HI-VISIT

Dag Twee

...en wel nu. 

PMC

Dat is namelijk het mooie van een liveverslag. We gaan op dag twee van DAE lekker verder met PMC, waar we zijn gaan zitten voor een set rond de zeer forse Fact Fenestria. 

In samenwerking met importeur Terrason, die we eerder in het verslag al bezochten maar waarbij we net geen gelegenheid hadden om te gaan zitten, worden de imposante vloerstaanders van PMC aangestuurd door een Mola Mola voorversterker en DAC, Grimm streamer en de Halcro eindversterker.

Terwijl Max na de regenstops inmiddels alsnog ergens halverwege het aantal rondjes in Japan is en dus halverwege het potentieel veiligstellen van het kampioenschap, nemen we de tijd om bij PMC te blijven plakken. 

Over Max gesproken, daar hebben we natuurlijk ook de nodige apparatuur voor aangewend vanmorgen... Het team van HIFI.NL ontving stipt om 7.00 uur onder meer de collega's van Yamaha en Hepta Design, die ondanks de hele gezellige zaterdagavond eveneens in alle vroegte naar de ontwikkelingen in Japan kwamen kijken. Gezien het uiteindelijke resultaat ('is-ie nou wel/niet, wel/niet kampioen?') was dat niet voor niets!

Daudio

Terug naar audioland, waar het team van Daudio zich de vraag heeft gesteld waarom je een speaker in een kast zet. Een klankkast zorgt immers voor vervorming, vervaging en kastklank. Op zoek naar een open en eerlijke weergave, maakte Daudio een ándere speaker: de Daudio M2.

De open constructie zorgt ervoor dat de luidspreker de stemmen en instrumenten mooi los en ruimtelijk plaatst. Weg vervorming, weg vervaging, weg kastklank. De M2 meet 100 (h) hoog x 23 (b). Hans van Daudio, trompettist in zijn vrije tijd, blijft verbaasd als hij zijn eigen instrument door zijn eigen M2 hoort: met die zuivere koperklank en zonder die zweem die een kast teweegbrengt. We komen hier nog eens terug voor een video, die ergens komende week online verschijnt op HIFI.NL/BE, maar lees vooral ook de bevindingen van twee van onze lezers. Zowel Berend als Marc gingen er thuis mee aan de slag, je vindt hun ervaringen via het linkje in hun naam.

Music2 

In de luisterruimte van Music2 komen we graag, ongeacht welke show. We herinneren ons bijvoorbeeld de Beste Set op de Audio Show iEar' een aantal jaar geleden (in 2022 op de kalender op 26 & 27 november!). In Veldhoven staan de paarse schijnwerpers van Team Music2 onder meer op de Blumenhofer 2X220 luidsprekers.

De bijzondere Blumenhofers zouden volgens het programmaboekje versterkt worden door buizenamps uit de Trafomatic Evolution-lijn (de Line One voorversterker en tweemaal de Evolution Elegance eindtrap), maar vanwege het 15-jarig bestaan van Music2 treffen we in werkelijkheid het absolute paradepaardje van Trafomatic aan, namelijk de Rhapsody geïntegreerde PSE 300B buizenversterker. Je kunt ons vast vergeven dat we daartoe even een stockfoto gebruiken voor een betere impressie van deze uiterst gelikte buizenversterker, uitgevoerd in Sunset Orange. 

De Trafomatic Rhapsody hebben we eerder deze week al uitgebreid beschreven. Kijk je nog eens naar de setfoto erboven, dan zie je de fraaie buizenamp onder meer wordt vergezeld door een platenspeler van -hoe kan het ook anders- Dr. Feickert, maar de phonotrap is eveneens een primeur: de Van den Hul ”Baby” Grail.

D&D Audio: primeurs all around

De ruimte van D&D staat in Veldhoven in het teken van primeurs. Zodanig, dat we in het (live)verslag alvast een stukje meenemen nu, maar er komende week zeker nog eens terugkomen. We waren er bijvoorbeeld voor een indruk van de Crystal Cable Minissimo Diamond, de zeg maar continue doorontwikkeling van die vermaarde speaker die bij de eerste introductie een jaar of zeven geleden al een moderne klassieker werd genoemd. 

