ARTIKEL

Vervolg

Update 16.23 uur

Sennheiser: soundbars & head-fi

Sennheiser levert met de Sennheiser Ambeo Soundbar waar je als muziek- en filmliefhebber naar op zoek bent: meer textuur, meer dimensies, meer realistisch hoog en laag. Of, zoals Jamie het destijds in zijn review zei: een soundbar die eigenlijk de naam soundbar onwaardig is, in een positieve zin. Echt verbluffend is de realistische weergave van de hoogtekanalen. De nieuwe referentie op vlak van soundbars.

In de kamer van Sennheiser worden we inderdaad meteen verrast. Door rondvliegende tropische vogels, om precies te zijn. Of toch in ieder geval de geluiden daarvan. De aandacht wordt direct getrokken naar de Ambeo, de bron van de groep tropische ara’s die kamer 53 hebben overgenomen. De techniek achter de plaatsing van geluid blijft verbazen. Het model is gisteren ingemeten, speciaal voor de ruimte waarin gespeeld wordt. En niet zonder resultaat, want bezoekers worden door de prestaties verrast. En door het creatieve tv-meubel-hulpstuk, uiteraard.

Voor de harde kern van Sennheiser staat er natuurlijk ook een tafel opgesteld met onder andere de HD660s, HD800, HD820 direct aangestuurd door een HDV820. Ook de nieuwe lijnen in-ears IE 900 en IE 300 zijn te beluisteren. Er is niet heel veel headfi op de DAE aanwezig, dus mag je Sennheiser natuurlijk niet missen.

Update 10.01 uur

DAE dag twee!

Goedemorgen! We gaan weer verder waar we gisteren gebleven zijn. Terwijl we de redactieruimte installeren voor een tweede dag Dutch Audio Event, zien we uit het raam dat het A) weertechnisch toch een hele mooi 31 oktober is geworden, met zon en blauwe luchten, maar dat dat B) helemaal niemand ervan weerhoudt om zich in de rij aan te sluiten. En dat is mooi, want onze deelnemers zaten collectief al vroeg aan het ontbijt om daarna hun luisterruimtes weer gereed te maken om al deze bezoekers op hun favoriete muziek te trakteren.

Overigens weten we inmiddels ook dat het niet haalbaar zal zijn om op deze pagina volledig te zijn voordat vanmiddag de deuren van het allereerste DAE weer sluiten, dus voordat dit dynamische liveblog omgezet kan worden in een definitieve verslagpagina zijn we waarschijnlijk een paar dagen verder. Stay tuned!

Update 10.27 uur 

Joenit: Rega & Totem

We beginnen de dag, na de koffie uiteraard, bij de gebroeders Verellen in de ruimte van Joenit, kamer 7.

Daar treffen we onder meer een fraaie draaitafel van Rega, want het familiebedrijf uit Mechelen heeft een lange relatie met het Britse audiomerk. Een handgemaakte Rega staat vanaf 370 euro speelklaar bij je thuis. Bij Joenit vandaag komt daar de Aethos, de nieuwe dual mono stereoversterker bij, die samen muziek maken op een set Totem Acoustic FIRE V2 speakers, twee statueske monitors. We komen er van de week wat uitgebreider op terug!

Update 10.52 uur 

Linn: Klimax DSM en Klimax LP12

Bij Linn zijn we even heel kort binnen geslopen. Maar niet omdat het niet de moeite was. Integendeel! De set met de LP12 platenspeler is bijzonder genoeg dat Rene van Es vanuit de redactie vandaag een deel van zijn tweede showbezoek inruimt voor een heuse DAE-review. Binnenkort lees je dus heel wat meer over deze draaitafel, die naar goede Linn-traditie kan bogen op een modular, upgradeable design dat je Klimax LP12 naar believen altijd bij de tijd houdt. 

Over de Klimax DSM netwerkspeler op zijn beurt kunnen we heel kort zijn. Daar hébben we de review van Rene al van. "Laat er geen twijfel over bestaan, deze Linn oplossing schaart zich onder de topklasse. Een statement uit Schotland, en tevens de beste netwerkspeler die ik ooit in huis mocht ontvangen." De hele review lees je hier.

Update 11.18 uur

Diverse (wereld)primeurs bij ERCT

In één van de kamers het dichtstbij onze redactieruimte vinden we dit weekend een aantal interessante primeurs - voor de Benelux, maar deels ook voor heel Europa – en zelfs een heuse wereldprimeur. Toch zijn we op zaterdag nog niet bij ERCT binnen gelopen, maar dat hebben we deze ochtend meteen even gecorrigeerd.

