ARTIKEL

Verslag Dutch Audio Event

Welkom bij het allereerste Dutch Audio Event, dat als quasi-tiende editie van de voormalige XFI Audio Show neerstrijkt in Koningshof Veldhoven dit weekend.

Dutch Audio Event 2021

Eindelijk is het zover. Een eerste grootschalige audiobijeenkomst sinds – ja, sinds wanneer eigenlijk? De Audio Show Alkmaar eind februari 2020? Na de laatste fantastische herfstdagen die we de afgelopen week hadden, is het nu echt gedaan met het mooie weer en staat het ook in Veldhoven te spoelen. Jammer voor wie de wandelschoenen vandaag hoopte aan te doen of wellicht andere fijne plannen in de buitenlucht had, maar ideaal voor een bezoek aan een goed verwarmde beursvloer met fraaie nieuwe audiospeeltjes. We nemen je graag mee dit weekend, van Aequo en Arpeggio tot Metrum Acoustics en van NAD tot XFI. 

Update 10.10 uur

Guru bij Hear Everything Audio

We beginnen het feest in de ruimte van Hear Everything Audio, en niet zonder reden. Daar staat dit weekend namelijk een serieuze wereldprimeur: de Guru Junior XL!

Een high-end set voor een low-end prijs, dat is de insteek in deze kamer. Met in de hoofdrol, zo mogen we dat wel stellen, een volledig nieuwe speaker die ondanks de afmetingen geen enkele moeite heeft om de ruimte vol te spelen met zijn muzikale kwaliteiten. 'Werkelijk spectaculair goed', zo omschreef collega Ruud de primeur al.

De Guru Junior XL, op de show vergezeld door zijn kleine en al wel eerder geïntroduceerde broer, is een soort Junior op stelten. Anders dan de bekende Q10 van Guru, een vermaard boekenplankmodel, is de Junior XL namelijk een vloerstaander. "Het beste van twee werelden", stelt Ton van der Veeken, die prompt de achterkant laat zien: waar je doodleuk een tweede baffle vindt. Snelle conclusie: veel muziek voor 4.000 euro!

De fraaie primeurs worden in de ruimte van Hear Everything Audio uiteraard aangestuurd door een set opgebouwd uit twee andere merken uit het pakket, te weten C.E.C. en Merrill Audio. Oordeel? Het wordt lastig om voor einde zondagmiddag deze verslaggeving af te ronden, want we zijn net iets langer blijven zitten dan het tijdsschema om alle 47 ruimtes te bezoeken toelaat...

Update 10.42 uur

ATC bij Helios

Helios brengt via Hifi-Import producten voor de high-end audioliefhebber die voldoen aan de eisen van pro’s. Vooral bij luidsprekers en DA-converters komen de professionele- en consumentenmarkt echter steeds dichter bij elkaar. In onze Hi-Visit van een jaartje geleden lees je er alles over. 

Een goed voorbeeld hiervan is ATC, dat al jaren ‘huiskamervriendelijke’ versies van hun studiomonitoren uitbrengt onder de naam Classic Series en Tower Series. De twee andere merken waarmee Helios (sinds 1969) naam meemaakt zijn Benchmark Media (met onder meer versterkers uit New York) en Mutec (converters uit Berlijn). 'Helios, studio technology at home', zo luidt de slogan.

In zaal 56 is het aan meerdere sets ATC vloerstaanders om de muziek te verzorgen. In de aansturing vinden we onder meer Benchmark Audio, maar wie goed kijkt ziet ook een oplossing van PliXiR. Dat merk, opgericht in 2014, ontwikkelt een uitgebreid aanbod van AC en DC stroomproducten en accessoires. Het doel is om unieke, tijdloze, hoogwaardige en kosteneffectieve stroomproducten voor gebruik in hifi-sets en -oplossingen.