Over deze jongste generatie van de Minissimo valt onder andere over het filter heel wat te vertellen, wat één van de redenen is dat we er nog wat uitgebreider op terug zullen komen. Maar: we noemden primeurs, meervoud. Zo wordt de bekabeling richting het meubel met Innuos en Devialet verzorgd door de Future Dream-serie van Crystal Cable, en waren Gabi en Edwin van IAH aanwezig met meerdere niet eerder vertoonde high-end juwelen. 

Het grootste nieuws in een ruimte vol primeurs kwam echter uit een voor D&D Audio verrassende hoek: de Verenigde Staten. De importeur uit Vlaardingen heeft namelijk YG Acoustics aan boord gehaald, het luidsprekermerk uit Denver dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. De timing ervan is logisch, want naast de high-end topmodellen van de fabrikant is er met de Peaks Serie nu een reeks veel toegankelijkere luidsprekers op de markt gekomen. Hier dus geen vlaggenschip dat richting het half miljoen gaat zoals bij de Sonja XV van toepassing is, maar een lijn die met het kleinste model Cairn 'gewoon' onder de 15.000 euro per paar (inclusief standaard) verkrijgbaar is. Daar mochten de imposante monitoren van Crystal Cable op gezette tijden even plaats voor maken op de zondag. Waarvan akte.

Tot slot kon je bij het vorig jaar zo gemiste D&D óók nog rekenen op de nieuwe A&ultima SP3000 van Astell & Kern. Daarvoor moet je overigens wel naar de kamer van Headphone Auditions een paar gangen verderop, maar dan tref je er wel het allereerste exemplaar van de SP3000 in deze hoek van de wereld. 

Headphone Auditions uit Amsterdam is sowieso de ultieme grot van Ali Baba op vlak van headfi, maar ook in hun kamer in Veldhoven valt er veel te snoepen. Ook op speakervlak. Geweldige demo’s met uitgekiende playlists van Talk Talk tot Tool, op de DeVille luidsprekers van het Amerikaanse Fleetwood.

Een nieuwer merk van het Oscar Mills-bedrijf (bekend van OMA), erop gericht om de fraaie speakers in ambachtelijk vervaardigde houtkasten naar een bereikbaar prijspunt te brengen. Een tikje retro qua looks, maar wel in waanzinnige veel afwerkingen te krijgen. De demo’s op Riviera Levente-versterking zijn in elk geval heel overtuigend… wat een mooi laag en dynamiek. Parabola van Tool, hier zit leven in. Headfi-liefhebbers blijven niet in de kou zitten, want elk half uur is het aan hen. Headphone Auditions is de exclusieve verkoper van het machtige dCS Lina-systeem, te beluisteren op een Abyss-hoofdtelefoon. Of liever een ander topmodel op je hoofd? Dat kan hier zeker ook. Spirit Torino of Warwick Acoustic, demo'en kan. We vonden de 3D-geprinte, elektrostatische RAAL heel boeiend om naar te luisteren!

Meer hoogtepunten bij A Tube Hifi Import

Een stevige ruimte die in tweeën is gedeeld, dat treffen we aan bij A Tube. Aan de ene zijde een snuffelhoek met platen en enkele displays met apparatuur opgesteld als de opvallende museumstukken die het zijn, terwijl aan de andere kant een ogenschijnlijk aparte luisterhoek het toneel is van een prachtige set.

Qua weergavekwaliteit toch wel een van de absolute toppers van de show, die set. Het aantal merken wat in dienst van twee imposante Klipsch'en staat opgesteld is haast eindeloos en er wordt volop gewisseld in gebruikte apparatuur, wat tevens maakt dat het publiek lekker de tijd neemt om deze opstelling tot zich te nemen.

Vaste waarde in al dat audiogeweld zijn de voortreffelijke Klipsch Klipschorn luidsprekers. Ze zijn met hun imposante verschijning al niet te missen, maar ook de klanken zijn oorstrelend mooi.

Er tussenin vinden we alles van Marantz en Line Magnetic tot Melody en Western Electric, zoals de bordjes aangeven wired by AudioQuest. , maar ook bijgestaan door stroomoplossingen van dat Amerikaanse merk, zoals de Niagara 7000 die je rechtsonderin het meubel onder de op de show veelvuldig gespotte Grimm Audio MU1 ziet staan.

