REVIEWSonus faber

Review Sonus faber Omnia: fraai alles-in-een systeem uit het stijlvolle Italië

Zeg Sonus faber en bij menigeen zullen de oogjes gaan fonkelen en de oortjes spitsen. De luidsprekers van dit Italiaanse merk worden zonder meer gelijkgesteld met de bekende Italiaanse automerken als Ferrari en Maserati vanwege de prestaties, bouwwijze en luxe die ze uitstralen. Tot voor kort ontbrak er echter een oplossing voor de groep luisteraars die, gebonden aan hun smartphone, de smaak naar meer (kwaliteit) te pakken had gekregen. Enter de Sonus faber Omnia draadloze luidspreker, die pas vandaag internationaal wordt onthuld maar als VIP van HIFI.NL & HVT alvast onder de loep is genomen.

Sonus faber Omnia: VIP

VIP (Very Important Product) is een initiatief van HVT en HIFI.NL waar recensenten van beide titels bijzondere producten presenteren in een crossmediale setting. Op deze manier krijgt de lezer een unieke kijk op het product, terwijl het merk in kwestie haar boodschap op unieke wijze kan versterken. Eerder deelden we via deze weg ook de primeur van de KEF Blade One Meta.

VIP presenteert, in primeur:
Sonus faber Omnia draadloze luidspreker

Klanksignatuur van het Sonus faber DNA

Het merk laat zich ook wel Artisan of Sound noemen, ofwel ambachtslieden van geluid. Dit laat zich vertalen naar een doorlopende research & development in de zoektocht naar het perfecte Sonus faber geluid dat je gerust het Sonus faber DNA mag noemen, naar een strenge selectie van hoogwaardige onderdelen en naar de toepassing van weelderige en natuurlijke producten zoals exquise houtsoorten, metaal en leer.

Oprichter van Sonus faber Franco Serblin is deze weg ingeslagen toen hij zich liet inspireren door de edele kunst van het vioolbouwen, Paolo Tezzon, zijn leerling en degene die het stokje van hem overnam, heeft het tot een geheel eigen kunst verheven. Als het hoofd, of beter gezegd de oren van R&D, is hij en zijn team in staat gebleken de klanksignatuur van hun topmodellen te laten weerklinken in al hun creaties. Prijkt de naam Sonus faber op een luidspreker, dan betekent dat ook echt iets.

Van Snail naar SF16 naar Omnia

Dat uitzonderingen de regel bevestigen, is aangetoond toen Sonus faber bijna vier jaar geleden de SF16 introduceerde. Hier lag de nadruk op een retro futuristisch design, waarin de tweeters op stokjes naar buiten schoven als de voelsprieten van een naaktslak. Het greep terug op een visionair ontwerp uit de jaren ’80 van Serblin, genaamd Snail. Gemaakt van massief hout, was dit project z’n tijd ver vooruit en is het de geschiedenisboeken ingegaan als ’s werelds eerste high end alles-in-een systeem.

De SF16 voegde aan dit idee het fenomeen streamen toe. Het bleek helaas een brug te ver en sloeg niet aan bij de doelgroep. Wellicht had de prijs daar iets mee te maken. 10.000 euro was misschien toch niet zo geschikt voor degenen die zich toen met dergelijke systemen bezighielden. Anno nu is dat gelukkig anders. De markt heeft zich ontwikkeld en de gebruikers laten zich minder leiden door gemak dat veelal ten koste gaat van kwaliteit. Niet alleen zijn zij klaar voor beter, streaming audio zelf heeft ook enorme stappen in kwaliteit gemaakt.

Van alles het beste in de Omnia

Het heeft er dan ook alle schijn van dat nu de tijd voor Sonus faber rijp is om het product op de markt te brengen waar oprichter Serblin al in 1980 van droomde. Om dit te bewerkstelligen is het ontwerpteam enige jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Omnia. Als je goed kijkt, kun je enkele designelementen van de SF16 terugvinden in de Omnia. Zo hebben de zijkanten van de Omnia iets weg van de voorkant van de SF16 en geeft de toepassing van het mooi gespiegelde houtfineer het idee van luxe goed weer. Echter, met een verwachte verkoopprijs van 1.799 euro mikt de Omnia juist in de roos. Wat krijg je precies voor dat geld?

