REVIEWDALI

Review: DALI Oberon C - het actieve familielid

Michael Hamers | 11 oktober 2020 | Fotografie Fabrikant | DALI

SAMENVATTING

De Oberon C lijn is voor die groep consumenten die ontzettend graag het gemak en eenvoud willen hebben van een soundbar. Geen losse componenten meer, maar gewoon eenvoud in de bediening en een beter geluid bij hun smart tv dan de standaard tv luidsprekers. Maar het is vaak diezelfde groep die na aanschaf van die soundbar maar blijft terugverlangen naar diezelfde, voor hen haast vervloekte, losse componenten omdat de muziek gewoon niet zo lekker klinkt op die soundbar.

PLUSPUNTEN

  • Makkelijker dan dit wordt het niet
  • Sound Hub Compact biedt veel voor weinig
  • Huiskamervriendelijk in uiterlijk en plaatsing
  • Hub is uit het zicht te plaatsen

MINPUNTEN

  • Geen tonenregeling
  • Toch die soundbar zien te verkopen
  • Sound Hub (Compact) is en blijft verplichte kost

Al geruime tijd maak ik dankbaar gebruik van een paartje DALI Oberon 7 speakers voor mijn reviews. Deze gaan binnenkort plaatsmaken voor iets nieuws, maar voordat het zover is, is de vergelijking met de nieuwe actieve Oberon 7 C natuurlijk voor de hand liggend. Ik ken de passieve Oberon 7 door en door en dus leek het DALI Benelux wel gepast als ik de nieuwe C variant eens aan de tand zou voelen. Is de actieve net zo makkelijk in de omgang?

DALI Oberon C Serie

Is de DALI Oberon C nu een uitbreiding op de Oberon serie of is het een uitbreiding op het draadloze assortiment? DALI ziet het zelf meer als dat laatste. Het is gewoon weer een extra keuzemogelijkheid voor klanten die een easy peasy audio-oplossing willen voor in de huiskamer bij de televisie. Maar dan wel eentje die een stuk meer kwaliteit biedt dan een gemiddelde soundbar of Sonos-achtige oplossing.

Er zijn in deze nieuwe Oberon C serie een boekenplankmodel, de Oberon 1 C, een model voor aan je muur, de Oberon On Wall C, en de in deze review besproken vloerstaanders, de Oberon 7 C. Waar de speakers een uitbreiding in het draadloze assortiment zijn in het lagere segment, met daarboven de Callisto en daar weer boven de actieve Rubicons, is ook de nieuwe compacte hub een uitbreiding van datzelfde draadloze ecosysteem. Het is allemaal met elkaar uitwisselbaar namelijk. Wil je de nieuwe Oberon C dus combineren met de oudere en grotere Sound Hub? Geen probleem! Een slimme zet van de Denen.

Sound Hub Compact

Slimme zet? Waarom is dat zo slim dan hoor ik je denken. De nieuwe Sound Hub Compact zit qua mogelijkheden en prijs onder de hub die eerder door DALI op de markt is gebracht. Zo zitten er geen uitbreidingsslots in de compacte hub en is dus BluOS ook niet optioneel aanwezig. Streaming bij de nieuwe hub is dus alleen bereikbaar met een extern apparaat. Dat kan in de vorm van een externe streamer via een van de aanwezige inputs of in de vorm van je mobieltje i.c.m. een bluetooth verbinding. En laat die laatste variant nu een van de meest gebruikte manieren zijn om naar muziek te luisteren tegenwoordig.

De Sound Hub Compact is dan wel goedkoper, maar daarmee niet slechter dan de Sound Hub, want net als bij de Sound Hub is de Compact ook voorzien van aptX HD ondersteuning en dezelfde hoge resolutie draadloze signaal overdracht. De nieuwe Compact is zelfs voorzien van versie 5.0 bluetooth in tegenstelling tot versie 4.2 op de Sound Hub én een HDMI-ingang met ARC! De Compact mist dus de uitbreidingsslots en een coaxiale digitale ingang. De nieuwe Sound Hub Compact lijkt daarmee vooral gericht op diegenen die hun TV geluid willen verbeteren en die met hun smart TV al van muziekapps zijn voorzien.