Hepta Design en Temporal Coherence

HEPTA, dat in het Grieks staat voor het getal 7, wordt door oprichter Chris Rutgers weleens vertaald met ‘Hobby En Pret Telkens Anders’. Made in Holland, nuchter, vrolijk en met een oneindige ervaring. Om je te laten genieten van muziek. ‘We maken luidsprekers voor in de huiskamer’, vertelt Chris. Dure woordjes? Domweg niet nodig!

Een demo waarbij de focus ligt op detaillering en versmering in de audio is waar je in zijn ruimte op mag rekenen. Met een triangel wordt vooraf geduid dat we snelle individuele aanslagen nog moeten kunnen onderscheiden in de weergave op een audiosysteem en dat weet de set Hepta speakers aangestuurd door een batterij aan Temporal Coherence apparatuur te bereiken.

Leuk detail: de HIFI.NL Award voor de onlangs gereviewde PA 080 eindversterker hangt in deze ruimte mooi ingelijst aan de wand. Deze PA 080 was uiteraard ook in het audiorack terug te vinden. 

Intermezzo: prijswinnaar in de bloemetjes

In aanloop naar DAE hadden we een mooie winactie samen met Audiomica en importeur ERCT. De twee gelukkige lezers wiens correcte inzending op de vijfvoudige prijsvraag geselecteerd werden, waren in Veldhoven van harte welkom om hun verse aanwinst meteen op te komen halen.

Eén van hen zit net een weekendje in het buitenland en zal zijn prijs bij Audio Tempel in de winkel op gaan halen, maar Sebastiaan meldde zich vanmiddag bij onze redactieruimte, waarop we naar de kamer van ERCT liepen voor de feestelijke overhandiging. Uit handen van Cor van Empel (ERCT) en Kasia Ludwin van Audiomica. 

Hoorn we daar Avantgarde?

Indruk maken is makkelijk voor Avantgarde. Grote hoornspeakers vergezeld door kolossale subwoofers van eigen makelij trekken altijd de aandacht van muziekliefhebbers die een no-limits oplossing zoeken.

In Veldhoven scoort het Duitse merk met de Trio G3, voor het eerst getoond in München. Hoorns ouderwets? Niets van, want dit is een volledig actief systeem met alles aan boord (en ook een fraaie matte afwerking).

Het is een groot systeem, maar even praten met Armin van Avantgarde maakt duidelijk dat het merk er goed over heeft nagedacht. Die grote subwoofer kan ook vervangen worden door een kleinere versie aan de muur bijvoorbeeld. Giorgio by Morodor klonk geweldig, in elk geval. Als je de kamer bezoekt, ontdek je ook fraaie spullen van AVM en Furutech. En krijg je dus ook nog een kijkje in de imposante speakers. 

Vinyl bij Wheel

Na een Kickstarter die leidde naar een unieke draaitafel, toont Miniot op DAE z’n Wheel 2. Over een uniek design gesproken – de Nederlandse speler lijkt nauwelijks groter dan een vinylschijf zelf en kan zelfs verticaal staan. En waar is de toonarm? Het antwoord: onder de plaat. 

Je legt de schijf op de speler en een lineaire toonarm drukt de naald tegen de onderkant van de plaat. Altijd met perfecte naalddruk, zelfs bij een schijf die niet zo recht is, horen we (en zien we op een close-up video). 

Ook cool: als je begint te spelen, worden eerst de plaat gescand en de tracks geïdentificeerd. Via touchcontrols bovenaan de speler kun je zo meteen perfect gemikt naar een bepaalde track. De preamp zit er mee in. 

Hifinesse

Er is er één jarig, en dat mag gevierd worden. Vijf-en-twintig jaar Hifinesse, het logo is er zelfs op aangepast. Een set van The Gryphon Essence-lijn en de nieuwe EOS luidsprekers is wat we bij de jubilarissen aantreffen. De EOS-2 was als prototype in München te zien, nu als wereldpremière aanraakbaar in Veldhoven. 

Daarnaast een prachtige VPI Signature 21 draaitafel in de set en een hele rits draaitafels van datzelfde merk in de directe omgeving, omdat Hifinesse de draaitafels van VPI voor Nederland gaat distribueren. Een logische keuze als je weet dat de interne bekabeling weer afkomstig is van dat andere mooie merk uit het assortiment: kabelmerk Nordost.

