CES deel 2


Gastauteur | 29 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.

Lees hier deel 1
Lees hier: The Dutch Connection

De CES startte in 1967 in New York en verhuisde in 1971 naar Chicago. Vanaf 1973 werd de CES hier ook ’s winters gehouden. Vanaf 1994 werd de zomer-CES voor het laatst in Chicago georganiseerd. Las Vegas is sedert 1978 gaststad voor de winter-CES. Gary Shapiro, van huis uit jurist, trad in 1981 in die hoedanigheid in dienst van de CEA en is sedert enkele jaren CEO. In 2006 werden alle records gebroken met 150.000 professionele bezoekers en 2.700 exposanten.

Op 7 januari was het even bikkelen. ’s Morgens om acht uur begon het al met de eerste persconferentie van LG om vervolgens via die van Pioneer, Toshiba, Philips, Sharp, Samsung, Panasonic en Sony de dag te gaan besluiten in een toestand welke zich het beste laat omschrijven als ‘gaar als boter’. Gelukkig vonden voorgaande meetings allemaal plaats in het ‘Venetian’, dus de benen wilden nog wel…

Om over die laatstgenoemde ledematen verder te gaan, moet je toch wel over een behoorlijke conditie beschikken. De shuttle’s die je van de ene lokatie naar de andere transporteren – we hoorden een getal van bijna honderdvijftig bussen! – maken het je wel gemakkelijk, maar lopen doe je toch de hele dag.
Nu moet gezegd dat het service-niveau hoog is daar in de States. Erg hoog. In de perskamers – twee lokaties: Sands en LVCC èn in het Venetian op de 29 en 30-ste etage bij de High-End een tweetal service centers – staat een enorm aantal laptops ter beschikking alsmede een groot aantal internetlijnen. Je kunt vrijwel direct overal aanschuiven en je andere ledematen benutten voor het toetsenbord, voor een kop koffie of een bescheiden ontbijtje, ondanks het feit dat ik de indruk had dat het aantal bezoekers behoorlijk groter was dan vorig jaar. Vooral op dinsdag en woensdag kon je over de hoofden lopen! Maar ook de mensen van de CEA hebben het woord dienstbaar hoog in het vaandel. Ze bieden waar nodig de helpende hand of wijzen je de weg naar hal en/of stand. Bovendien zijn ze er talrijk en goed zichtbaar aanwezig in hun helpdesks. En bovendien kan er een vriendelijke woord vanaf!

Voornoemde drukte uitte zich ook al in het aantal mails dat ik vooraf en tijdens de CES ontving. Zo kreeg ik alleen al ruim 370 mails (tegen ruim 230 vorig jaar); niet allemaal even belangrijk – hoewel je ze wel eerst moet openen om te weten òf het belangrijk is… – maar wellicht ook een graadmeter. Ik neem aan dat het Davy ook zo verging want hebben die Amerikanen er eenmaal lucht van dat je komt, dan zijn ze er als kippen bij om aandacht te trekken. Niks negatiefs hierover overigens, daarvoor ben je (vak-)journalist. En laat ik eerlijk zijn: het is wat mij betreft de leukste show die ik ken.
Over de verdeling van het werk, als eerder gezegd Dick Steffens het High-End en wij de ‘rest’ moet opgemerkt dat het niet helemaal gelukt is. In dit verslag tref je ook nog wat aan over de kleine, zeg High-End en iets minder High aan. Qualitate qua, zal ik maar zeggen.


Nieuws, algemeen

Ja, en dan het nieuws. Was er wel zoveel nieuws? Mag je dat wel verwachten? Vragen die eigenlijk eenvoudig met nee beantwoord kunnen worden. Het is toch ook niet mogelijk elk jaar het elektronica-wereldwonder te brengen, en daarmee al het voorgaande van tafel te vegen? Nu volgen de formaten elkaar wel steeds sneller op – CD twintig jaar, DVD zo’n tien jaar – maar Blu-ray is eigenlijk nog maar net op de markt en HD-DVD in Europa nog niet geboren. Nee, geen grote revoluties. Eerder verbeteringen en voortborduren op bestaande thema’s. En dat kan ook al de moeite lonen.

Om geen onderscheid te maken tussen beide om de gunst van de consument strijdende partijen, lanceert LG een duo-speler, de BH-100, met een verwachte winkelprijs van $ 1.199. Slim lijkt me, want je hebt eerst een HD-scherm verkocht en nu weet de consument niet wat er komen gaat en is met dit toestel dus klaar. Nu heb ik begrepen dat een nieuw format als Blu-ray of HD-DVD vooral ‘gedreven’ wordt door de spel(letjes-)fanaat en dan zal Sony met de PlayStation3 waarin een Blu-ray-drive zit wel een behoorlijke voorsprong hebben ten opzichte van Microsoft die met HD-DVD in zee gaat in de Xbox. (Bill Gates kondigde IPTV aan voor de Xbox 360 en de Windows Home Server. Het levert je televsie, games, films en communicatie voor spraak/telefoon en video.) HD-DVD-spelers komen er overigens ook van Meridian (zie verderop in dit verslag), RCA (voor Europa, lees Frankrijk, onder de naam Thomson) en Onkyo, ’t is dat je het maar weet. Wie weet volgen er nog meer, wellicht in het goedkope segment uit China…

Maar Blu-ray wordt toch door een veel groter aantal hardware-fabrikanten ondersteund. Zo is de Panasonic DMP-BD10 (in dit nummer in test), de Samsung BDP-1000 (in het decembernummer van HVT onlangs getest) reeds verkrijgbaar en komen Philips (BDP 9000), Pioneer (BDP-HD1), Sony (BDP-S1) binnenkort en staan de eerste Toshiba HD-DVD-spelers nog maar net in de vaderlandse winkels. De soft-ware, lees filmmaatschappijen, maakt het niet uit wat er komt, àls er maar wat komt. En dan ‘steunen’ ze alle formaten. En wat te denken van schijfjes met aan de ene kant HD-DVD en aan de andere kant Blu-ray?


Aanvullende informatie: 

Dit voorjaar zullen er tussen 4 en 6 miljoen PS3-apparaten in de huishoudens staan wereldwijd. Aan het eind van 2006 waren er 300.000 huishoudens – lees: in de V.S. – voorzien van een HD-DVD-afspeelmogelijkheid, middels de Toshiba toestellen dan wel via Xbox360. Als de Chinese fabrikanten loskomen met HD-DVD-spelers zouden deze voor zo’n driehonderd euro op de markt kunnen komen. Wij houden je op de hoogte…

LCD en plasma strijd

En de strijd, zo er al sprake is van een strijd, tussen lcd en plasma gaat ook maar door. Op de persconferentie van LG werd gezegd dat een grote firma met plasma zou gaan stoppen, ons vermoeden ging uit naar Toshiba en dit werd op de persconferentie van Toshiba bevestigd, maar Pioneer – producent van louter plasma – kondigt voor deze zomer een totaal ‘re-engineerd’ gamma van toestellen met revolutionair niveau in ‘display technology’ aan. Sharp brengt een lcd-scherm van 108 inch, ja heus!