Wanneer streamen via bluetooth of muziek vanaf apps op je smart TV voor jou voldoende zijn, hoef je feitelijk dus ook niet te betalen voor de duurdere hub. Goed, klinkt leuk? Even een concreet rekensommetje. De Sound Hub Compact kost € 299. De Sound Hub exclusief BluOS module kost € 649 en inclusief die module van € 499 dus net geen € 1150. Dat is een serieus prijsverschil van € 850. En ja, de Sound Hub is echt een stuk mooier afgewerkt dan de Sound Hub Compact, maar is dat het prijsverschil voor jou waard? Uiteindelijk moet een ieder die keuze zelf maken natuurlijk.

Het lijkt er haast op dat DALI de reguliere Sound Hub daarmee wat te hoog prijst of de Sound Hub Compact te laag prijst. Want nog een simpel rekensommetje. Wil je toch graag BluOS, dan kun je de Sound Hub Compact aanschaffen met daarbij een Bluesound Node 2i. Ben je nog steeds (veel) goedkoper uit. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Oberon 7 C

Goed, terug naar de speakers. Dat zijn actieve versies van de Oberon 7. De achterkant ziet er dus anders uit. Geen speakerterminals op de C variant, maar een versterker per speaker en een stroomkabel. De speakers zijn onderling dus niet met een kabel verbonden zoals je wel vaker ziet bij concurrenten. De speakers zijn verbonden via de Sound Hub (Compact).

Wat opvalt op de achterzijde van de speakers is dat er in tegenstelling tot de andere actieve modellen van DALI het er nu op lijkt dat je een surround opstelling kunt maken met de Oberon C serie. Een korte toelichting van Ronald Wagemaker van DALI Benelux leert mij dat er inderdaad ondersteuning voor surround aan zit te komen. Dit zal naar verwachting zomer 2021 zijn. Goed nieuws dus! Hoe dat precies vorm gaat krijgen wachten we nog even af, maar wat speculeren mag altijd. Ik verwacht zelf standaard surround ondersteuning met de Sound Hub Compact en een HDMI-module voor de Sound Hub. Pin me er niet op vast he!

De specificaties van de actieve en passieve ‘7’ zijn overigens niet identiek. De actieve variant gaat iets verder door in het laag (31Hz versus 36Hz) en er zit een actief 24 bits DSP wisselfilter in, in plaats van een passief wisselfilter. De gebruikte drivers zijn dan wel weer identiek. Per speaker is 2 x 50 Watt klasse D versterking voorhanden. Voor de volledige specificaties en andere informatie verwijs ik je graag naar de website van DALI.

Plug, press and play

Het installeren van het systeem is kinderlijk eenvoudig. Je hebt per speaker dus een stroompunt nodig en dan nog een stroompunt voor de Sound Hub Compact. Eenmaal stroom op alle apparaten en je kunt de grote grijze connect knop achterop de Hub indrukken. Daarna druk je op zo’n zelfde knop achterop elke speaker en geef je middels die knop ook nog even aan op welke locatie hij staat. Als je beide speakers heb gekoppeld, waarbij je feedback krijgt in de vorm van een deuntje zoals we al kennen bij de andere draadloze speakers van DALI, druk je nogmaals op de connect knop achterop de Hub om te laten weten dat je klaar bent, en that’s it.

Natuurlijk dan nog bronnen aansluiten zoals de TV en een bluetooth device, maar dan ben je ook echt klaar om te gaan luisteren. Als je de TV middels HDMI hebt verbonden kun je de afstandsbediening van je TV blijven gebruiken voor het harder en zachter zetten en er is ook auto sensing aan boord om automatisch naar andere ingangen te schakelen als je daar wat op hebt aangesloten en wat begint af te spelen. Meer dan je mobieltje en je TV afstandsbediening heb je dus eigenlijk niet nodig. En anders heb je altijd nog een prima compacte afstandsbediening tot je beschikking die DALI meelevert.

Luisteren en vergelijken

Ok, het eerste wat dermate opvalt bij het wisselen tussen de Oberon 7 aangesloten op een Rotel RA-1592 en de actieve Oberon 7 C is dat de weergave op de actieve variant veel meer naar voren treedt. De weergave lijkt meer voor de speakers uit te spelen dan wat verder naar achteren bij de passieve Oberon 7. Het paar Oberon 7 in combinatie met de Rotel speelt heel breed en best laidback met ook veel diepte in het geluidsbeeld. Het geluidsbeeld bij de 7 C is nagenoeg net zo breed, maar met minder diepte en ook een wat dikker aangezet middengebied. En dat vind ik best opmerkelijk aangezien de Oberons, en DALI in het algemeen, niet zo’n uitgesproken middengebied hebben. En het klinkt overigens niet slecht hoor, begrijp me niet verkeerd, maar de match van de ingebouwde versterker met de drivers is wezenlijk anders van klank dan met een vrij frisse Rotel versterker. Daar moet ik even aan wennen en dat wilde ik toch zeker benoemen.