Update 11.21 uur

Veddan Origin: omnidirectioneel luistergenot

Muziek zou thuis net zo moeten klinken als wanneer het live wordt afgespeeld, zo vinden ze ook bij Veddan. Maar dan niet door weer een kleine wijziging in de techniek alswel door een volledig nieuwe filosofie. Als er al zo veel verschillende soorten luidsprekers beschikbaar zijn, waarom zou je dan iets nieuws gaan bedenken? "Om de bestaande voordelen te combineren met het uitsluiten van de bestaande nadelen", zo luidt het antwoord. Daarom ontwikkelde Veddan de Origin. Op DAE niet te missen, want je komt in de lobby al een eerste voorproefje tegen.

De Veddan Origin, met zijn speciaal ontwikkelde ‘Ultra Fast Membrane'- of UFM-modules, zorgt ervoor dat muziek wordt afgespeeld op de manier waarop de natuur dit ook doet: gedetailleerd, transparant en dynamisch. Dat moet ervoor zorgen dat alle frequenties tegelijkertijd je oren bereiken, dat harde klanken de zachte niet overvleugelen, dat de frequentierespons evenwichtig is, dat vervorming minimaal is en de snelheid supersonisch.

De Origin is op DAE voor de eerste maal te horen voor een groter publiek, na onder meer de introductie bij Listening Matters in Den Haag, dus we hebben hier te maken met een zeg maar semi-wereldprimeur. En geloof ons, de kwaliteit van de audioweergave is heel wat beter dan de kwaliteit van de foto – want met een smartphone in zo'n donkere zaal kun je uiteindelijk niet heel veel, maar voor ons liveverslag is het wel zo handig. Wil je meer weten over de Origin, lees dan vooral dit artikel uit september.

Update 11.43 uur: op dit moment is 76 procent van de dagkaarten voor zaterdag aan de deur gescand, waardoor er inmiddels een kleine duizend mensen binnen zijn.

[verslag aan het laden – wordt vervolgd!]

Update 12.27 uur

Fine Sounds Benelux

Bij Fine Sounds Benelux, de importeur van onder meer McIntosh en Sonus faber, mogen we dit weekend op 'drie vette sets' rekenen, zo lazen we al in de aankondiging. Steeds opgebouwd met de twee genoemde merken, een variatie aan McIntosh-spelers en draaitafelelementen van Sumiko en alles aan elkaar bekabeld door AudioQuest. "Spektakel met 600 Watt per kanaal", zo leest het affiche, dat bovendien wijst op de prijsstelling van de drie sets: 30-, 50- en 150.000 euro. 

Als we in kamer 65 binnenlopen, treffen we juist de slotakkoorden van een demonstratie van de McIntosh MA12000 van 18.000 euro, die afwisselend de Minima Amator (2.149 euro per stuk) en Maxima Amator (7.499 euro per stuk) van het Italiaanse Sonus faber aanstuurt (foto onder).

Slotakkoorden dus, want aan het einde van het stukje klassieke muziek dat we horen, wordt het aanwezige publiek verzocht de stoelen te draaien voor het audiogeweld aan de overzijde van de ruimte: de McIntosh MT2 draaitafel en MA352 hybride geïntegreerde versterker op de Sonus faber Lumina II (549 euro per stuk) en Lumina V (1.299 euro per stuk). Dat betekent dus ook dat we hier niet heel veel zinnigs over de audioweergave van de Amators kunnen delen, maar dat hebben we eerder gelukkig al eens aan Max overgelaten

Door naar set twee dus, met de Lumina-lijn. Deze werd voor het eerst op de markt gebracht in september 2020 en belichaamt de geschiedenis en geest van Sonus faber. 'Lumina wil de wereld verbinden door middel van gedeelde ervaring met geluid, en luisteraars een complete zintuiglijke ervaring bieden met de Voice of Sonus faber', zo luidt de context. De luidsprekers vertegenwoordigen een eenvoudige, uitgebalanceerde combinatie die de mogelijkheid biedt voor stereo- en meerkanaals audio.

De introductie van de nieuwe Lumina II en Lumina V is bedoeld om een nog breder publiek te bedienen met de behoefte aan meer volume, vooral in relatie tot grotere omgevingen, en komt daardoor met alleszins toegankelijke prijskaartjes. Instappen in de wereld van Sonus faber voor een dikke duizend euro per set? Yes, please.