Om even terug te keren naar Toshiba: wel een tweede generatie HD-DVD-spelers maar geen woord over SED-technologie, wat op de IFA van 2005 nog ‘hot’ nieuws was… Scott Ramirez, altijd leuk om hem bezig te zien, wervelend en met humor, noemt voor het stoppen met plasma de volgende redenen: met lcd heb je een lager prijspeil in 1080p, een groter gamma aan schermafmetingen en geen last van reflecties van lichtinval op de winkelvloer. En die SED-technologie wordt later dit jaar in Japan geïntroduceerd. Even wachten dus, of toch maar niet?
De persconferentie van Panasonic stond vrijwel geheel in het teken van plasma; wat wil je ook als je marktleider bent in de V.S. In de twee nieuwe fabrieken in Japan – Amagasaki – zijn ze er klaar voor om aan de groeiende vraag naar grotere formaten te voldoen.

Ook op het gebied van projectie, in de V.S. toch een heel belangrijke markt, komt er veel nieuws. Optoma, Sanyo, InFocus meer gericht op de consument, maar ook Runco met giga-modellen, blazen hun partijtje mee. Op de stand van Texas Instruments staan alle DLP-gebruikende modellen goede sier te maken. Yamaha stopt overigens met beeld en dus ook met projectoren, zo vernam ik onlangs.
Sennheiser brengt nieuwe modellen uit met NoiseGard 2.0. Terwijl de door mij vooral in het vliegtuig in gebruik zijnde PX250 goede diensten bewijst, gaat het model PX450 een stapje verder: 32dB actieve onderdrukking en 23dB passieve isolatie! In totaal heeft Sennheiser vier modellen in het programma.

Een paar andere fabrikanten van hoofdtelefoons komen overigens met modellen met noice-cancelling of hebben deze al in hun assortiment: Audio Technica, B&O, JVC, Bose en Philips om enkele te noemen.
En ja, ik kon natuurlijk mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen even de suite van het Hilton op te zoeken om kennis te maken met de ontwerpers van de JBL Project DD66000 ‘Everest’, Greg Timbers en Jerry Moro. Het was een aangename kennismaking welke een vervolg kreeg omdat Greg ook wel eens wilde luisteren naar de prachtig samengestelde compilatie van Lars-Olov Wehlin (tijdens de HVT-workshop van december 2006) waar ik over sprak en in mijn hotelkamer had liggen. Ik nam de gelegenheid ook iets uit eigen opnamewerk te laten horen. De aanwezigen luisterden ademloos en handenschudden werd mijn deel bij het verlaten van de goed klinkende set van JBL en Mark Levinson in deze suite van het Hilton. Je moet toch verder nietwaar?

Echt iets nieuws, en dat willen wij je hier niet onthouden, troffen wij aan in een suite van het Bellagio. Op uitnodiging van de Nederlandse marketeer van Cisco, Jan Hofman, kregen wij naast een aantal nieuwe routers een apparaat te zien dat zich het beste laat vergelijken met een bijtring. Je kent ze wel, liggend in de kinderbox. Welnu, de bediening van deze ‘ring’ is dan ook kinderlijk eenvoudig. Je houd ‘m vast en je handbeweging zelf activeert de curser op het beeldscherm en één klik met de duim geef je het commando. RSI-vrij lijkt ons! Deze zomer pas introductie in de V.S. en een foto maken was er niet bij.
Wil je toch weten wat de trends zijn? Nou, in-wall luidsprekers en apparaten voor schone stroom. Elke fabrikant heeft modellen voor ‘achter het behang’. Logisch, in de V.S. bouwen ze de huizen anders dan bij ons, en vaak met standaarden die wij niet kennen. Dan is het ook een stuk eenvoudiger, toch?
En dan de talloos vele accessoires voor iPod’s. In alle kleuren, voor beugelbekkies (in zacht rose / Barbie-achtig), voor High-Enders en natuurlijk bij alle grote merken.
En hoe was het met het vermaak gesteld? Op de Monster-party, de jaarlijkse uitreiking van de awards voor bewezen diensten, lees verkoopsuccessen, door head-monster Noel Lee, verzorgden dit jaar George Benson en Al Jarreau het muzikale gedeelte. Tot tevredenheid moet gesteld. Hoewel de plaats niet direct eersterangs te noemen was, viel het met de goede zaalversterking toch te beluisteren.
Minstens zo aardig was overigens het optreden in mijn stam-casino ‘Paris’. Een viermans/tweedames-groep trad op en speelde heel aangenaam hun repertoire voor de vuist weg. Beide gitaristen verstonden hun vak uitstekend, van beide dames viel vooral de jongste in de smaak met haar fantastische stemgeluid. Ja, dat werden toch ook de late uurtjes, gelukkig wel op loopafstand van het overnachtingsgokhol.
Van Sony Nederland kreeg ik een camera mee ter test, de Alpha100, een spiegelreflex met 10 megapixel. In dit verslag tref je foto’s aan gemaakt met deze fantastische camera. Met een 8Gb flash-memory-card had ik zo’n drieduizend foto’s te gaan. Het werden er al met al ruim driehonderd, waarvan hier een selectie. Davy had een 8 megapixel van Panasonic. Ook zeer prettig in gebruik en minstens zo goed.
Tot zover het wat meer algemene en gaan we nu over op het product gerelateerde nieuws.


Polk

Het Amerikaanse merk, sinds kort in ons land vertegenwoordigd door de Custom Install Company in Groningen, komt met een breed scala aan nieuwe producten op de markt. Zo zijn er subwoofers met DSP’s – in de Micro-PRO-serie en DSW PRO-serie – en komen er in de LCi-serie speciaal voor de ‘install’-markt nieuwe centers en surround modellen.

Die DSP-technologie is ervoor bedoeld om wisselfilter, volume en fasegedrag in het digitale domein te behandelen, de vervorming verder terug te dringen ten faveure van de transientweergave en tot slot om grotere fexabiliteit te geven bij de plaatsing naast een muur, dan wel in een hoek dan wel vrij in de ruimte. De LCi-serie is met de modellen RTS-C en -FX een aanvulling op de reeds bestaande THX Ultra2 gecertificeerde RTS105 en RTS100.


Meridian

Op de CES introduceerde het Meridian de G95 (verwachte prijs € 6.750). Het eerste alles-in-een apparaat van deze Engelse fabrikant. Een DVD-(Video en Audio)/CD-speler, FM/AM-tuner (een DAB-tunerversie zal ook leverbaar worden) en met vijfkanaals versterking (5x 100 watt) met surround processors aan boord. Digitaal wel te verstaan. Meridian zal ook een HD-DVD-speler op de markt brengen, uiteraard in het prijssegment waar deze fabrikant doorgaans in verkeert.




Lyngdorf Audio

Maar liefst vier nieuwe producten: twee stand-alone modellen van RoomPerfect, de DPA-1 en de RP-1. De eerstgenoemde is een voorversterker met ingebouwde RoomPerfect-module, de tweede alleen een RoomPerfect-module. Filosofie achter deze twee ontwerpen is dat beide beschikt zijn om in een bestaande installatie te worden ingezet.

Ook brengt Lyngdorf Audio twee nieuwe luidsprekers op de markt, een woofer (BW-1) welke niet per sé in de hoek geplaatst hoeft te worden en een dipool luidspreker DP-1 genaamd. Deze DP-1 is heeft gewone units maar geen behuizing en het klankmatige resultaat is verbluffend te noemen. Wij hoorden deze setting in een onbescheiden grote kamer in het Venetian, van het formaat vier keer je huiskamer, en het speelde vullend. Peter Lyngdorf fluisterde mij nog in het oor dat hij een exclusief samenwerkingsverband met Steinway&Sons is aangegaan onder de naam Steinway&Lyngdorf. Als je een vleugel hebt staan moet de reproductie ervan net zo mooi zijn en als je die niet hebt of kunt plaatsen heeft Peter de oplossing…

Nog meer merk nieuws

Burmester

Burmester Audiosysteme toonde in de Rondo-lijn de 052 CD-speler, passend bij de 051 versterker, 053 FM-tuner en 038 Power Conditioner. Achter de frontplaat van de 052 CD-speler schuilt een gemodificeerd professioneel Philips loopwerk en 96/192 kHz D/A-techniek.

