ARTIKEL

Mobile Fidelity en Bladelius

Gastauteur | 01 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Pierre Gabriel

Pierre Gabriel, de Canadese Jadis distributeur, heeft tot twee dagen na opening van de beurs moeten wachten voordat hij zijn fraaie VR-5 SE speakers kon demonstreren op de splinternieuwe Jadis DA 50 Signature versterker. Met behulp van het ervaren Symphonia Evolution loopwerk en met slechts 30 watt klasse A werden de weergevers gevoed met de vrijwel onmiddellijk herkenbare Jadis sound. Alle kabels ML1 worden in eigen huis ontwikkeld en kennen eveneens de naam Pierre Gabriel. Gabriel’s kabels zijn inmiddels onder de naam Jadis verkrijgbaar in Europa. De lijn bestaat uit een nieuwe power, digitale, interconnect en luidspreker kabel. De goedkoopste is $ 800 tot $ 5.,000 voor de interconnect. Uiteraard zit hier veel variatie tussen. Regelmatig terugkerend probleem voor CES exposanten lijkt de Amerikaanse douane te zijn, want Jadis had hier tevens zijn laatste ontwikkeling, de DiP ten toon willen stellen. Dit is een op de Jadis Orchestra gebaseerde geïntegreerde versterker met iPod voorziening. Een hele stap voor het merk omdat het bedrijf van de gebroeders Calmettes zich tot op heden voornamelijk hield bij versterkers en CD-spelers. Het enige wat men nu beschikbaar had, is een foto. Zodra Hansted Audio het apparaat beschikbaar heeft, zal deze bij HVT ter test worden aangeboden.

www.pierregabriel.com


Mobile Fidelity

Consumer Electronics Show Las Vegas 2007

Als hèt audiofiele analoog label van oudsher, had Mobile een aardige verrassing in petto. Op de CES was de introductie van het allereerste MFSL (moving coil-)element ooit, de Carbon 3.5 een feit. Verpakt in een duur uitziende doos moet je er wel $ 3,500 voor neertellen. Gemonteerd in de Avid Acutus draaitafel met Dynavector arm toonde het een overweldigende klank. Vanzelfsprekend hadden de Avantgarde luidsprekers, aangestuurd door Valve elektronica hierin ook een belangrijk aandeel. Hoewel het element even later op de vele malen goedkopere Valve set met Mobile Fidelity OML 1 monitoren ook zeer overtuigend klonk en na switchen op de OML 2 zelfs nog iets verfijnder. Specificaties zijn onder andere een output voltage van 0,24 mV en een frequentie respons van 20-20.000 Hz. Verder heeft het handgemaakte element een carbon fiber headshell en een gewicht is 11,5 gram.

www.mofi.com


Symposium

Als audiofiel val je van de ene verbazing in de andere. Niet dat het ene systeem zoveel beter klinkt dan het ander, meestal verval je toch in superlatieven; het is steeds weer opnieuw smullen. Zo ook in de ‘booth’ van de Symposium Panorama luidsprekers. Deze kunnen zo worden opgenomen in een SF-film. Om ze zo dood mogelijk te krijgen, maakte men gebruik van roestvaststaal. Het front is van een open aluminium gaasframe. Bijzonder is dat het vierweg systeem is met een gewicht van maar liefst 125 kg dat ontkoppeld is van zijn voet en dat de tweeter en boven midrange eveneens ontkoppeld zijn: lees beweegbaar, zijn opgehangen. De bovenste, lage midrange kun je, om het juiste afstraalgedrag te krijgen licht kantelen. En wat is een dergelijke speaker zonder bas unit? Nou, die stond met zijn 50 kg statig naast de andere speaker opgesteld. Een sublieme sound voor $ 60,000. Voor de mensen die dit te duur vinden, er is hoop. Een kleinere versie die rond de $ 10,000 komt te liggen, is in de maak. Europese distributie is er o.a. in Duitsland en Engeland. Voor de Benelux zijn onderhandelingen gaande.

www.symposiumusa.com


AVP / Essence

Consumer Electronics Show Las Vegas 2007

Dat de Symposiums zo goed klonken heeft volgens de ontwerper ook zeker te maken met de bekabeling. De speakerkabels en interlinks zijn van het merk Essence, de power kabels van AVP. De CES organisatie besloot in het dagelijks CES magazine de powercords te benoemen tot ‘Best of Show’. De AVP lijn bestaat uit de 14, de 16 en de A/V Power-Flow Pro. De prijzen variëren van $ 600 tot $ 1,500. Uiteraard wel afhankelijk van lengte.

www.essentialsound.com


Bladelius / Marten

Consumer Electronics Show Las Vegas 2007

In combinatie met de Duke speaker van het Zweedse Marten, presenteerde Bladelius met de Gondul een uniek apparaat. De Gondul herbergt niet alleen een hoogwaardige multispeler, maar tevens een processor en voorversterker. Deze component kost maar liefst € 12,000 maar daarvoor heb je natuurlijk wel een aantal zaken in één. Voor de bijpassende Ymer eindversterker van 2x 300 watt betaal je ongeveer € 15,000. Speakers gaan inclusief de stands voor zo’n € 6,500 over de toonbank. Neem daarbij goede bekabeling en je hebt voor rond de € 35,000 een uitstekend klinkende high end installatie. Voorwaar nog geen goedkope set, maar in vergelijk met vele andere valt dit toch mee. Vind je dit desondanks toch te duur, overweeg dan de geïntegreerde Tyr versterker en de Syn CD-speler. Beide apparaten zijn slechts € 2.000 per stuk.

www.bladelius.com
www.marten.se


EDITORS' CHOICE