomer. De looks van het systeem zijn alvast fantastisch. De Vonschloo L10 is een slanke, ranke luidspreker. De uitstraling wordt bepaald door de bijzondere combinatie van vezelcement en antracietkleurige voetjes.

Het vezelcement wat als materiaal is gebruikt voor de behuizing is enorm stijf wat zorgt voor een prachtige ongekleurde en vooral soepele weergave. Vorm, kleurstelling en textuur ademen neutraliteit. De speaker is dan ook gemaakt in Zwitserland waarbij samengewerkt is met het eveneens Zwitserse audiobedrijf Rowen. 

Aequo Audio

Serene klanken bieden de bezoekers een punt van rust en ontspanning in de ruimte waar Frankrijk en Nederland samenkomen met Vermeer Audio en Aequo Audio. De ranke set weet weer een imposante stage neer te zetten.

Joenit met Totem en Rega

Dat goed geluid niet altijd fysiek groots hoeft te zijn bewijst Joenit met haar partner- en huiskamervriendelijke 30 jaar jubileumset bestaande uit een complete Rega P3 platenspeler met Elex-R versterker en compacte Totem Acoustic Sky weergevers. En dat klinkt verrassend goed, wat wordt bevestigd door het publiek dat lang blijft zitten.

Höffner

Höffner Audio Systems is een jonge Duitse luidsprekersfabrikant die vrij compacte actieve luidsprekers met een lekker eigenzinnig ontwerp maakt. 

Actual Hifi

Het Belgische audiohuis Actual HiFi heeft een familiale sfeer behouden, met aardig wat loten aan de stamboom: Acoustical Systems, Allnic Audio, Alluxity, Avalon Acoustics, BAT, Doshi Audio, Goldnote, JM Reynaud, Joseph Audio, Kalista, Kuzma, Metronome, Musical Surroundings en RCM Audio.

Ook in de accessoires is Actual HiFi royaal vertegenwoordigd: Analogmagik, Analogrelax, Glanz, Entreq, HifiStay, Koetsu, MySonicLab, Purist Audio Design, RDAcoustic, Shelter, SSC, Stable 33.33 en TAOC. Een brede mand dus, voor elk wat wils. Ga dus vooral even langs, je kunt er onder meer terecht voor de première van de Avalon Precision Monitor PM3.2, die je als luisteraar 'auditief van jetje kunnen geven!'. Wordt vervolgd...

...op de volgende pagina...!


EDITORS' CHOICE