Vanzelfsprekend is alsbij alle Burmester apparatuur de 052 uitgerust met gebalanceerde (XLR) aansluitingen terwijl natuurlijk ook de cinch verbindingen niet ontbreken. Bijzonder is tevens dat met de bijgeleverde systeem afstandbediening vanuit de luisterpositie geschakeld kan worden tussen 96 en 192 kHz samplingfrequentie en dat de D/A converter via twee geschakelde ingangen ook als externe DAC gebruikt kan worden.


Dynaudio

Multimedia. Bij Dynaudio? Dan moet beter kunnen zal men bij Dynaudio hebben gedacht. Naast de series voor thuis, studio en auto (o.a. in Volvo), begeeft het Deense Dynaudio zich in het domein van de multimedia. Het eerste product toonde men op de CES, de MC 15. Een actieve luidspreker. Voor heel verwende oortjes.




KEF

Eind vorig jaar mocht ik er al even van proeven in het Singer museum te Laren In een aantal suites van het Hilton toonde deze Engelse luidsprekerbouwer de nieuwe Reference Series, met een compleet nieuw ontwikkelde Uni-Q-driver. De ‘Series’ bestaat uit 201/2 (een klassiek boekenplank-model), 203/2 en 205/2 vloerstaande en topmodel 207/2. Voor meerkanaals zijn de 202/2c en 204/2c center en de 206/2DS drieweg dipool ontwikkeld en heten de laag-geweldenaren Model 208 en 209.

De afwerkingen zijn buitengewoon luxe: high-gloss American Walnut, Piano Black, Satin Sycamore en Cherry. Op het moment dat je dit leest staat een set van deze nieuwe KEF’s in de testkamer van HVT! Ook nieuw bij KEF zijn draadloze oplossingen.


LINN

Voor deze Schotse fabrikant togen wij, Davy en ik, naar een prachtig gesitueerde suite in het Bellagio, alwaar we eerst even van het uitzicht hebben genoten (zie foto’s). Er was weliswaar een demo gaande voor een collega uit Duitsland, maar we mochten op de ideale luisterplaats, een heerlijk zachte bank, plaats nemen. Thomas Saheicha, Geschäftsführer in Duitsland bij LINN, vroeg of we bekend waren met de Sondek LP12.

Hoezo, vraag je je dan af. Malcolm Latham c.s. hebben toch heel veel energie gestoken in het bekend maken van deze illustere draaitafel gedurende hun importeurschap?
Oké, laat maar horen. In de opstelling staan twee Sondek’s. Links een ‘gewone’ en rechts een met drie belangrijke wijzigingen: een nieuwe arm (EKOS SE), nieuw ontwikkeld uit titanium, een nieuw sub-chassis waarbij arm en armbasis uit één stuk aluminium zijn gemaakt en tot slot een nieuwe aluminium bodemplaat.

Wij krijgen dezelfde elpee te horen, afgetast met hetzelfde type element. En inderdaad, de micro-informatie was bij de rechter LP12 duidelijker aanwezig en was de stereo-definitie beter. Kosten van de nieuwe LP12: $ 39,000. Ook nieuw bij LINN zijn enkele modellen bedoeld voor Custom Install. We lieten het hierbij, enigszins gehaast door de volgende afspraak.


SanDisk

De belangstelling voor de personferentie van SanDisk was zo groot dat ik ondanks vooraf aangemeld te zijn, besloot in de perskamer, welke hier recht tegenover was, mijn mail maar te gaan checken. Het persagentschap in ons land is dermate snel dat ik nog voor de CES afgelopen was de persberichten al binnen had, en dan ook nog eens in het Nederlands! Nieuw zijn de Sansa ‘Express’ 1Gb mp3-speler, eventueel uit te breiden met een microSD en USB-aansluiting.

De Sansa ‘Connect’ is een mp3-speler met WiFi: je bent dus niet meer aan de pc gebonden want de Connect heeft via een open, draadloze inernetverbinding toegang tot online muziek. Ook de Connect, 4Gb!, heeft een microSD-kaartslot en USB aansluitmogelijkheid.

Als laatste nieuwe product in de lange reeks van aankondigingen die je elke keer bij SanDisk krijgt, komt de Sansa ‘View’. Een draagbare breedbeeld-mediaspeler met 8Gb geheugen, slot voor SD-kaarten en ondersteuning van een breed assortiment van formaten: WMV, MPEG4, DiVX5.0, WMA, mp3 en JPEG en met een 10 cm kleurenscherm.


ASW

Maar liefst drie ‘lijnen’ bevat de productcatalogus van deze Duitse luidsprekerbouwer. In het Venetian stond Hans Rietman, exportmanager, de nieuwe ‘Genius 400’ in hoogglans antraciet te demonstreren. Het top-model van ASW, en dat voor € 3.000 per paar. De Opus-lijn wordt wereldwijd zeer gewaardeerd, zo vernam ik van de heer Rietman. Moesten we toch maar eens gaan controleren.




Mordaunt-Short

Het in ons land door Marantz gedistribueerde Mordaunt-Short liet een nieuw Sub-satelliet-systeem het licht zien onder de naam ‘Alumni’. Mooi vormgegeven kastjes en componenten welke de toets der M-S-kritiek kunnen doorstaan. De ervaring met eerdere systemen indachtig, verwachten wij er veel van en zullen dat u voorleggen middels een test.




Thiel

Vorig jaar besteedde HVT-auteur Nico de Vries al uitgebreid aandacht aan de nieuwe luidspreker van Jim Thiel, de CS3.7, maar liefst een hele pagina lang en ook collega Dick Steffens in zijn verslag verschenen in de vorige HVT, waarom dan nu nog eens? Wel, deze weergever staat in diverse kamers te spelen bij fabrikanten die er zelf geen bouwen. Op deze plaats nog even dan: Jim Thiel’s CS3.7 is benoemd tot de ‘Innovations Design and Engineering Awards Honoree’. Niet voor zomaar iemand weggelegd!




Opera / Unison Research

Onlangs in HVT werd een combinatie van dit Italiaanse luidsprekermerk samen met een uit dezelfde regio gevestigde versterkerfabrikant getest, nu kwam ik beide Giovanni’s (Nasta en Sacchetti) tegen in een suite hoog in het Venetian.

De Opera ‘Caruso’, een zeer groot systeeem ($ 48,000 per paar), op Unison Research ‘Unico 200’, 2x 95/320 watt eindversterker en ‘Unico CD’, hybride CD-speler in een woord fantastico! Mijn speciale belangstelling gaat uit naar de ‘Preludio’ 2x 14 watt single-ended buizenversterker van meneer Sacchetti, om te beginnen… Nog even sparen voor die vereiste € 2.550.

..en nog meer

Shure

Oortjes leg je te luisteren, maar pas op voor rode oortjes. Shure deed drie jaar geleden al van zich spreken met een echte High-End oortelefoontjes-serie, maar overtreft zichzelf met de nieuwste serie SE210, SE310, SE420 en SE530. In de South Hall kregen wij een demonstratie met de twee laatst genoemde types en het was verbluffend goed.