Senso and Sensibility

De Sonus faber Omnia is een wireless speaker. Hij meet 130 x 650 x 280mm en weegt 7,6 kilo. Opvallend is de luxe verschijning door de combinatie van luxe houtfineer in een gematchede en gespiegelde uitvoering in walnoot dan wel grafiet. Ingelegd in het hout vind je drie lange en één korte LED strips die verschillende functies aangeven. Denk hierbij aan welke bron wordt gebruikt (Bluetooth, AirPlay, Chromecast, lijn/phono, HDMI), van welke streamingservice gebruik gemaakt wordt (Spotify Connect, Tidal Connect, Roon) en het volume.

Omdat de bovenzijde aanraakgevoelig is, kun je ook het volume bedienen. Dit wordt door Sonus faber overigens ‘Senso’ genoemd. Het gaat om een vierweg-systeem dat is uitgerust met 2 softdome tweeters, 2 midwoofers, 2 drivers aan de zijkant en 1 woofer aan de onderzijde. Een versterker met een vermogen van in totaal 490W houdt de luidsprekers onder controle en weet 108dB SPL uit de luidsprekers te laten knallen. De opgegeven frequentierespons gaat van een respectabele 30Hz tot 25kHz. Mocht de draadloze verbinding, die overigens in een mum van tijd via AirPlay dan wel Google Home kan worden ingesteld, niet voldoen, is er een LAN-poort om het geheel bedraad uit te voeren.

Crescendo geeft live-sensatie

Het feit dat de Omnia Roon Ready is en Bluetooth AptX HD ondersteunt is alweer een hint naar de te verwachten draadloze geluidskwaliteit. Maar deze alleskunner heeft meer pijlen op de audioboog. De in totaal zeven speakers zijn geoptimaliseerd volgens een nieuwe akoestische technologie, genaamd ‘Crescendo’.

Het speaker-array is zodanig gepositioneerd dat er een geluidsveld om de luisteraar heen wordt geprojecteerd en zo een live-sensatie geeft. Er is zelfs een speciale web-gebaseerde instelpagina om Omnia te optimaliseren voor iedere luisterkamer. En dat is geen overbodige luxe, want Omnia kan in vele gedaantes tot je komen. Als soundbar (HDMI ARC), als losse streaming luidspreker en als weergever van je platencollectie. De AUX-ingang van Omnia kan namelijk geschakeld worden van lijnniveau naar MM phono.

Body, zijdezacht, beleving, versterking…

Nu heb ik in de gelukkige omstandigheid verkeerd dat ik de Sonus faber Omnia geruime tijd in huis heb mogen hebben en dus goed aan alle tanden, ook de blauwe, heb kunnen voelen. Sterker nog, ik had één van de twee exemplaren die compleet met goody bag werden geleverd. En wat voor één. Ten eerste een heerlijke fles Italiaanse wijn, vol van body en zijdezacht, die vergezeld ging met twee wijnglazen, die de wijnbeleving nog eens moesten versterken. Uniek was toch wel de Kodak instant camera, om de speciale Omnia-momenten mee vast te leggen. Volle body, zijdezacht, beleving, versterking, voelt u ‘m? Het vastleggen van de momenten werd wat lastiger, toen dochterlief Mabel de Kodak in beslag nam. “Die foto’s kan Mam toch beter maken met een echte camera?”, zei ze nog toen de Kodak in haar handtas verdween om nooit weer tevoorschijn te komen.

Overal en nergens

Dat de Italianen stijlfiguren zijn, wisten we natuurlijk al, de Omnia is hier een volwaardige uiting van. Het lijkt alsof alle hokjes aangevinkt worden. Hij is groot genoeg om kwaliteit uit te stralen, maar niet te groot om een sta in de weg te zijn. Hij is bijzonder stijlvol vormgegeven, maar niet dusdanig over-de-top dat het tijdloze karakter in het gedrang komt. Dat je de verlichting kunt regelen, speelde daarin zeker een rol.