Pure Cable

Over kabelsch gesproken, we liepen ook de mannen van Purecable tegen het lijf, met hun Optimus kabels en mooie Pura stroom- en netwerkproducten, 'laagdrempelig en aanspreekbaar’ in een van de foyers van DAE. Aan tafel bij Koen is ook Miquel Blauw van Dion Audio te vinden, waarmee hij samen Pura Power Supplies oprichtte. Doordat de producten in binnen- en buitenland veel belangstelling trekken, verwachten ze dit jaar een groei door te maken. Dat komt onder meer door een nieuwe lijn, 'klein maar groots', waarmee ingespeeld wordt op de trend van energievriendelijke apparatuur met compacte afmetingen.

Sonority

Een kamer vol Schiit bij Sonority. Jason en Mike, de oprichters van Schiit, zijn ware patriotten. ‘In the old days, audiophiles went up the food chain from the table radio to the console stereo to separate speakers the size of refrigerators and monoblocks that would cook a cat. Today, nobody starts with a table radio. Everyone—and we mean everyone—starts with headphones.’ Schiit is dan ook sterk in personal audio. 

Audioscape

De Belgische hifi-onderneming Audioscape heeft flink uitgepakt in Veldhoven. Je vindt er namelijk Klipsch Custom Install, Integra, Synthesis, SotM, Heco én Simply Analog. Extra aandacht is er voor de presentaties rond eerstgenoemde, want van die tak van Klipsch oplossingen zijn er voorbeelden van inbouw, on-wall, THX en home cinema opstellingen. Als je echt eer wil doen aan de nalatenschap van Paul Klipsch, zo menen ze, is er namelijk de Reference Premiere Series van het merk. Het enige wat je dan nog mist, is aansturing op niveau, waar ze bij Audioscape graag in voorzien met bijvoorbeeld het fijnzinnige buizengeluid van het Italiaanse Synthesis.

Ook staan de luidsprekers van Heco er in de spotlight

Audio Analogue Airtech

We blijven nog even bij de A, want in de ruimte van AF Group SRL vinden we een hoop A-klasse apparatuur, zowel in naam als in versterkertype. Van Audio Analogue-lijn cq dochtermerk cq innovatieve samenwerkingspartner Airtech vinden we tussen de opvallende elektrostaten van dat merk namelijk nog meer Airtech: de Airtech ABsolute line geïntegreerde versterker en de Airtech pureline AAdac en AAdrive.

PureAudioProject

PureAudioProject is bekend van zijn open-baffle luidsprekers en is al sinds 2015 of 2016 een vast onderdeel van de -toen nog- XFI Audio Show. Op #DAE2022 mag deze partij daarom natuurlijk niet ontbreken. Je trof ze aan met de PureAudioProject Trio 15 met Voxativ breedbander, met versterking van AGD. '

Trio 15 staat voor luidsprekers met drie klankborden en '15-inch woofers. De center driver mag je zelf kiezen om deze het beste aan te laten slaan bij je persoonlijke smaak en 'sonische DNA'.

Atma Sphere 

BigBoysAudioToys is ooit gestart om de eigen interesse in ons mooie vakgebied te delen met alle andere audioenthousiastelingen én hen te helpen in de zoektocht naar de juiste producten van over de hele wereld. Een uit de hand gelopen hobby die zich onder meer vertaalt in het importeurschap van Atma Sphere, een top buizenmerk uit de US met meer dan vier decennia geschiedenis en ervaring. Daarnaast importeert 'BBAT' ook KR Audio en SoundKaos.

De showroom van BigBoysAudioToys is te vinden in Uithoorn, waar op afspraak geluisterd kan worden naar de gewenste audiocomponenten uit het aanbod. In Veldhoven stond Atma Sphere in dienst van de evenzo opvallende SoundKaos Libération bureaustoelen luidsprekers.

Reference Sounds

Een vaste smaakmaker op audioshows is de luisterruimte van Reference Sounds, met dank aan de charmante gastheren en natuurlijk het uitstekende merkenpakket, met onder meer Dan D'Agostino, Mark Levinson, JBL en Revel. In Veldhoven draait het echter om Wilson Audio en de machtige versterkers van Audio Research, al ziet de oplettende lezer in de opstelling hieronder wel degelijk een bron van Mark Levinson: de No.519 mediaspeler.