Ondanks het enorme stoorniveau van een tentoonstellingshal werd puur muziekgenot mijn deel; eenvoudig aangesloten op mijn MacBook – de man van Shure keek bedenkelijk maar keerde van deze blik terug toen hij het zelf hoorde – was ik even van de wereld. En Davy ook, zij het met wat andere muziek.


McIntosh

Voor slechts één van de bezoekers van de workshop van begin december nam ik een extra pakket brochures mee van de CES (nee, vraag dat nu niet allemaal, de uitzondering maakt het draagbaar) want mijn tas was al zwaar genoeg vanwege het prachtige boek dat Ken Kessler heeft geschreven over de historie van dit magnifieke Amerikaanse audiomerk.

Het boek ligt op de redactie ter inzage en werkelijk, je likt je vingers er bij af. Ook belangstelling? Bel de importeur voor nadere informatie. Verder hebben we op de stand genoten van de prachtige weergave en het fraaie uiterlijk.

Cambridge Audio

Met de Azur 740A brengt Cambridge Audio een geïntegreerde versterker met maar liefst 2x 100 watt, zes ingangen en tal van mogelijkheden als op specifieke wensen gericht display en voorbereiding voor het ‘Incognito’-meerkamersysteem. En dat tegen een redelijke prijs, net als de bijpassende CD-speler de Azur 740C. Upsampling van 16/44.1 naar 24/384 en de mooie Wolfson DAC’s moeten zorg dragen voor schoon signaal. Ook in de 800-serie twee nieuw toestellen: de Azur 840C top-of-the-line CD-speler en de 840A 2x 120 watt digitale versterker (Class XDTM geheten). Tot slot brengt Cambridge Audio de Azur 640R 7.1 home cinema receiver met 7x 100 watt en alles aan boord wat er maar te wensen is. Kortom een compleet productengamma tegen redelijke prijzen.


Lenbrook

De Canadese groep Lenbrook heeft naast het bekende merk NAD, ook de luidsprekers van het merk PSB onder haar dak. Ik ken het al wel van bezoek aan de CES in vorige jaren, maar vernam onlangs dat het binnenkort ook in Nederland op de markt komt. Naamgever aan deze luidsprekerlijn(en) is Paul Barton en omvat modellen voor inbouw en vrijstaand.

Lenbrook had suites in het Hard Rock gekozen maar door tijdgebrek zijn we daar niet aan toe gekomen en hopen dat hier goed te maken met PSB in de testkamer te Baarn uit te nodigen voor een klinkende demonstratie.


Verity

In de suite van het Mirage, recht tegenover ons casinootje, zetelde Verity Audio uit Canada. De set-up was indrukwekkend. Op Nagra-elektronica stond een set Parsifal Ovation te spelen en ontwerper Julien Pelchat was duidelijk zeer trots op zijn nieuwe bandtweeter. Met recht kon ik vaststellen en maakte van de gelegenheid gebruik met andermans spulletjes te draaien…

 




Parasound

De Halo P 7 mag een goedkoop alternatief voor een surround processor worden genoemd. Een veeleisende audioliefhebber die ook wil genieten van meerkanaals muziek of film kan met de P 7 uit de voeten. In de volledig analoge JC 2 voorversterker is door het extra isoleren van het dubbele mono audio circuit een indrukwekkende signaalruisverhouding van 116dB gerealiseerd, met gebalanceerde in- en uitgangen, schakelbare polariteit en een afstandsbediening.

Het Model 2100 is een tweekanaals voorversterker. De beschikbaarheid van een mp3 ingang, een theater by-pass voor links, rechts en sub in combinatie met een geïntegreerd analoog bassmanagement voor stereo systemen maakt deze Parasound New Classic voorversterker tot een juweeltje en… ook in het zilver leverbaar.


DTS

Settop-boxes zijn in Europa niet erg populair, alleen bij satelliet-ontvangst kun je er niet omheen. In de V.S. is dat anders en dat komt ook voornamelijk omdat het land groot is, heel groot. Je bent dan gauw op lokale zenders aangewezen. De settop-box is dus geen vreemde eend in de bijt in de Amerikaanse huishoudens. Vandaar ook dat bedrijven als DTS er geen bezwaar in zien om een nieuw product maar gewoon in zo’n losstaand kastje op de markt te brengen.

Deze keer zit er MPEG-4aacPlus in. Dat is geen enge code voor een of ander virus, maar HighDefinition-geluid voor bij de HDTV. Die term HighDefinition-geluid zie je trouwens ook wel op andere stands terugkeren, bij Philips bijvoorbeeld. HD op het gebied van beeld zou wel eens een hernieuwde promotie kunnen zijn voor hoogwaardig meerkanaalsgeluid.
DTS is ook bezig om DTS-HD Master AudioTM in HD-DVD en Blu-ray onder te brengen.


THX / Sony en Onkyo

THX zal in samenwerking met Neural Audio Corporation een aantal surround sound technologiën ontwikkelen voor CE-fabrikanten en bedrijven welke content distribueren, lees internet muziekleveranciers en radiostations. Onder de naam Neural SurroundTM komt het er kort gezegd op neer dat er via bestaande tweekanaalsmogelijkheden een nieuw surround sound algoritme is bedacht dat voor het eerst toepassing zal vinden in AV-receivers van Sony en Onkyo. (Th.W.)

Fotopagina

 
Paris… Hilton ligt verder naar links van hieruit gezien


Clearaudio: ohne Worte


Bij Sony gaat de ontwikkeling door met OLED-technologie


Yamaha met de nieuwe lijn luidsprekers: Soavo Natural Sound


Dynaudio’s nieuwe man Edwin Vlieger staat er volgende keer ook, toch?


Om trots op te zijn, nietwaar?


en Sharp mag er ook wezen…


mooie kiekjes, gemaakt met de Sony Alpha100


Nieuwe modellen bij Podspeakers


Adam Shaw-Cotterill van Cambridge Audio met Davy van Loon

Samsung en A-VSB

Hisense

Voor velen een onbekend merk, maar het zal niet zo heel lang meer duren of je kunt het in de winkel tegen komen. Dit Chinese merk – van oorsprong een radiofabriek uit 1969 in Qingdao – is inmiddels een van de grotere fabrikanten van televisies. Meerdere Hisense bedrijven over de hele wereld zijn goed voor een productie van zo’n 11 miljoen televisie-units per jaar, buiten de andere elektronica die deze fabrikant nog maakt.

Hisense behoort in de top 100 van Chinese bedrijven met een omzet van zo’n $ 4,2 miljard. Tot de wereldwijde productie faciliteiten behoren onder andere fabrieken in Hongarije en Frankrijk. Een van de modellen voor de Europese markt is de LCD4204EU een 42” HDReady lcd-televisie met een fraaie vormgeving. Met zijn resolutie van 1366x768 en alle moderne aansluitingen, zoals HDMI, component en een VGA aansluiting, is deze TV zeer compleet uitgerust. De weergave van de toestellen die ik op de CES heb gezien was zeer fraai. De prijsstelling is voor ons op dit moment onbekend maar ik denk niet dat we van de prijzen van deze toestellen erg wakker zullen liggen. Sterker nog, ik denk dat menig concurrent dat wel zal doen. Wellicht kunnen wij u na een volgende beurs, bijvoorbeeld de IFA na deze zomer, er meer over vertellen.


Kenwood

Voor velen een bekend merk, met name erg actief in car-audio en tegenwoordig ook car-video. De nieuwste producten zijn de in-dash DVD-receivers, de KVT-819DVD en de DDX8019. De KVT-819DVD heeft een 7” touch-screen video monitor en beide modellen hebben uitgebreide aansluitmogelijkheden voor wat betreft externe apparatuur.

Dat wil zeggen dat beide receivers 2 USB poorten hebben waarmee je bijna elk USB storage apparaat kunt aansturen en ook je iPod video aan kunt sluiten en bedienen. Wat ook leuk en makkelijk is, is dat de modellen ook nog eens Bluetooth Ready en HD Radio en Satelliet Radio Ready zijn als ze worden aangesloten op hiervoor gemaakte externe tuners die Kenwood tevens voor deze modellen beschikbaar heeft. Bijkomstig zijn beide modellen erg multifunctioneel wat betreft diverse afspeelmogelijkheden van formaten zoals DVD-Video, DVD-Audio, DivX, JPEG, en VCD zowel MPEG 1 als 2 discs. Ook AAC, MP3 en WMA muziekbestanden zijn geen enkel probleem. 24-bits high-resolution digitaal naar analoog converters zorgen voor een superieure audio kwaliteit. Beide uitvoeringen zijn tevens compatibel met Dolby Digital en DTS discs en hebben de mogelijkheid deze formaten te down-mixen naar twee kanaals geluid.
Natuurlijk zijn de touchscreen displays aan te passen qua achtergrond in 3 verschillende mogelijkheden; het oog wil tenslotte ook wat. Verder zijn ze voorzien van RDS en RT+ (Radio Text Plus). Ook kun je eventueel een tweede scherm extern aansluiten voor bijvoorbeeld de passagiers op de achterbank. Uiteindelijk moet er natuurlijk ook een mooie sound uitkomen en daarvoor hebben de makers van deze receivers beide modellen voorzien van ingebouwde MOSFET versterkers met een vermogen van 4x 50 watt met drie 5-volt vergulde uitgangen voor het aansluiten van eventuele externe versterkers.

Voor mensen die van home automation houden, kunnen nu ook in de auto hun hart ophalen. Je kunt namelijk met zogenaamde Relay Triggers ook nog twee externe apparaten inschakelen: bijvoorbeeld het op afstand elektronisch openen van de garagedeur of voor het aan- en uitschakelen van de schermen die gemonteerd zijn in de hoofdsteunen voor de passagiers op de achterbank. Ja, ja mensen we hebben hier over apparatuur voor in een auto. Beide modellen komen in de VS vanaf maart 2007 op de markt en hebben daar een advies verkoopprijs van $ 1,300. Dus ik zou zeggen ‘pimp your ride’! Dat moet met dit soort apparaten niet zo’n probleem zijn.



Maar op een gegeven moment krijg je een ruimteprobleem in je auto en dan moet je keuzes maken! Ik begrijp best dat mensen de kofferbak ombouwen tot een grote versterkerruimte waar nog amper een aktekoffer in kan, maar essentiële onderdelen van de auto zoals het stuur verwijderen zoals bij deze auto, lijkt me niet erg praktisch. Er zal best een mooi geluidje in zitten, maar hoe kun je nog rijden? En van surroundgeluid heb ik vaker gehoord, maar surround beeld met behulp van dertien LCD displays? Toch geinig zo’n studiemodel.


Audio Technica

Lekker in het vliegtuig naar een muziekje luisteren of een film kijken en ongestoord luisteren via de hoofdtelefoon wat er nou eigenlijk op het scherm gebeurt? Ik hield dat voor onmogelijk want als er iets niet meevalt dan is het met de uitgedeelde hoofdtelefoons luisteren naar muziek of het geluid van een film. Door het lawaai van het vliegtuig is de muziek of het gesproken woord bijna onhoorbaar en erg slecht te verstaan, en als dan ook nog eens de buurvrouw of buurman naast je zit te kletsen dan weet je het wel. Wil je nou echt lekker naar een muziekje luisteren en het gekwebbel laten voor wat het is dan moet je eigenlijk eens een hoofdtelefoon met noice-cancelling proberen. Voor mij was het een openbaring toen mijn collega mij er eentje te leen gaf om het eens te proberen. Ik was plotseling contactgestoord door deze hoofdtelefoon want je merkt bijna niets meer van wat er om je heen gebeurt. Zó kun je naar muziek luisteren.



Audio Technica maakt ook dit type hoofdtelefoons. De nieuwe ATH-ANC7 QuietPoint actieve noise canceling hoofdtelefoon moet een genot voor je oren zijn. Een goed bedacht design, licht en gemaakt om een superieure audio kwaliteit te leveren. Het maakt ‘m tot een bijna “must have” hoofdtelefoon als je veel vliegt. Twee ingebouwde microfoons aan beide kanten van de hoofdtelefoon meten het omgevingsgeluid zoals in een vliegtuig of geluid van het verkeer om je heen. Door dit te analyseren en in tegenfase aan de hoofdtelefoon aan te bieden, ben je van het lawaai tot wel 85% verlost!


Samsung

Samsung heeft zoals altijd wel wat te melden, innovatief en vooruitstrevend als ze zijn. Natuurlijk was men trots te kunnen melden dat Samsung in veel segmenten ook daadwerkelijk marktleider is.

Maar er was ook ander interessant nieuws dat misschien ook in Nederland wel eens een zeer grote invloed zou kunnen hebben op het gebied van Digitale Televisie. Samsung heeft namelijk een nieuwe techniek ontwikkeld die eenvoudig toepasbaar is op onze huidige zendmasten van de diverse kabelmaatschappijen en netwerkbeheerders. Het betreft een techniek om betere draadloze digitale televisie te kunnen verzenden zowel voor portable apparaten zoals telefoons en TV in de auto als ook digitale televisie thuis en zelfs High Definition digitale televisie ontvangst.
Advanced-VSB ofwel A-VSB is een open standaard die gemakkelijk en kostengunstig kan worden geïntegreerd voor de broadcasters zodat mobiele TV een enorme sprong vooruit kan maken. Op dit moment wordt de techniek nog gestandaardiseerd en daarna is het productieklaar en toepasbaar. In de eerste helft van 2007 verwacht men de eerste toepassingen in de V.S. te gaan doen op de huidige zendmasten en installaties.



A-VSB is een techniek om met name draadloos mobiele toepassingen mogelijk te maken met TV ontvangst in snelbewegende voertuigen en dergelijke. Ook is het mogelijk om met de signalen meerdere “turbo gecodeerde” bestanden mee te zenden om garant te kunnen staan voor een sterk en helder ontvangst van de beelden. Bijkomend is het mogelijk om het signaal tussen diverse masten synchroon (signal-lock) te laten lopen door SFN (Single Frequency Network) te gebruiken zodat je ook al beweeg je van de ene richting de andere mast er geen verschil in beelden en audio onstaat of dat er storingen optreden. Door SFN is het ook mogelijk om in moeilijk bereikbare gebieden door obstakels als bergen of gebouwen gewoon een duidelijk en sterk signaal aan te bieden. De huidige manier van digitaal uitzenden met bijvoorbeeld Digitenne of KPN Digitale Televisie is erg storingsgevoelig en geografisch beperkt.
A-VSB is zoals gezegd makkelijk toe te voegen door de broadcasters aan de huidige masten en signalen. Het is een toevoeging op het huidige signaal dat men uitzendt waardoor ook de huidige digitale ontvangers gewoon kunnen worden blijven gebruikt! Door implementatie van dit systeem in Nederland zou de markt op mobiele TV wel eens explosief kunnen groeien en de ontwikkelingen van technieken en toepassingen er omheen natuurlijk ook.
Ook is het mogelijk met A-VSB High Definition videocontent aan te bieden aan A-VSB geschikte receivers. Dit zal dan wel alleen te ontvangen zijn door speciaal hiervoor gemaakte receivers en mocht je al een digitale receiver hebben dan negeert deze gewoon de nieuwe toevoegingen op het oude signaal waardoor je niets merkt van de meegezonden coderingen voor bijvoorbeeld ontvangst van draadloos HDTV.

Natuurlijk had Samsung nog meer nieuws. Naast de nu bestaande BD-P1000 Blu-ray speler kunnen we dit jaar ook de BD-P1200 verwachten. Een next-generation Blu-ray speler die ons natuurlijk hetzelfde kan bieden als we nu al van de BD-P1000 gewend waren, maar weer verbeterd en uiterlijk anders.

Zo heeft de BD-P1200 ook Hollywood Quality Video dat eigenlijk gewoon betekent dat hij een nieuwe beeldprocessor heeft die het mogelijk maakt een nog mooiere weergave te creëren dan de BD-P1000 met als extra mogelijkheid dat de HQV-processor een perfecte de-interlacing mogelijk maakt van 1080i beelden naar 1080p voor de beste weergave van High Definition video beelden.

Ook ondersteunt de HDMI uitgang vanaf nu 7.1 Dolby Digital Plus en een nieuwe feature genaamd Anynet+ die het mogelijk maakt met een afstandsbediening zowel de TV, Blu-ray speler en andere apparatuur aangesloten met HDMI te bedienen. Verder kunnen we dit jaar veel nieuwe lcd en plasma toestellen verwachten waaronder een 50” Full HD plasma-TV en een 50” Full HD plasma-TV met ingebouwde Multi Media Center welke beide ook een CES-Award gewonnen hebben naast nog een aantal andere Samsung producten.

1 miljoen Ambilights

Philips

Natuurlijk werd er bij Philips nog even stilgestaan bij het nieuws dat men afgelopen jaar de 1 miljoenste Ambilight TV heeft verkocht, wat natuurlijk niet niks is! Philips bracht meer dan 10 jaar geleden al de eerste 42-inch plasma-TV op de markt dus qua ervaring en techniek is Philips een van de trendsetters op deze markt. Niet alleen qua techniek maar ook in design.

Philips presenteerde voor 2007 weer een compleet nieuwe lijn Flatscreen toestellen maar ook nieuwe soundsystems met natuurlijk iPod docking zoals trouwens bijna alle elektronica fabrikanten dat wel deden. iPod is echt een absolute standaard geworden in de elektronicamarkt.

Ook op gaming gebied is Philips hard aan de weg aan het timmeren met het vorig jaar tijdens de IFA al gepresenteerde AMBX. Er zullen diverse pakketten op de markt komen waarmee de gamer eenvoudig zijn PC met AMBX kan uitbreiden en de AMBX geschikte games kan gebruiken voor extra special effects zoals wind èn lichteffecten. Ook op home cinema gebied heeft Philips met AMBX plannen en zullen er ook nog producten met AMBX komen voor in de huiskamer om de beleving van home cinema te vergroten.



Naast een platte TV willen steeds meer mensen ook plat geluid. Dat wil zeggen ze willen een vol geluid net als met een normale homecinema-set, maar dan niet met een grote uit losse componenten bestaande home cinema set met grote speakers, doch een fraai vormgegeven niet te grote alles in een oplossing die perfect past binnen het interieur.

Philips komt daarom naast Ambilight nu ook met Ambisound een compleet wall-mountable geïntergreerd home cinema systeem met een elegant en functioneel design alsook een geweldig geluidsbeleving.

De HTS8100 is een multichannel surround systeem met maar één rij speakers en een subwoofer, maar geeft het geluid van een complete installatie. Maar dan zonder al die draden en in de weg staande speakers.
De nieuwe generatie Ambilight lcd-TV’s zal in 2007 voorzien zijn van LED’s waardoor nog meer en mooiere kleuren weergegeven kunnen worden en veel zuiniger is in energieverbruik. Dit jaar zal Philips dit nieuwe Ambilight systeem gaan gebruiken in de nieuwe 32-inch, 47-inch en de eerste 52-inch lcd-FlatTV’s.

Ook betreffende HDMI was er nieuws. Philips heeft voor deze connectie die we steeds vaker terugzien op TV’s, DVD-spelers en dergelijke, een draadloze oplossing gemaakt namelijk de SWV180. Met deze set is het mogelijk het HDMI signaal draadloos over te dragen aan een ander apparaat. Het is zelfs mogelijk ongecomprimeerde High Definition beelden door de lucht te zenden naar de ontvanger. Voor veel mensen zal dit een welkome aanvulling zijn op hun nieuwe home cinema. Dus ook de Blu-ray speler die we dit jaar van Philips kunnen verwachten is draadloos via HDMI aan te sluiten op de nieuwe Ambilight FlatTV’s!

Verder kunnen we waarschijnlijk dit jaar ook de eerste surgeprotection producten verwachten van Philips. Tijdens ons beursbezoek werden we namelijk plotseling verrast door een verdwaalde stand van Philips met daarin alleen maar producten die te maken hadden met overspanningsbeveiliging en andere stroom gerelateerde apparaatjes en accessoires. Na wat navraag bleek het bedrijf dat deze producten maakt kort geleden te zijn overgenomen door Philips.


Klipsch

Draadloze muziek; dat wil zeggen muziek beluisteren met een systeem met daarbij een draadloze subwoofer. De Klipsch CS-700 – een 2.1 virtual surround soundsysteem met een draadloze subwoofer – heeft niet alleen het voordeel van de draadloze subwoofer, maar de CS-700 met KlipschCast-technologie kan tevens fungeren als een hub die draadloos CD-kwaliteit audio kan verzenden naar andere KlipschCast producten zoals het nieuwe RoomGroove Music Center.

Zo heb je met deze twee systemen in huis in no-time een multiroom audio oplossing. Zo kun je op een eenvoudige manier beginnen en dit steeds verder uitbouwen tot een volledig multiroom audiosysteem en dat allemaal draadloos. De CS-700 heeft de mogelijkheid twee bronnen tegelijk te kunnen afspelen, zo kun je bijvoorbeeld in de huiskamer genieten van een DVD-film terwijl je in de keuken door middel van een RoomGroove draadloos geniet van het FM-ontvangst van de CS-700.

De RoomGroove heeft ook de mogelijkheid om de MP3’s die op je iPod staan d.m.v. iPod-docking en de transreceiving techniek draadloos te verzenden aan andere RoomGroove systemen in huis. Klipsch kwaliteit door het hele huis is in een handomdraai aangebracht en voorziet je eenvoudig van alle gemakken van multiroom audio. Draadloos!


Toshiba

Toshiba brengt dit jaar 13 nieuwe REGZA modellen op de markt. De nieuwe lijn REGZA LCD toestellen gaat van een mooie 26” televisie tot een 52” en een 57” model. Zoals we dat gewend zijn, bevatten de toestellen de nieuwste technieken op het gebied van picture processing zodat de mooiste kwaliteit beeld ontstaat.



Naast de gewone LCD toestellen komen er ook enkele modellen met een ingebouwde DVD-speler. Deze zullen we binnenkort op de markt zien in een 26”en een 32” uitvoering. De DVD-speler die in deze toestellen is ingebouwd heeft de mogelijkheid de beelden te upscalen naar 720p voor een HD weergave.
Natuurlijk komen er ook modellen die Full High Definition 1080p zijn, onder andere een 52” en twee kleinere grote maten namelijk 42” en een 47”.

Natuurlijk was dat niet al het nieuws. Dit jaar zijn in Nederland eindelijk de HD-DVD-spelers op de markt gekomen. Voor zo’n € 600 kun je er al een in je bezit krijgen. Toshiba kondigde op de CES alweer een tweede generatie aan. Een complete nieuwe lijn toestellen bijpassend bij de nieuwe REGZA maar ook technisch weer verder verbeterd.

Zo komt onder andere de HD-A20 in de VS op de markt voor zo’n $ 599 en dat voor een speler met tevens de mogelijkheid om 1080p weer te geven. De HD-A20 sluit hierbij aan in het rijtje HD-DVD-spelers dat de markt zal bestormen, de HD-A2 en de HD-XA2 aldus Toshiba.


Harman Kardon

Harman had groot nieuws op de CES, zij presenteerde hun volledige nieuwe lijn audio/video receivers de AVR 347, AVR 247, AVR 147 en de AVR 146. Allemaal voorzien van HDMI connectivity.

Bijpassend introduceerde HK ook de nieuwe upscaling DVD-speler met HDMI namelijk de DVD 48, voorzien van DCDi van Faroudja met upscaling mogelijkheden tot maar liefst 1080p. Daarnaast presenteerde zij ook de DVD 38 DVD-Audio/Video-speler. De audio/video receivers zijn tevens voorzien van een iPod interface waarmee het mogelijk is je iPod aan te sluiten en van je MP3’s te gaan genieten in 7.1 sound.



Naast de nieuwe losse modellen introduceerde HK ook de nieuwe complete home theater pakketten bestaande uit een audio/video receiver een DVD-speler en speakerset zoals we die inmiddels van Harman Kardon kennen. De nieuwe totaaloplossingen zijn genaamd de CP 65, CP 60 en de CP 55.

Sanyo, Sharp, Siltech en meer..

Infinity

Infinity Systems was op de CES aanwezig met een grote variatie aan zoals zij dat noemen ‘advanced technology loudspeakers’.

Bij Infinity gaat het design en de kwaliteit hand in hand. Zo is er gedacht aan diverse stijlvolle totaaloplossingen qua speakers die prima bij bijna iedere lcd of plasma passen.
Bijzonder is wel de TSS 3-in1 luidspreker. Een mooie langwerpige bar-speaker met daarin weggewerkt zowel links, rechts en de centerspeaker. Het slanke design is bijna net zo plat als de gemiddelde lcd of plasma TV. En voor wie de speakers toch wat uit elkaar wil plaatsen zijn er natuurlijk ook sets met losse links, rechts en centerspeaker.



Ook zijn de inmiddels bekende ‘Primus’ en de ‘Beta’ weer voorzien van een nieuwe styling. Voor de echte space-saving oplossingen moet je natuurlijk naar in-wall speakers. Deze kun je volledig inbouwen in de muur of in het plafond zodat je er qua ruimte geen last van hebt en stijlvol kunt laten integreren in bijvoorbeeld het systeemplafond. Ook Infinity heeft hiervoor een mooie lijn in-wall speakers die zeker niet onder doen voor los staande modellen.




LG

Het grote nieuws van LG was natuurlijk de ‘Super Multi Blue’ een speler die het mogelijk maakt zowel Blu-ray als HD-DVD af te spelen in één apparaat. Veel consumenten zullen dit een fantastische ontwikkeling vinden.

Achter in ons hoofd speelt toch altijd de gedachte met dit soort nieuwe formaten die tegelijk op de markt komen dat een van de twee de strijd uiteindelijk zal gaan winnen en wat moeten we dan met onze Blu-ray discs en speler, of wat moeten we dan met onze HD-DVD’s en de HD-DVD-speler? Dat is nu dus opgelost in een fraai vormgegeven speler van LG die beide formaten probleemloos afspeelt in 1080p als het moet. Dus Full High Definition beelden, van welk schijfje dan ook.

Trouwens natuurlijk kunt u met deze speler ook uw huidige collectie DVD’s bekijken en zelfs upscalen naar HD-resoluties. Ondanks dat vorig jaar nog hevig werd ontkent dat ze met een dergelijke speler bezig waren, is hij er dan nu toch, de Super Multi Blue van LG.


Panasonic

Panasonic toonde op de CES onder andere ‘Living in High Definition’ wat we eigenlijk toch allemaal wel willen. Een mooie High Definition beeld in de woonkamer bijvoorbeeld met een 103” Plasma televisie zoals de Panasonic 103” Full HD 1080p Plasma. Dit is niet voor iedereen weggelegd maar Panasonic heeft naast dit toestel nog een ruime keus aan Plasma televisies van topkwaliteit. In combinatie met de Panasonic DMP-BD10 Blu-ray speler heb je dan toch wel de perfecte combinatie om fabelachtig mooie beelden op je scherm te zien. Scherpe contouren, geweldige kleuren en super geluid allemaal van die ene DMP-BD10.
Naast de woonkamer hebben we natuurlijk in huis meer ruimtes waar we tegenwoordig willen genieten van multimedia. Dat begrijpt Panasonic als geen ander en toonde ons dan ook Create-Share-Link. Drie verschillende manieren van gebruiken van High Definition producten en toepassingen werd hier getoond: Create, Share en Link. Create met de nieuwe High Definition videocamera’s van Panasonic of fotograferen met een van de Lumix modellen. En dan natuurlijk het eenvoudig bewerken tot een fraaie vakantiefilm of mooie slideshow.

Share, het delen van deze foto’s, films en andere mediaformaten moet gemakkelijk zijn en dat begrijpen ze ook bij Panasonic. Afspelen van de vakantiefilm op de DMP-BD10 geeft de best mogelijke weergave van uw vakantiebeelden op uw eigen TV. Daarnaast kun je natuurlijk je MP3’s afspelen met een van de audio servers etc.

Link, in the link-zone kon men de volledige lijn prachtige Viera flat-panel TV’s bekijken. En zoals ik al zij willen we in meerdere ruimtes in huis kunnen genieten van onze digitale media. Met de nieuwe Panasonic’s EZ-sync technologie is dat geen enkel probleem. Het delen van High Definition beelden via de stroomkabel die al door het gehele huis ligt door middel van de Panasonic BL-PA100. Hierover zullen wij u later meer vertellen. Kortom ook bij Panasonic was er nieuws genoeg en kunnen we ook dit jaar weer een aantal mooie producten op de Nederlandse markt verwachten waar we allemaal vrolijk van zullen worden.


Sanyo

Sanyo brengt ons dit jaar weer een aantal fantastische producten waaronder ’s wereld kleinste en lichtste High Definition digitale video camera. De Xacti HD2 maakt het mogelijk digtaal video opnamen te maken in maarliefst 720p / 1280x720 High Definition kwaliteit. Daarnaast kun je met deze superkleine camera ook foto’s maken met een resolutie van 7.1 megapixels. Het nieuwe dockingstation van deze camera is tevens voorzien van een HDMI aansluiting waardoor de HD-beelden in optimale kwaliteit kunnen worden weergegeven.