De Omnia heeft bij mij thuis alle hoeken gezien, en overal waar ik ‘m plaatste waren zowel de visuele als de auditieve indruk aangenaam. Pleasing, bij gebrek aan een beter Nederlands woord. Overigens is ‘hoeken’ hier zeker niet letterlijk bedoeld, want nooit had ik de indruk dat de Omnia tekortschoot in het laag. Alle manieren waarop je deze streaming speaker zou kunnen gebruiken, vielen in goede aarde. Onder de tv, in de keuken, nabij de eettafel, overal bleek het een fijne audiokompaan.

Echt van deze tijd

Begrijp me goed, ik zou de Omnia niet met ‘high end’ willen betitelen. Sterker nog, dat zou naar mijn mening een smet op het Omnia blazoen zijn. High end zijn de luidsprekers van Sonus faber, zeker die in de hogere regionen van de line-up, de Omnia kan als een inleiding gezien worden. Ze kunnen zeker de jeugdigen onder ons aanspreken, en zelfs een uitnodiging zijn om het pad van de betere audio te gaan bewandelen.

Gezien de prijsstelling binnen het Sonus faber ecosysteem lijkt me dit ook precies de bedoeling geweest te zijn. Het systeem is echt van deze tijd en kan op alle manieren bediend worden die de jeugd van tegenwoordig zich kan bedenken. Bluetooth, casten, airplayen, via een draadje, alles kan en niets moet. Het mooie van de Omnia is, dat hij onder alle omstandigheden presteert. En niet zo zuinig ook. In een kleinere omgeving mis je totaal geen laag, terwijl het speaker-array nooit de oren zal bijten. Aangenaam dus.

De naam Sonus faber waardig

Dat van die jeugd is allemaal leuk en aardig, maar maakt Omnia de naam ook echt waar en spreekt hij alles en iedereen aan? Testen bleek hier de uitkomst. Wat echt leuk is, voor jong én oud, is de aanwezigheid van een echte phono ingang (MM). Althans, die kun je via een schakelaartje activeren. Je hebt wel een verloopje nodig van miniDIN naar RCA, maar die wordt netjes meegeleverd. Evenals de, ook weer fraai vormgegeven, kleine afstandsbediening, waarmee de belangrijkste functies kunnen worden bediend.

Er is expres voor gekozen om niet zelf een app te maken, streamen doe je via TIDAL Connect, Spotify Connect of Roon. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Alles werkte zoals geadverteerd, hierover geen klachten. Wat ook werkte als geadverteerd was de weergave. Wat Sonus faber ‘Crescendo’ noemt, komt erop neer dat een bijzonder breed beeld wordt neergezet, zonder artificieel over te komen.

De afbeelding kent zelfs diepte, en dat mag best knap genoemd worden voor een concept als de Omnia. Zowel op nederig als hoog volume hield de Omnia zich knap staande. Ik zou de Omnia dan ook als muzikaal willen betitelen, naar mijn mening een waardering ‘Sonus faber’ waardig.

Sonus faber Omnia
1.799 euro | www.sonusfaber.com

Sonus faber Omnia: specificaties

Systeem: 4-weg stereo, DSP geoptimaliseerd, gesloten
Drivers: 2x Soft Dome Tweeter, 2x Midrange, 2x Effect, 1x Woofer
Vermogen: 490 W
Max. SPL: 108dB op 1 meter
Frequentie respons: 30Hz tot 25kHz (@ -6dB)
Ingangen: HDMI Arc (2 kanalen), MM phono/Lijn
Netwerk: Ethernet (10/100Mbps)
Streaming: Apple AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, TIDAL Connect,
Roon Ready, Bluetooth AptX HD, SRC
Afwerking: Walnoot, Grafiet
In de doos: Bescherming, afstandsbediening, stroomkabel,
Phono/Lijn naar miniDIN kabel, Manuals
Afmetingen: 130 x 650 x 280mm
Gewicht: 7,6 kg

MERK

EDITORS' CHOICE