ERCT kennen we van onder meer Cary Audio, C.E.C. en Merrill, maar vandaag zijn we vooral geïnteresseerd in de buizenversterkers van Rogue Audio en de wereldprimeur  eergisteren pas geland op Schiphol!  van Spatial Audio Lab. En vooruit, toch ook in Cary Audio  want in de set in kamer 54A vinden we hun DSM-700. Een hoogwaardige streamer en DA-converter die een R2R DAC combineert met een FPGA-circuit. Die FPGA-chip is ingebouwd om met de DAC samen te werken en ervoor te zorgen dat er geen crossover-vervorming aanwezig is. Het resultaat is een extreem coherent en vloeiend geluid. 

Van Rogue Audio wordt onder meer de 100 Dark gedemonstreerd, een tweekanaals eindversterker die vier buizen van het type KT120 aan boord heeft en 100 Watt per kanaal kan leveren. In de huidige triode-stand is dat overigens 40 Watt, zo ontdekken we, maar het is meer dan genoeg om de Spatial Audio Lab M4 aan te sturen.

"Het voordeel van een open baffle systeem is dat ze snel en open spelen, en dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn", legt Cor van Empel uit. De M4 die hier in de spotlight staat, en die je voor minder dan 5.000 euro per set kunt kopen, is onderdeel van de M Sapphire Serie van het merk. In die serie heeft de M3 de toon gezet, maar vind je nu ook de kleinere M4 (en M6) om de innovaties van het merk ook voor kleinere ruimtes mogelijk te maken. Ze hebben dan ook hetzelfde ontwerp, maar in een net wat kleiner jasje. De fraaie staanders van Spatial Audio Lab zijn voorzien van 12-inch woofers en kunnen het vermogen van de buizenversterking meer dan adequaat omzetten in fijne muziek.

Update 12.20 uur

Ferrum

Een verdekte opstelling, recht tegenover Hans Beekuyzen. Een bureau met headfi en twee stoelen. Hier vinden we het merk Ferrum, waar de opstelling bestaat uit twee elementen, Oor en Hypsos. Respectievelijk een dac en hoofdtelefoonversterker van hoog niveau. Het merk is afkomstig uit Polen en heeft nauwe banden met een zeer bekend hoofdtelefoonversterkermerk. Mytek, om precies te zijn. Het design is minimalistisch en heeft een krachtige uitstraling. Omdat het aanbod van headfi op de show eigenlijk vrij schaars is, krijgt een nieuw merk zoals Ferrum ruimte om zich van zijn beste kant te laten horen.

Op de Oor vinden we gebalanceerde in- en output, evenals ongebalanceerde in- en output. Een snelle luistersessie van de combinatie Oor en Hypsos was een slecht idee. De tijd vloog voorbij en enkele losse nummers was gewoon te weinig. Hopelijk kunnen we snel een set bemachtigen voor een uitgebreide review.

Update 13.12 uur

Network Media Systems

Ook bij onze vrienden van het Arnhemse Network Media Systems krijgen we meteen weer een glimlach op het gezicht. Niet alleen zien we daar de goed beoordeelde Hifi Rose in volle glorie opgesteld, maar ook hier weer headfi.

De Hifi Rose RS 150 staat centraal opgesteld (check ook het grote touchscreen) en stuurt een paar bijzondere speakers aan: de Davone Twist uit de DSP-serie, een prachtig vormgegeven model met een natuurlijke uitstraling. Niet alleen een lust om naar te luisteren, maar ook om te zien. Sowieso, Davone bewijst vaker dat luidsprekers én een prachtig design kunnen hebben én een high-end geluidskwaliteit kunnen leveren. Bij deze opstelling is dat niet anders.

Aan de rechterzijde van de ruimte staat zo'n 80 procent van de headfi opgesteld. Sendy Audio en iFi Audio bijvoorbeeld, die een mooie combi vormen zoals we al uit diverse reviews weten, onder andere de twee die we in deze zin linken. En in de hoek van iFi komen we vervolgens een zeer compacte, draagbare DAC tegen, maar ook een koptelefoon van Sivga. Interessant model, gaat ook zeker op de reviewlijst.

Update: 13.43 uur

AudioTweaks

De volgende audioönderdompeling is in de grote ruimte van AudioTweaks, waar de naam achter de set op de muur geschreven staat. Grote ruimte vraagt om groots uitpakken, en als we de gezichten van het publiek mogen geloven dan overtuigt de opstelling – met de zeer elegante lijn van SPEC – in ieder geval ruimschoots. Deze modellen zijn zowel in zilver als zwart leverbaar, maar de zijkant en onderkant worden vormgegeven door een warme houtskleur.