De HD2 kan 21 minuten High Definition video opnemen per Gigabyte geheugen of wel een uur in SD-kwaliteit. Dit allemaal simpelweg opgeslagen op SD of SDHC geheugen en daardoor net als deze kleine camera makkelijk mee te nemen en eenvoudig uit te breiden en te vervangen. Op een 8 Gigabyte SDHC kaartje kan de HD2 tot wel bijna 3 uur in High Definition video opnemen of wel 8 uren in SD-kwaliteit of duizenden 7.1 megapixel foto’s opslaan. De zeer ergonomisch vormgegeven camera is makkelijk in de hand te houden en eenvoudig te bedienen. Ook snel reageren en iets onverwacht opnemen is geen probleem met deze camera. Het inschakelen van de camera, zodat hij helemaal klaar is voor opname, duurt slechts 1,7 seconden. Dat is nog eens supersnel.


Sharp

Sharp presenteerde met trots onder andere twee nieuwe DLP homecinema projectoren. De XV-Z3100 en de DT-510. De XV-Z3100 is een 720p DLP projector met een resolutie van 1280x768. Deze projector maakt van iedere kamer in huis in een handomdraai een echte homecinema. Iedereen kan vanaf nu zonder geavanceerde apparatuur op audio en video gebied toch genieten van topkwaliteit supergroot beeld.

De XV-Z3100 heeft een contrastverhouding van maar liefst 6500:1 en een 6 segments, 5 speed kleurenwiel staat garant voor een prachtige kleurweergave. Bijkomend bezit de projector ook een dubbele iris waardoor het contrast en de zwartwaarde ook dik in orde zijn. Met 1000 Ansi lumen heeft de projector de mogelijkheid in bijna alle omstandigheden een fraai plaatje op het scherm weer te geven.

De DT-510 is een eenvoudiger exemplaar maar zeker niet te onderschatten. Deze compacte projector is uitermate geschikt om in het gehele huis van te genieten. Ook dit is een breedbeeld 720p projector met een resolutie van 1280x768. Ook heeft hij een 5-speed 6-voudig kleurenwiel wat garant staat voor een mooie kleurweergave vrij van het bekende regenboogeffect. Daarnaast zijn beide modellen fluisterstil en prachtig afgewerkt. De XV-Z3100 heeft een zwarte hoogglans buitenkant en de DT-510 een witte hoogglans finish, voor ieder wat wils dus. (Davy van Loon)


Audio Physic

De nieuwe Avanti is nu leverbaar. De nieuw ontwikkelde drivers, waarbij met name de nieuwe tweeter opvalt, maken van de nieuwe Avanti een groots klinkende luidspreker. Prijs € 10.000 per paar. We willen degenen die het laatste kwaliteitspuntje op de i zetten nog even wijzen op de optionele WBT NextGen luidsprekerterminals die leverbaar zijn op de verschillende modellen. Meerprijs voor een stereopaar bedraagt €160.


Finite Elemente

De huidige Ceraball heeft een benijdenswaardige status, maar na vier jaar hebben de perfectionisten van Finite nog ruimte voor verbetering gevonden: de nieuwe Ceraball Universal is flink gegroeid en kan met een hogere belasting overweg. Tel daar de hoogteverstelling en mogelijkheid voor schroeven bij op en de mannen van Finite kunnen waarschijnlijk weer in de rij voor de volgende serie prijzen en trofeeën. Prijs per set van vier bedraagt € 180. Verkrijgbaar in zwart of zilver.


Siltech

Siltech, ook al aan de orde in de vorige HVT, heeft zichzelf overtroffen met de nieuwe Octopus 8 netstekkerdoos. Hoewel ‘doos’ hier de plank wel erg misslaat. De basis wordt uit een massief blok metaal gefreesd evenals de bovenplaat. Er worden acht aparte super ‘High-Grade’ aansluitingen voor de apparatuur en een 16A high current aansluiting voor naar de muur toegepast. De interne bekabeling is volledig sterbedraad; elke aansluiting heeft een eigen fase en nul naar de centrale aansluiting. De interne bekabeling bestaat uit super hoogwaardig koper of voor het non-plus-ultra, uit puur G6 zilver/goud. Prijs vanaf € 1.500.
Hadden we de LS-68 al eens genoemd? Deze ‘instapper’ uit de Classic-lijn brengt de instap in de volledige zilver/goud G5-lijn naar een heel aantrekkelijk prijspeil en overbrugt nu het gat tussen de New York uit de Mxt-lijn enerzijds en de LS-88 in de Classic-serie anderzijds. Alle fraaie techniek en materialen uit de Classic-serie maar dan voor ongeveer de helft van de prijs van de LS-88. (Bron: More Music)

Tot slot Pioneer en Yamaha

Pioneer

Pioneer presenteert de nieuwe Pure Elite lijn, welke in de V.S. zo genoemd wordt. Deze bestaat uit een stijlvolle 50” 1080p plasma televisie, een Blu-ray-speler en een aantal A/V receivers die het samen mogelijk maken optimaal te genieten van 1080p beelden op 24Hz. Dit is nodig om het orginele filmformaat exact zo te kunnen afspelen zoals het gemaakt is.

(De meeste films zijn namelijk opgenomen op het 24 beelden per seconden formaat.) De meeste televisies kunnen dit echter niet weergeven en daarom worden de films in de meeste gevallen ook omgezet naar 30 beelden per seconden door er beelden tussen te plaatsen. Het komt er dus op neer dat de 50” Elite Plasma het ultieme filmbeeld kan weergeven en de Blu-ray Disc speler BDP-HD1 biedt ook de ondersteuning voor deze techniek.

Samen met de VSX-82TXS of de VSX-84TXSi A/V receiver zal dit voor veel Pioneer-fans een droomset zijn.


Yamaha

Bij Yamaha hebben ze iets nieuws bedacht, wanneer eigenlijk niet. Deze innovatieve firma komt met de zoals zij dat noemen Digtal Sound Projector. Nee dit heeft niets met beeld te maken, want de YSP-1100 Digital Sound Projector – slechts één enkele luidsprekerkast – voorziet uw woonkamer van surroundgeluid. Voorzien van maar liefst 42 ingebouwde digitale versterkers voor de aansturing van 40 ingebouwde speakers en 2 woofers. De YSP-1100 heeft de perfecte controle over het geluid bij uw films en concerten doordat hij het geluid met zijn 40 speakers in bundels heel precies kan sturen. Hierdoor is het centerspeaker geluid direct te beluisteren en de surroundgeluiden komen via weerkatsing van de muren bij u terecht. SRS TruBass technologie zorgt voor een diepe bass en alles samen zorgt voor een perfect geluid bij uw grote flat-screen TV. De YSP-1100 heeft zeven ingebouwde surroundgeluid programma’s aangestuurd door Yamaha’s eigen CINEMA DSP-technologie.

Daarnaast heeft de YSP-1100 ook nog 5 geluidsprogramma’s voor diverse stereoweergave mogelijkheden; zo kunt u bijvoorbeeld met 3 bundels of 5 geluidsbundels stereo laten weergeven. De bediening van de YSP-1100 is mogelijk met een enkele afstandsbediening waarmee u alle functies kunt aansturen. Er zijn meerder videobronnen aan te sluiten op de YSP-1100 en hij geeft on-screen display op uw Flat-screen TV.

Naast de YSP-1100 was er natuurlijk ook nog meer nieuws bij Yamaha zoals het nieuwe Soavo Natural Sound Speakersysteem. Voor zowel muziekweergave als voor full surround geluid, prachtig vormgegeven en voorzien van de laatste techniek op speakergebied. Daarnaast had men de nieuwe RX-V2700 en de RX-V1700 A/V-receivers en de RX-N600 ter introductie. Kortom ook bij Yamaha volop nieuws!