"Dankzij uitgekiende ontwerpen, speciaal geselecteerde buizen en hoge interne voedingspanningen weet Audio Research muziek niet alleen gloedvol, maar ook met macht en serieuze power weer te geven", zo luidt de intro bij het buizengeweld van AR. Specifiek gaat het om de Audio Research Reference 160s poweramp met de Reference 6SE voorversterker in dienst van de Sabrina X 3-wegspeakers van Wilson Audio. 

Van de hand van Daryll Wilson, zoon van wijlen de oprichter, verscheen enkele jaren geleden het manshoge model Chronosonic XVX, als compromisloos statement. Dat project omvatte meer innovatie, technologie, nieuwe materialen en productie technieken dan ieder Wilson Audio model dat hem ooit voor ging. De opgedane kennis en zelf ontwikkelde onderzoeksmethodiek uit dat traject vindt zijn neerslag in alle modellen die nog zullen volgen. De Wilson SabrinaX is daar het directe bewijs van.

Naim en Kudos

Eveneens enorm in trek is de ruimte van importeur Latham, want ook hier weer met de benen buiten. Niet voor niets, want de aanwezige Kudos speakers staan heerlijk te spelen met een heel stevig fundament, aangestuurd door een meubel van Naim. Van laatstgenoemde spotten we naast modellen uit de 500 serie ook de bijzondere Solstice draaitafel, die op zichzelf al uniek genoeg is om een bezoekje aan ruimte 46 te wagen dit weekend.

De Kudos van dienst is de Titan 606, een van de inmiddels vier modellen uit het groeiende aanbod van de nog jonge Engelse luidsprekerfabrikant. Buiten de Titan 505 monitor die we in het voorjaar uitgebreid aan de tand voelden, zijn dat deze 606 vloerstaanders en hun grotere broers 707 (bij Linn op de vorige pagina) en topmodel 808, dat als vlaggenschip voorzien is van een losse wooferkast met gescheiden midden en hoog.

Chord Electronics

Chord Electronics, niet te verwarren met The Chord Company dat toevallig onderdeel is van het hierboven net genoemde Latham Audio, vind je op DAE in één van de ruimtes van XFI Audio Import. Het merk met de coole designs en technisch vermaarde DAC’s staat er in dienst van de Harbeth 40.3 XD weergevers. 

Specifiek staan er van Chord onder meer de MScaler en de Dave, aangesloten op de Ultima pre 3 voor- en Ultima 6 eindversterker, waarbij Doug Graham en Maurice Tryner ingevlogen zijn voor tekst en uitleg. 

Nu we het toch weer over XFI hebben, dat ook met Airtight, Falcon en Riviera aanwezig is, slaan bezoekers ook beter kamer 36 niet over, één deur verder. Daar staan een AudioNote TT2 platenspeler met IO element, een M5 phono voorversterker en de Empress mono eindversterkers met 2A3 buizen in het teken van een AN-E He set luidsprekers. Hete tip, ook al lopen we tegen het einde van Dutch Audio Event 2022 inmiddels...

Focal head-fi

Focal is uitgegroeid tot een Grote Naam qua premium-hoofdtelefoons, met recent nog een nieuwe editie van de Utopia. In de kamer van Naim kregen we in primeur de Bathys in handen, de allereerste highend NC-hoofdtelefoon van de Fransen. Even fijn afgewerkt als de andere toppers van Focal, wat dacht je?

Plus, opmerkelijk, met uitgebreide bediening via de Naim-app. De twee merken hokken natuurlijk samen in de Vervent-groep, maar misschien ook een teken dat er nog wel meer leuks op komst is.

Lyngdorf

Wie ontmoet je bij de kamer met Steinway Lyngdorf? Mr. Lyngdorf himself, uiteraard. Al vele jaren zakt Peter Lyngdorf trouw naar de Benelux af om z’n nieuwste toestellen te demonstreren.

Ook dit jaar dus, met een wel heel bijzonder muzieksysteem. Aan elke zijde een reeks van vijf LS-1000 line arrays aangestuurd door een enkele TDAI-3400 met een paar BW20 subwoofers ter ondersteuning. En wat krijg je? Een bijna magische geluidsmuur dat de kamer echt vult. Het RoomPerfect-systeem belooft alles netjes te integreren en akoestisch in orde te brengen, en dat is hier echt gelukt. Een fraaie om mee af te sluiten dus!


EDITORS' CHOICE