NIEUWSLinn

Linn Klimax LP12 krijgt nieuwe Radikal- en Ekstatik-upgrades

Sinan Kökbugur | 27 oktober 2021 | Fotografie Fabrikant | Linn

De Klimax LP12, een draaitafel van het in Schotland gevestigde audiobedrijf Linn, is vanaf heden voorzien van het nieuwe Radikal-motorsysteem en het vlaggenschip Ekstatik, de phono-cartridge. Linn's Klimax LP12-draaitafel heeft nu de nieuwe Radikal, met hypernauwkeurige technologie voor snelheidsbeheer, een fluisterstille voeding en een ultramodern motorontwerp. Bovendien draagt de nieuwe Kilmax LP12 het nieuwe vlaggenschip Linn Ekstatik-cartridge. Verder maakt het zijn publieksdebuut op het Dutch Audio Event aanstaande zaterdag 30 oktober.

Linn Klimax LP12

Volgens de makers van de Klimax LP12 is de rotatienauwkeurigheid dichter bij 33 1/3 rondjes per minuut dan bij welke draaitafel dan ook en produceert zo de meest muzikale, pitch-perfecte uitvoering van een Sondek LP12 ooit. Linn heeft in zijn 48-jarige geschiedenis meer dan veertig upgrades voor Sondek LP12 ontworpen, gefabriceerd en uitgebracht, waarbij elke opeenvolgende upgrade de prestaties verbetert en voorop houdt.

Gilad Tiefenbrun, de algemeen directeur van Linn, verklaart als volgt: “het aankondigen van Sondek LP12-upgrades is altijd een spannende tijd bij Linn, maar wanneer ze onze allerbeste versie, de Klimax LP12, verbeteren, is het dubbel spannend. Tussen onze nieuwe Radikal-motor, motorbesturingseenheid en voeding – en onze nieuwe referentiecartridge, Ekstatik – hebben we een verbazingwekkende prestatiesprong bereikt.”

De komst van de nieuwe Klimax LP12 betekent dat bestaande Sondek LP12-bezitters hun decks kunnen upgraden met de twee nieuwe componenten en het is dus niet nodig om een geheel nieuwe draaitafel te kopen.

Linn Klimax LP12: nieuwe Radikal

Zelfs kleine snelheidsveranderingen van de motor van een draaitafel zullen ertoe leiden dat de toonhoogte van de muziek afwijkt van de oorspronkelijke uitvoering. Linn's nieuwe Radikal referentie-voeding voor draaitafels is voorzien van hypernauwkeurige technologie voor snelheidsbeheer, waardoor aanhoudende, uniforme rotatie dichter bij 33 1/3 rpm wordt gegenereerd dan welke draaitafel dan ook. Linn zegt dat dit te danken is aan een digitaal (FPGA) beheerde motorbesturing en de nieuwste, nauwkeurig ontworpen motortechnologie.

Nauwkeurig tot vijf keer strakkere tolerantie dan zijn voorganger, biedt de aanhoudende automatische kalibratie van de nieuwe Radikal een consistenter en nauwkeuriger snelheidsbeheer dan ooit tevoren. Het verbeterde ontwerp van de voedingskaart in het hart van Radikal omvat fluisterstille voedingsrails, in combinatie met het gebruik van kleinere, modernere componenten, hetgeen resulteert in de laagste ruisvloer aller tijden in een Sondek LP12, stelt Linn.

Bovendien zou het motorontwerp van Radikal verwaarloosbare elektromagnetische interferentie genereren, waardoor deze effectief wordt geëlimineerd als een bron van vervorming.

Om de zaken mechanisch stiller dan ooit te maken, ontkoppelt een geheel nieuwe akoestische behuizing de motor effectiever van het deck. Bovendien is de motor zelf voorzien van kleinere, geluidsarme componenten, waardoor alles elektrisch stiller is dan ooit. Bovendien maakt een geheel nieuw bord met zes lagen, dat uiteraard in eigen huis is ontworpen en vervaardigd bij Linn, kortere signaalpaden, kleinere componenten en minimale algehele ruis mogelijk via speciale grond- en stroomvlakken. Blijkbaar leveren deze stillere, gereguleerde voedingsrails niet alleen onberispelijk pure kracht aan de motor, maar hebben ze het extra halo-effect waardoor Linn's Urika phono-podia nog beter klinken.

Bovendien is Radikal gemigreerd naar wat Linn 'een precisiereferentievoltage' noemt, bediend door een nieuwe DAC die is afgeleid van technologie die is gevonden in Linn's netwerkstreamerreeks.

Linn Klimax LP12: Ekstatik

Linn vertelt ons dat het uitgebreide experimenten heeft uitgevoerd, waarbij verschillende materialen en configuraties voor het lichaam, inzetstukken, cantilever, ophanging, wikkelingen en kabels zijn beluisterd. Het resultaat van al deze alchemie is Ekstatik, het nieuwe juweel in de kroon van het Linn cartridge-assortiment.

Het in Glasgow gevestigde bedrijf stelt dat de unieke constructie van Ekstatik “een harmonieuze synergie smeedt met de Ekos SE-toonarm, waardoor meer ongewenste resonanties langs de arm en naar buiten via het hangende subchassis worden afgevoerd”.

In hun zoektocht naar steeds betere materialen leidden de experimenten van Linn tot de implementatie van aluminium-brons inzetstukken. Deze inserts laten de luisteraars naar eigen zeggen profiteren van de sonische voordelen die deze legering bezit. Met een aangepaste honingraat die in het patroonlichaam is gesneden, is Ekstatik geskeletteerd om de totale massa te verminderen tot Linn's favoriete sweet spot van bijna 7 gram. Een micro-ridge-stylus op een cantilever van saffier belooft een buitengewoon responsieve cartridge, aangezien saffier veel stijver is dan boor of aluminium, wat resulteert in minder verlies tussen de stylus en de generator.

Linn Klimax LP12: prijzen en leveringsinformatie

De adviesprijzen voor de Linn Klimax LP12 en de diverse onderdelen en upgrades staan hieronder. Let op, dit zijn prijzen zonder BTW. De plaatselijke BTW moet er dus bij opgeteld worden.

MERK

EDITORS' CHOICE