Ook aanwezig bij Fine Sounds (of beter gezegd: niet te missen bij Fine Sounds): de bijzondere il Cremonese, die als vlaggenschip dient in de hoofdset van de drie systemen. Hierboven in vol ornaat, hieronder als fraai postpakketje. Opbouw van de set: McIntosh voorversterker C53 met monoblokken MC611. Smakelijk!

Update 13.07 uur

Dion Audio

Dion Audio is een Hollandse maker van ‘Dutch design’, dat zich desgevraagd met de volgende woorden zou omschrijven; Bescheidenheid. Hoogwaardigheid. Realisme. Wie oprichter Miquel Blauw van Dion hoort spreken zal deze woorden herkennen. Dion zegt het onversneden: er is te veel gebakken lucht in de markt. ‘Snake oil’, noemt hij het. Daarom wil Miquel alles dat hij maakt technisch kunnen beredeneren, ‘want anders kan ik het niet uitleggen. Niet voor niets maakt Dion Audio de producten zelf, in eigen atelier. Customization? Vanzelfsprekend.

Dion Audio gebruikt hoogwaardige componenten, waarbij alles met de hand wordt gemaakt. Het levert een fraai geheel op in de luisterruimte van Dion, waar een volledige set uit de Kiwi by Dion Audio-lijn te vinden is: een set Kiwi speakers (met mooie stands), een Kiwi amplifier en een Kiwi streamer+. Een compleet nieuwe lijn, 'klein maar groots' en inspelend op de trend naar energievriendelijke apparatuur met kleinere afmetingen.

De Kiwi speakers zijn 2-weg monitorspeakers van zo'n 9 kilo per stuk, speciaal ontwikkeld voor de samenwerking met de Kiwi Amp geïntegreerde versterker – al kan iedere premium-grade versterker er volgens de fabrikant prima mee overweg. De luidsprekerkasten zijn volledig met de hand gebouwd in Nederland, waarbij het strak ogende bamboe klankbord zo gevormd is dat diffractie wordt geëlimineerd. Het gepresenteerde geluidsbeeld is breed en open, met een haarscherpe focus. Waarvan akte. De adviesprijs is 5.200 euro per set, of 6.150 voor het geheel inclusief stands. 

Update 13.37 uur

Grimm Audio

Grimm’s gebod: het onverklaarbare dient verklaard te worden – óók in Veldhoven. Of eigenlijk, zéker in Veldhoven, want dat is namelijk een thuiswedstrijd voor Grimm. Eelco Grimm is gek op techniek en rekenen. Die wetenschappelijke benadering is zowel de basis als een middel om voortdurend te optimaliseren.

Grimm is dus constant in gevecht om ‘loudness wars’ te winnen. In naam van de veeleisende high end consument en de professional. Zelfs de internationaal beroemde Wisseloord Studio’s staat op de klantenlijst van Grimm. De diepgaande kennis van Grimm heeft onder meer geleid tot de MU1. Deze accurate, elegante en hoogwaardige muziekspeler is live te zien en te horen op het DAE, als smaakmaker in een set met LS1's.

 

De MU1 is een zwarte doos van 355 x 295 x 100mm waarin alle functionaliteit huist van een moderne muziekstreamer waarop een externe digitaal naar analoog converter wordt aangesloten, of een paar digitaal aan te sturen luidsprekers waarbij de voorkeur van Grimm Audio natuurlijk uitgaat naar de eigen LS1 actieve luidsprekers in hun diverse uitvoeringen. Aan de voorzijde is een display te vinden met tekstweergave waarin de track, het album en de artiest af te lezen zijn. Naast zaken als de oorspronkelijke sample rate en de volume stand. Geen mooie plaatjes, puur functioneel. We gaan er weer even voor zitten.

Update 13.54 uur

En we noemen dit stilleven: 'Sans Moutarde'

Update 14.17 uur

Goldmund Benelux

Het Dutch Audio Event staat bij het team van Goldmund Benelux (en tevens high-end speciaalzaak PUURavd) volledig in het teken van de Goldmund Prana, het draadloze speakersysteem van de kunstenaars uit Zwitserland.

De Prana is een drieweg luidsprekersysteem waarvan de kasten en het frame van aluminium zijn gemaakt. Versterkers en filters zijn ingebouwd. Iedere driver heeft zijn eigen versterker. Het totale versterkervermogen is 600 Watt per luidspreker. De Prana is een slimme actieve luidspreker wiens DSP's de Leonardo 2-technologie (de nieuwste versie van Goldmund's algoritme voor tijduitlijningscorrectie), digitale crossovers en allerlei fase- en andere correctiemogelijkheden omvatten.

Afgezien van de voedingskabel kunnen de Prana’s bedraad of volledig draadloos worden gebruikt. De luidsprekers zijn een volledig systeem op zichzelf en men zou ze kunnen gebruiken met een enkele draadloze bron, bijvoorbeeld een laptop voorzien van een muziekbibliotheek. Wie meer bronnen wil gebruiken, kan de Prana koppelen met de Goldmund Talisman Wireless-hub of met een van de Goldmund-processors.

De Prana is in relatie tot de bereikte weergavekwaliteit in afmetingen een bescheiden systeem, met hoge potentie, hoge WAF, is overal inzetbaar en stelt voorlopig de norm voor actieve weergevers - zoals je al in onze review kon lezen, bij monde van Rene van Es. In kamer 41 zet het team van Goldmund de Pink Faun 2.16 Ultra weg, het vlaggenschip van de netwerkspelers van het merk. Bekabeling is deels Ikigia (fraaie modellen uit de Kangai-lijn) en deels AudioQuest (waaronder de Dragon, en de Niagara 700 netfilter). No sound, just music.

PS: de demo van Goldmund eindigt met een lasershowtje – voor wie nog niet overtuigd was om langs te gaan.

Update 14.43 uur

DALI Benelux in stereo & surround

DALI Benelux is natuurlijk als importeur goed voor de aanwezigheid van meerdere mooie merken, zoals NAD en Bluesound, maar we beginnen met DALI zelf. Want alle C-modellen van het luidsprekermerk, de actieve speakers van de Denen, zijn sinds kort in één nieuwe lijn ondergebracht: DALI EQUI. Een lijn die grotendeels bestaat uit bestaande modellen hifi-luidsprekers met geïntegreerde versterkers en draadloze ontvangers, en twee draadloze voorversterkers/muziekstreamers. De Sound Hub die we al kennen wordt namelijk aangevuld met een Sound Hub Compact (die in alle eerlijkheid ook niet helemaal nieuw meer was, we noemden het kastje al in een recente Oberon C review), voor wie alleen met stereo aan de slag wil, bijvoorbeeld in de vorm van een setje Oberon C. Later upgraden kan ook, als je de 'volwaardige' Sound Hub in huis haalt en meer ingangen en functies nodig hebt. Alle EQUI-producten kunnen uiteraard met elkaar overweg, als een compleet ecosysteem.

Terug naar de speakers. In kamer 81, waar we vanuit de organisatie dit weekend ook 3 maanden TIDAL weggeven, staan ze opgesteld in stereo én surround. Wie de V2-versie van de populaire NAD M10 aan het werk wil horen (review na het weekend online!), kan daarbij meteen ook de weergavekwaliteiten van de DALI Opticon 6 MkII beoordelen. Benieuwd naar DALI Oberon C in volledig 7.2 surround? Dan moet je even bijdraaien, want die staan opgesteld in dienst van de EQUI-presentaties van dit weekend. Voor wie tussendoor een filmpje wil.

Update 15.15 uur

Ilumnia Magister: opnieuw supertweeters

Wie Ilumnia nog niet kent, zal wellicht even raar opkijken in kamer 23. De bijzondere Ilumnia Magister speakers van de Belgische fabrikant zijn namelijk – net als bij de Vocalis – voorzien van opvallende supertweeters, die los boven deze vloerstaanders lijken te zweven. De gebroeders Tom en Jef Nuyts werkten zeven jaar – en via 59 prototypes – aan hun jongste model voordat ze de weergave hadden waar ze 'm hebben wilden. De eerste drie jaar gingen naar een unit die zweeft in een magnetisch krachtveld, de drie volgende naar de toepassing ervan.

De Magister is een ongekende speaker, met als echte geheim van het succes de ontwikkelde dynamic driver. Een unieke technische oplossing als onderdeel van een innovatief ontwerp. Want bij Ilumnia gaat men niet over één nacht ijs en moet het product perfect én aantrekkelijk zijn voor de consument.

Pas nadat de broers zich realiseerden dat hun draaibank niet toereikend was voor de meer complexe onderdelen, werden toeleveranciers gezocht. Voor het maken van de 68 onderdelen waaruit alleen al de Ilumnia driver bestaat, voor de magneten, de conus, de tweeter, voor de kast, het gefreesde en geanodiseerde aluminium en alle andere delen die in België worden geassembleerd tot een Magister.

De Ilumnia Magister is zeer innovatief, combineert de beste eigenschappen van diverse soorten luidsprekers? (dynamisch, hoorn, elektrostaat), geeft een snelle weergave en heeft als enige beperking de afmeting van de woofer waarmee geen donderend home cinema laag mogelijk is. 

Update 15.45 uur

Lyngdorf & Steinway bij Hifi Corner Trading

Wie het interview met Peter Lyngdorf van gisteren heeft gelezen, wist het al: in Veldhoven kun je dit weekend niet alleen de Deen zelf aan het werk zien ('technisch vernuft, scherp oor, ludiek en open voor jouw vragen – komt ook!'), hij heeft ook weer het nodige speelgoed vanuit de samenwerking met Steinway bij zich. Vooraan in de ruimte staat een prachtige verzameling aan Steinway & Sons apparatuur. Dat is waar we voor nu graag even op focussen, voor al de rest in de ruimte van Hifi Corner Trading – waaronder de slanke weergevers van BEC-Akustik en de stevige jongens van KII-Audio – komen we later nog eens terug.

Laten we beginnen bij de voorversterking: de P100 Surround Processor. Er worden nu echter maar twee luidsprekers aangestuurd, maar de P100 doet stereo met een kwaliteit die maar weinig echte stereoversterkers kunnen neerzetten. Uiteraard is RoomPerfect van de partij om de ruimte en het geluid op elkaar af te stemmen. Als eindversterker is de A2 ingezet. Een versterker die tot 4 x 400 Watt kan voortbrengen bij 4 Ohm.

In de hoeken van de ruimte is een tweetal stapelbare LSR-212 subwoofers voor het diepste laag. De versterkers worden geflankeerd door de prachtige Model O luidsprekers van Steinway & Sons.

De Model O luidsprekers zijn, voor een fullrange systeem eigenlijk niet eens zo heel erg groot. Voor de tweeter wordt een air motion transformer ingezet, kenmerkend om zijn zeer transparante weergave. De AMT in de Model O wordt aangevuld met een 6 inch grote aluminium driver met zeer grote magneet. Om een flinke laagextensie uit de tamelijk ondiepe behuizing te toveren is er een 8 inch grote passieve unit geplaatst aan de achterkant, onderin de slanke kast. Achterop geen traditionele terminals. Neen, de Model O is met de A2 verbonden middels Speakon connectoren. De kast is gemaakt van MDF en aluminium. Het crossover punt ligt op 2500Hz. De speakers zijn geschikt om tegen een muur aan de plaatsen en het frequentiebereik loopt van 35Hz tot 22kHz bij -3dB.

Het geluid laat zich kenmerken als heel vloeiend met een zeer strakke laagweergave. Het is moeilijk te bepalen of die laagweergave alleen door de subwoofers komt. Eigenlijk doet het er ook niet toe. We staan immers op een beursvloer en het is simpelweg genieten wat hier wordt neergezet!

Lees verder op pagina 2, we hebben de maximale lengte van 1 online pagina bereikt...


EDITORS' CHOICE