We laten ons vertellen dat in de RPA-MG1000 versterker de onderkant van een zeer dik Spruce hout is en de zijkanten van Maple. Hoe dan ook, de combinatie met speakers van Fyne uit de F1 serie is buitengewoon prachtig. AudioTweaks laat daarbij weinig aan het toeval over. De kabels, aansluitingen, akoestiek en tuning, overal is aan gedacht om het maximale rendement uit het systeem en de ruimte te halen. Zo pakken ze onder meer uit met Diretta, een softwareprotocol voor streaming van muziek. Het moet zorgen voor een rustiger beeld in de digitale audioketen. En dat wil je: een groter beeld ook, een royale sound stage zodat je een groter orkest hoort staan; een orkest dat ‘buiten de speakers’ aanwezig is. 

Meer dan de moeite waard om even 15 minuten naar een geweldig hifi-spektakel te luisteren.

Update 14.17 uur

Voxativ

Een van de duidelijke publiekstrekkers deze dagen is het Duitse merk Voxativ, waar het non-stop met de benen buiten is tussen 10 en 5. Het merk met de hoofdzetel in Berlijn is fabrikant van luidsprekers, versterkers en kabels en heeft in Veldhoven nagenoeg alles uitgestald staan, of zo oogt het toch in ieder geval.

Aan de buitenkanten van het geheel spotten we de '9.87', een modulair hybride actieve systeem bestaande uit twee eenheden die aan elkaar zijn gekoppeld om naadloos als één te functioneren. Bovenop staat de tweede generatie van de passieve Pi-monitor die kan worden besteld met drivers naar keuze. Het onderste gedeelte bestaat uit de machtige Pi-Bass, een woofer-extensiesysteem dat de Ripol-luidsprekerontwerpfilosofie combineert met de Acoustic Stealth Technology. Het resultaat is een volledig open systeem dat bijna geen luchtvolume verplaatst, waardoor het vrij in de ruimte kan worden geplaatst.

De onderste Pi-Bass module is uitgerust met 2 x 96dB neodymium woofers. Deze woofers zijn extreem snel en worden aangestuurd door een 250W klasse A/B versterker die door het eigen elektronicateam zijn afgesteld. Gezien de unieke combinatie werkt het systeem semi-actief, in die zin dat de bovenste Pi-monitors geen crossover nodig hebben en rechtstreeks worden gevoed via de high-level luidsprekerkabelaansluitingen van een aanvullende versterker, zoals onze Voxativ T-211 Integrated. De onderste Pi-Bass woofermodule heeft zijn eigen versterker en kan worden aangestuurd tot een ingebouwde crossover-instelling van 120 Hz (aanbevolen) met een volledig bereik van EQ om in elke kamer te passen. Het resultaat is een krachtig full-range systeem.

Update 14.52 uur

Aequo Audio Stilla

In de wandelgangen hebben we twee namen herhaaldelijk door enthousiaste bezoekers genoemd horen worden. Toevallig zijn dat Voxativ uit het stukje hierboven, en deze fraaie ontwerpen uit de keuken van Aequo Audio. Paul Rassin, verkoopleider van het Nederlandse merk, is uiteraard blij om dat te horen. "We hebben sowieso een erg goed weekend. Op de laatste show stonden we in een gang richting de entree, en dan merk je dat je vooral in de ochtend een piek hebt, maar nu is het al twee dagen non-stop gezellig druk in onze kamer."

We snappen heel goed hoe dat komt: de hier opgestelde Stilla's trekken de aandacht, van ogen en van oren. Bij Aequo begrijpen ze namelijk: mooie spullen maken is één, ze de huiskamer in krijgen is iets anders. Daarom krijg je hier ranke en slanke speakers, waaronder deze Stilla – die door Werner al eens een stuk uitgebreider aan de tand gevoeld is. Om zelf een goede indruk op te doen, komen we overigens op het juiste moment binnen. Een uitvoering van Moonlight in Vermont door de Utrechtse jazzzangeres en -componiste Paulien van Schaik, waarin haar stem en met name ook de instrumentale bijdragen van bassist Hein Van de Geyn en de Vlaamse trompettist Bert Joris op meerdere fronten laten horen wat de Stilla – aangestuurd door Vermeer Audio – in huis heeft. Ogen dicht en je mist het aantrekkelijke design van de speaker, maar er hangt ineens wel een trompet in de ruimte.

Over de Stilla valt heel wat meer te vertellen dan we in deze korte showverslagen mee kunnen nemen. Bijvoorbeeld de basafstelling op de speaker zelf, gewoon analoog om faseverschillen (inherent aan DSP) te voorkomen. Dat weten ze bij Aequo Audio ook. Vandaar dat ze op de eigen website een overzichtelijk pakket samengesteld hebben voor wie toch nog even wat meer wil weten. Kijk maar op aequoaudio.com/dae.

15.28 uur

SoundPrism: Personal Precision

We gaan nog even door met de luidsprekerontwerpen die direct je blik vangen: de opstelling van SoundPrism. Het is resultaat van een zoektocht naar 'realistisch geluid'. Die missie van Etienne Heemskerk heeft geleid tot de ontwikkeling en productie van een eigen luidsprekersysteem. Met volharding en vooruitziende blik wordt continu gewerkt aan het perfectioneren van het afstraal- en fasegedrag. Meer detail en meer dynamiek zijn de claims van Soundprism. Onder die naam worden volledig actieve luidsprekers ontworpen en vervaardigd, waarbij de klant een belangrijke inbreng heeft in het uiterlijk en zelfs in de toegepaste elektronica en de behuizing van de woofer. Plus: een uitvoering in hout of juist steen? Een strakke of juist meer ronde vormgeving? Het designteam staat paraat om je wensen en voorkeuren in de vormgeving te vertalen in het gewenste eindproduct.

SoundPrism is er daarom ook niet op uit om in serie grote hoeveelheden luidsprekers weg te zetten, de klanttevredenheid en de nazorg staat dat in de weg. Kleinschalig werken, samen met de klant de beste oplossing zoeken en vervolgens op maat tunen van een systeem, zo luidt het devies. Voor een uitgebreider oordeel van de resultaten dan een bezoekje aan deze ruimte kan bieden, verwijzen we je graag naar de ervaringen van Rene.

Update: 15.52 uur

Henrick & Younk

Een van de laatste bijdragen aan het live-gedeelte van het verslag (na het weekend gaan we gewoon door, want we zijn er nog niet!): de kamer van Henrick & Younk, distributeur van Boenicke Audio en Vertere in de Benelux, en ATC en SPEC voor de Belgische markt. In deze ruimte staat onder meer de zeer compacte W5 SE+ set luidsprekers opgesteld.

Tijdens Dutch Audio Event hebben onze vrienden uit België een mooie Vertere platenspeler bij zich. Met een platte toonarm en MM element van Vertere hebben ze met de DG-1, of Dynamic Groove, een mooi instapmodel van hun merk gepresenteerd. De eveneens van Vertere afkomstige Phono-1 MkII Phono Preamp zorgde voor de voorversterking, terwijl de kleine W5 SE+ luidsprekers van Boenicke Audio de muziek mogen verzorgen. Dat zijn zéér fraaie, uit een stuk hout gefreesde klankkasten. Door middel van een soort transmissielijn zorgt de kleine zijwaarts geplaatste 5 inch driver voor meer dan voldoende laag.

Knap dat er zulke strakke en volle lage tonen uit een speaker met slechts 2,8 liter inhoud komen. Aan de voor- en achterzijde is een tweeter geplaatst. Degene aan de achterzijde doet vooral dienst als toevoeging qua ruimtelijkheid in de weergave. De W5 koop je vanaf 5.200 euro, de W5 SE is te koop vanaf 6.700 euro. De W5 SE+ die ze demonstreerden tot slot is de nieuwste versie met de nieuwe Harmonised-behandeling van Boenicke. Dat is een nieuwe optie voor alle metalen onderdelen in de speakers (bedrading en drivers). De prijs is 9.500 euro, met harmonised behandeling inbegrepen (900 euro).

Update 16.30 uur

Sonnet Digital Audio

We sluiten de tekstuele livestream vanuit de show af met een bezoek aan kamer 111: Sonnet Digital Audio.

Sonnet is een vrij jonge speler op de Nederlandse markt van hoogwaardige audioproducten, maar schijn bedriegt. Op de achtergrond zit een oude rot uit het vak aan de knoppen, Cees Ruitenberg. Daarnaast kan het team bogen op een lange geschiedenis in het ontwerpen en vervaardigen van digitale en analoge audioproducten, waarbij akoestische toepassingen zelfs al dateren van 1989. Eindproducten zijn er zowel voor pro audio als voor consumenten thuis. Voor die laatste groep introduceerde het merk enkele jaren geleden de Morpheus DA-converter, een doorontwikkeling van eerdere modellen van Ruijtenberg. Deze Morpheus is ontworpen om 'de ultieme muziekbeleving van de geavanceerde ladder-DAC techniek financieel bereikbaar te maken voor een grotere groep luisteraars zonder concessies te doen aan de weergavekwaliteit', zo hebben we geleerd. De filosofie van Sonnet is namelijk simpel: geen bling-bling. Waarom drie transformatoren als één afdoende is? Waarom een Audi als een Skoda net zo hoogwaardig is?

De combinatie van kennis en ervaring en nieuwe energie maakt Sonnet tot een speler die meetelt. De Morpheus maakt bijvoorgbeeld ebruik van vier R2R ladders en één FPGA voor de besturing en opdeling van het signaal per SDA-2 module. De vier modules in het compacte cluster krijgen de data aangeleverd zonder tijdverschuiving. Terwijl er zestien R2R ladders zijn toegepast, acht per kanaal in een volledig gebalanceerde opstelling, is het totale energieverbruik van de Morpheus DAC slechts 8 Watt.

In kamer 111 treffen we van Sonnet naast de Morpheus, die René overigens vorig jaar al uitgebreid getest heeft, ook de Kratos monoblokken en de Hermes digital bridge met interface van Roon Labs. 

Een veelvoud aan Little/Ones bij Servolabs

“De Little/One Mk2 is gegroeid. In klank, niet in formaat.” Dat was onderdeel van de conclusie van Sinan toen hij afgelopen maand met de Little/One Mk2 aan de slag ging. Dat moeten de heren van Servolabs persoonlijk opgevat hebben, want hoewel Sinan al erg enthousiast was over de weergave, hebben ze speciaal voor DAE ook het formaat van deze speaker aangepakt. In kamer 12 hadden ze namelijk het concept ‘stereotoren’ eventjes opnieuw uitgevonden. Iets wat we bij onze eerste poging niet zelf konden ervaren (foto rechts), want ook deze ruimte mocht op volop interesse rekenen zaterdag en zondag – maar gelukkig mochten we later nog eens terugkomen.

De oorspronkelijke Little/One is uitgebracht onder de merknaam Archidio, en werd twee jaar geleden al door Sinan aan de tand gevoeld. De Little/One was een commercieel succes en dat bracht de ontwerpers ertoe om te onderzoeken hoe de kleine speaker verder verbeterd zou kunnen worden. Het resultaat is de Little/One Mk2, dat kan bogen op duurdere en veel betere drivers. Tevens hebben de makers besloten om deze speaker onder de naam Servolabs uit te brengen. De kreet “servo” duidt op de techniek die in de Mk2-uitvoering is verwerkt. Daarnaast hebben ze wat aanvullende, zeer zinvolle verbeteringen aangebracht. Daar lees je meer over in onze nieuwe recensie.

Alpha Audio

Natuurlijk mag Alpha Audio niet op het Dutch Audio Event ontbreken. Jaap & Yung, beide inmiddels wereldberoemd in Nederland, verzorgden een livestream vanaf de showvloer. Gedurende het weekend schoven prominente personen aan hun tafel aan. Meestal geeft Jaap een lezing of presentatie over hele specifieke, soms zelfs controversiële zaken, deze keer dus een Live Sessie: een echte marathon met een willekeur aan sprekers.

Jaap en het team van Alpha Audio hebben de ruimte getransformeerd tot een ware televisiestudio, om op deze manier het publiek op afstand te kunnen informeren. Dat past helemaal in de geest van deze tijd, we zouden het niet vreemd vinden wanneer er de komende jaren meer partijen een dergelijke aanpak verkiezen. Tijdens onze aanwezigheid werd er technologie met hoge high-res informatiedichtheid besproken. Lekker ‘nerden’ op afstand!

Omera: Amphion, Ricable & meer 

Bij Omera worden we verrast met warme en zeer muzikale klanken. Ruud Moerman van Omera heeft een mooie set samengesteld van goed presterende merken van Europese origine. We zien onder meer speakers van het Finse Amphion, waar je niet toevallig later deze week een review over kunt vinden. Deze worden aangestuurd door een voor-eindcombinatie met twee krachtige monoblokken van het Zweedse Primare. De muziekbron is afkomstig van het inmiddels welbekende HiFi Rose, die tot een van de gemakkelijkst te bedienen digitale muziekbronnen behoort.

Naast de vloerstaande Argon 7LS luidsprekers van Amphion heeft Omera tevens uiterst smalle Nova vloerstaanders van Shan Audio opgesteld. Dit zijn misschien wel de meest compacte vloerstaanders ooit. We hebben een korte demonstratie bijgewoond en de muzikaliteit van deze zeer vriendelijk ogende zuiltjes is beslist indrukwekkend te noemen. Ook toont Omera als primeur de meest compacte Shan Audio Lyra XS luidsprekers. Deze hebben, net als de overige Lyra modellen, een mooie afwerking en zijn leverbaar in trendy kleuren.

De bekabeling in de set van Omera Import is uiteraard afkomstig van het Italiaanse Ricable, waarvoor Omera sinds begin dit jaar de distributie in Nederland verzorgt. Deze Ricable Dedalus lijn behoort tot een van de meest populaire kabelmodellen van de fabrikant. De prachtige in oranje uitgevoerde Dedalus bekabeling heeft, net als de overige set, een hele gunstige verhouding tussen prijs en prestaties. Behalve Omera Import is ook Ricable zelf aanwezig in de ruimte van Omera, waar een vriendelijke Italiaanse dame ons meenam in de rest van de serie. 

Zo is tijdens het Dutch Audio Event de gloednieuwe Dedalus Elite luidsprekerkabel voor het eerst aan het publiek getoond. Ricable geeft aan dat deze Elite over nog betere weergavekwaliteiten beschikt dankzij een nog betere afscherming tegen RFI/EMI inclusief de toepassing van technologie uit de Invictus toplijn.

Voor meer informatie over Ricable verwijzen we je graag naar de hifind-pagina van het merk, waar je naast de uitgebreide review van Harro ook diverse ervaringen van onze lezers kunt vinden.

Driade Systems

Driade Systems is natuurlijk een fabrikant van vaderlandse bodem die niet mag ontbreken tijdens het Dutch Audio Event. Hollandser dan dit wordt het namelijk niet. De luidsprekers van Driade zijn al decennialang herkenbaar aan de wiskundig bepaalde 6-hoekige behuizingen waarbij de top heel mooi taps toe loopt. Deze luidsprekers zijn niet alleen esthetisch mooi om te zien, deze unieke vorm zorgt ook voor een uiterst inerte kastconstructie. Arnold Heres, geestelijk vader en oprichter van Driade en tevens een storyteller in zijn meest pure vorm, neemt ons mee door zijn ruimte om de verschillende nieuwe ontwikkelingen te tonen.

Heres, industrieel ontwerper van oorsprong, vindt het belangrijk dat niet alleen de klank overeenstemt met zijn filosofie, ook de optiek en de afwerking moet 100 procent kloppen met zijn progressieve visie. Om zich nog beter te kunnen onderscheiden is Heres voor zijn nieuwe modellen op zoek gegaan naar speciale, niet eerder in onze industrie gebruikte lakken – waarmee hij zijn artistieke kant weer eens onderstreept.

De nieuwe luidsprekermodellen zijn vanaf nu bijvoorbeeld naar wens ook leverbaar voorzien van een metaal lak. Dit zijn geen metallic lakken, maar een robuuste lak voorzien van echte metaaldeeltjes. Volgens Heres kunnen de speakers zelfs worden afgewerkt met een lak voorzien van ijzerdeeltjes die gaan roesten waarmee een echt unieke uitstraling wordt bereikt. Trots worden de verschillende kleurstalen getoond.

Driade heeft voor de muziek haar Model 2, Model 3 en de geheel nieuwe Model 3S in de ruimte opgesteld staan. Die eerste twee zijn al enige tijd beschikbaar, de nieuwe S-versie staat kwalitatief weer een stap hoger en is door Heres voorzien van een nieuw en geoptimaliseerd filter. Het resultaat is een speaker die muziek met nog meer controle en precisie weergeeft. We zijn erg onder de indruk van het directe, goed gedefinieerde en vooral muzikale karakter van deze Driade Model 3S – mede gerealiseerd door het gebruik van Driade Flow bekabeling waarmee de luidsprekers intern zijn bekabeld.

Om van de bron tot aan de drivers te laten voldoen aan zijn filosofie, heeft Heres behalve luidsprekerbekabeling ook prachtige nieuwe interlinks ontwikkeld die in Europa worden gefabriceerd en in eigen huis worden afgemonteerd. Ondertussen al door vele muziekliefhebbers tot ver buiten onze landsgrenzen ontdekt.

Angstrom & Magico

Ook Angstrom was een van de vele showstoppers van het Dutch Audio Event. In de luisterruimte in Veldhoven worden de bijzondere apparaten van het merk namelijk ingezet om een serieuze set Magico speakers aan te sturen, in samenwerking met Symphony Audio Import.

Elk apparaat van Angstrom Audio is enig in zijn soort, vervaardigd in het eigen laboratorium met de zorg die gewoonlijk is voorbehouden aan een kunstwerk. Van de eenvoudigste geïntegreerde stereoversterker van de Stella-serie, tot de kolossale en exclusieve Quantum-serie, de bedrading van elk stuk is volledig in beeld, en gerealiseerd in strikte overeenstemming met de ontwerpspecificaties van Roberto Garlaschi. 

De monitoren (jawel!) van Magico die je aan weerszijden van de set opgesteld ziet staan, zien de A1's, de kleinere broers van de A3. Die laatste werd ooit geïntroduceerd als 'betaalbare Magico', wat niet voor iedereen zal rijmen met een prijskaartje van 13.500 euro. Met de introductie van de A1 is het Amerikaanse merk echter onder de 10K per set gedoken, dus het gaat de goede kant op. De nieuwe modellen uit de A-serie zijn tevens bedoeld om een volwaardig en perfect op elkaar afgestemd surround systeem te bouwen, want naast de A1 is er ook de ACC drieweg centerluidspreker en de ASUB actieve 500 Watt subwoofer.

Alle modellen hebben gesloten behuizingen gemaakt van één centimeter dik vliegtuigaluminium met geborsteld en geanodiseerd oppervlak. De tweeters zijn voorzien van een beryllium conus. De middentoners en woofers hebben conische membranen gemaakt van meerlaags koolstofvezel en een laag nanografeen. De crossover heeft onder andere condensatoren van Mundorf aan boord. Een mooie verzameling bijzondere materialen.

KAD: Kaempfer Audio Design

De missie van KAD is niet bescheiden: het ontwikkelen van 's werelds beste speaker. Of, anders gezegd, 'technologie, mens-zijn en omgeving tot één geheel maken.'

KAD-ontwikkelaar Ernest Kaempfer werkte de voorbije dertig jaar als product development engineer bij Philips, AT&T Bell Labs, Lucent Technologies en Intel. Dat leverde hem niet alleen een enorme fascinatie op voor allerlei soorten technologie, maar ook een enorme expertise. In 2019 besloot hij het roer om te gooien. Met een concertpianiste als moeder, een violiste als zus en een vader die modelreplica’s bouwt, is het voor de hand liggend dat de man die als tiener al eigen luidsprekers en versterkers ontwierp, er helemaal klaar voor was om met zijn technische bagage en liefde voor muziek een eigen concept te ontwikkelen. 

"Technologische mogelijkheden zijn spectaculair, maar evenaren nog altijd niet die van de natuur. Het ene oor luistert anders dan het andere. Bovendien is elke ruimte gebonden aan beperkingen." Kaempfer Audio Design ziet daarin mogelijkheden, die al hebben geleid tot de K7. Bovendien gaan ze graag een stapje verder. Tijdens een luistersessie bij je thuis wordt gezorgd voor de perfecte tuning. "Uw huiskamer, uw sweet spot."

In de 'huiskamer' op het Dutch Audio Event, kamer 51, was afgelopen weekend alle aandacht voor de gloednieuwe K7-R. Het betreft uiteraard een opnieuw volledig in Nederland ontworpen en gefabriceerd, hi-res actief luidsprekersysteem met unieke akoestische eigenschappen. We gaan er de komende week in één van onze uitgelichte ShowVisits nog eens uitgebreid op terugkomen!

Avantgarde Acoustic, Chord en Audio Note bij XFI

Een audioshow(verslag) is niet compleet zonder een fatsoenlijke set hoornspeakers. We willen niet zeggen dat we het beste voor het laatst bewaard hebben (want we zijn nog altijd bezig, en brengen ook de komende week nog een aantal videointerviewtjes), maar staan toch graag even uitgebreid stil bij de fraaie modellen van Avantgarde. Daar troffen we namelijk ook een hele bijzondere nieuwe draaitafel, waarover zo meer.

Avantgarde Acoustic is een merk uit het pakket van XFI, dat afgelopen weekend in maar liefst drie ruimtes was vertegenwoordigd. Je bent ook niet voor niets onderdeel van de organisatie, toch? In kamer 32 presenteerde de importeur de laatste innovaties van Chord Electronics, met de Ultima voor- en Ultima 6 eindversterker, aangestuurd door een streamer van Innuos die op zijn beurt weer was aangesloten op de Dave van Chord. Zoals je op de foto kunt zien, kreeg dat geheel een extra Brits tintje door de aanwezigheid van de KEF LS50 in zijn jongste uitvoering.

In kamer 33 trof je van Audio Note onder meer de Cobra versterker met ingebouwde dac, de cd-zero als loopwerk en de AN-J als speakers, plus de TT2 draaitafel met IQ2 element én de r-zero phono, allen van Audio Note. De Audio Note TT-2 is een snaar aangedreven draaitafel met zwevend chassis voorzien van 2 motoren. De voordelen daarvan zijn een meer evenwichtige belasting van het plateau lager en een hogere tork. Hij komt ook in een deluxe uitvoering, met externe voeding als optie, en is leverbaar in verschillende houtsoorten of (hoogglans) kleuren.

Audio Note staat bekend om hun uitgebreide aanbod in alle prijsklassen. Ontwerper Peter Qvortrup volgt zijn eigen weg om met muziek een livebeleving neer te zetten die nergens anders mogelijk is. Er waren diverse vertegenwoordigers van Audio Note aanwezig, waaronder Daniel Qvortrup, de zoon van Peter (foto boven).

Enfin, terug naar Avantgarde Acoustic en dus door naar ruimte 82. Daar speelde XFI met de Duo Mezzo XD hoornspeakers, aangestuurd door het eveneens uit Duitsland afkomstige AVM met de Ovation 8.3 geïntegreerde versterker en Ovation 8.3 mediaplayer.

Daarnaast spotten we in deze derde ruimte van XFI een heuse kers op de taart in de vorm van de nieuwste creatie van een 'oude bekende', Wim de Koning. Onder de naam Wilking maakt Wim zijn eigen draaitafels, waarover hij in 2019 onze redactie aanschreef. Het leverde uiteraard een lezersbezoek bij Wim thuis op, verzorgd door René van Es, maar inmiddels zijn de Wilking tafels ook te vinden bij XFI(!). 

Om de set met de imposante Avantgarde compleet te maken, had Wim zijn Wilking Traditionale beschikbaar gesteld, hier voorzien van Airtight PC Coda element en Airtight reference phono versterker. Een samenspel met veel gemak en souplesse, dat ook ruimte 82 gedurende het gehele weekend aardig gevuld hield.

Melody bij A-Tube

Het Dutch Audio Event was ook voor A-Tube Hifi Import een succes. In de ruimte van de importeur, bekend van Western Electric, Manley en Supravox mocht de bezoeker rekenen op een willekeur aan Melody versterkers, wat op zijn beurt op volop bekijks mocht rekenen.

De luisterset bij A-Tube was opgebouwd rond de Melody Everest 211 en AN300B MAX, een combinatie die zorgt voor aardig wat controle op de set luidsprekers. De bijzonder fraaie buizenbezetting op topmodel 211 bestaat uit tweemaal de Melody 211, tweemaal de Melody 274B, tweemaal Western Electric 102 én twee keer Western Electric 328. Met als doel van Melody om klassieke audioproducten van wereldklasse te bouwen zijn ze goed geslaagd. Zo ook met deze Everest 211, een pure klasse A versterker die er ook nog eens fantastisch uitziet. De Everest heeft aan de voorzijde 2 iconische, luxe ogende VU meters.

De AN300B MAX de nieuwste versterker van Melody Hifi in de AN-serie. De AN300B MAX is een geïntegreerde versterking en heeft een uitgangsvermogen van 2x 21 Watt in Klasse AB. De AN300B MAX maakt gebruik van de bekende en gewillige 300B Tube van Melody.

"De belangrijkste feedback die we kregen op de Everest 211 was de controle die deze versterker had over de luidsprekers. Met zijn (slechts) 2×13 watt op een speaker van 93dB had deze versterker sterke lage tonen wanneer verwacht, maar absoluut verfijnd, puur en gedetailleerd wanneer nodig. De plaatsing van de instrumenten, het brede geluidsbeeld, en de diepte van het geluid waren elementen waar de bezoekers het meest door verrast waren."

"Hoewel de Everest 211 bijna 2,5 keer zo duur is als de AN300B MAX, waren veel mensen daarnaast absoluut verbaasd over de prestaties van deze versterker. Omdat dze 300 wordt aangestuurd door slechts 4x 300B buizen is er een zekere rust aaan de versterker. Zelfs wanneer het geluid agressief en sterk moest zijn werd het nooit bonkerig of verloor de versterker de controle. Het bleef altijd verfijnd. Veel mensen herkenden dat typische 'buizengeluid' in deze versterker en waren echt onder de indruk."

Ook aanwezig bij A-Tube, we noemden het merk hierboven al: Western Electric. Dat zijn toch die grote zwarte luidspreker'bakken'? Jazeker, maar het merk heeft ook hele fraaie versterkers. Zoals de WE 91E, een geïntegreerde versterker met de befaamde WE 300B buis als eindversterking aan boord.

Een bijzondere primeur op Dutch Audio Event, en een prima afsluiter van ons verslag. De WE 91E is een versterker in een klasse A opstelling voor het mooiste en puurste geluidsbeeld. "Houdt u vast, het technische team van Western Electric heeft een gepatenteerd ontwerp voor deze versterker waardoor deze WE 91E maar liefst 21 Watt RMS per kanaal levert!"

Om de WE91E compleet te maken heeft deze een MM en MC phono pre aan boord om al je favoriete vinyl op je platenspeler via deze versterker te beluisteren. "Naast vinyl gaat deze geïntegreerde versterker ook met zijn tijd mee en is het zelfs mogelijk om via Bluetooth draadloos muziek te streamen. Met recht een revolutionaire nieuwe geïntegreerde versterker van Western Electric."


EDITORS' CHOICE