Luisteren zonder vergelijken

Na te zijn gestopt met het switchen tussen de passieve en actieve variant ben ik alleen nog gewoon naar muziek gaan luisteren op de Oberon 7 C. Geen afleiding van apparatuur, maar gewoon focus op de muziek. Gebruikt zoals waarschijnlijk veel mensen deze speakers zouden gebruiken. Dus met de bluetoothverbinding vanaf mijn iPhone Xr. Bronnen zijn diverse apps op mijn telefoon, maar met name Tidal en TuneIn zijn veel gebruikt.

De weergave klinkt lekker in balans. Nergens ligt overdreven de nadruk op of blijft juist onderbelicht en mede door het gemak van je mobieltje in je hand kun je lang luisteren en eindeloos door de Tidal catalogus bladeren. Dat is positief. Luistermoeheid is namelijk geen goed teken. Iets wat ik wel graag had gezien was de mogelijkheid lage en hoge tonen aan te passen. Al was het maar iets in de richting van een -1 of +1 setting. Je moet het dus doen met de tuning zoals DALI die heeft bedacht. Niet per se slecht, maar een beetje meer invloed zou ik als gebruiker fijn vinden.

Eenvoud ontmoet kwaliteitsgeluid

En zo blijkt maar weer, je hoeft dus echt geen kapitalen neer te leggen om te genieten van kwaliteitsgeluid. Je hoeft geen eindeloze zoektocht te ondernemen om de ideale versterker en ideale speaker te matchen. Je hoeft je niet druk te maken over de speakerkabels of netkabels. Je hoeft je niet druk te maken over een losse streamer of andere bronnen. Je pakt je mobieltje, maakt verbinding met de Sound Hub Compact en je luistert naar muziek. Of je schakelt je tv in en je hoeft niet eens een andere afstandsbediening dan die van je tv te pakken en je geniet van geluid wat geen enkele soundbar je kan bieden. Zelfs de allerduurste soundbars, die zelfs meer kosten dan deze set, brengen je niet de muzikaliteit die DALI je biedt, en dat komt omdat het echt hifi-waardige speakers zijn, ook in de actieve variant.

Nog het noemen waard overigens; ook de laagweergave is een sterk punt. Je kunt op de Sound Hub Compact een subwoofer aansluiten, maar die heb je bij de 7 C zeker niet nodig. Je favoriete Netflix-serie krijgt meer dan voldoende fundament mee als je je tv flankeert met de Oberon 7 C.

Conclusie

Wat DALI ontzettend slim doet is weten wie de doelgroep is op het moment dat ze een product ontwikkelen. Ze houden vast aan die doelgroep en dat vertaalt zich in een fantastische prijskwaliteitverhouding. Kijk alleen al naar de Sound Hub Compact. Die is, in relatie tot de reguliere Sound Hub, erg scherp geprijsd.

De Oberon C lijn is voor die groep consumenten die ontzettend graag het gemak en eenvoud willen hebben van een soundbar. Geen losse componenten meer, maar gewoon eenvoud in de bediening en een beter geluid bij hun smart tv dan de standaard tv luidsprekers. Maar het is vaak diezelfde groep die na aanschaf van die soundbar blijft terugverlangen naar diezelfde, door hen haast vervloekte componenten omdat de muziek gewoon niet zo lekker klinkt op die soundbar.

Natuurlijk zijn er speakers die beter klinken. Natuurlijk zijn er ontzettend veel audiofanaten die zullen claimen dat een losse versterker en passieve speakers een hoger niveau kunnen halen, maar die mensen behoren duidelijk niet tot de doelgroep die DALI voor ogen heeft. Wat mij betreft zijn ze dan ook van harte aanbevolen!

DALI Oberon 7 C + DALI Sound Hub Compact
Setprijs € 1997 (DALI Oberon 7 C: € 1698 | Sound Hub Compact: € 299) | dalibenelux.eu
Beoordeling 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE