NIEUWSMcIntosh

McIntosh C53: eerste voorversterker met nieuwe DA2 Digital Audio Module

Het in de VS gevestigde audiobedrijf McIntosh heeft de C53 aangekondigd, een voorversterker die is voorzien van een ruime hoeveelheid analoge en digitale aansluitingen. De nieuwe C53 is de eerste versterker van McIntosh die is voorzien van de nieuwe DA2 Digital Audio Module, die, in tegenstelling tot zijn voorganger DA1, is voorzien van een HDMI ARC ingang. De DA2 kan ook hogere sample rates aan. Vanaf deze maand is de C53 in de VS te koop en de rest van de wereld zal snel volgen, zo belooft het bedrijf. 

McIntosh C53: voorversterker met veel analoge en digitale aansluitingen

De nieuwe C53 van het Amerikaanse McIntosh heeft alle papieren om het centrale regelcentrum van een hoogwaardige audio-installatie te worden. De nieuwe voorversterker heeft in totaal maar liefst zestien ingangen. Van deze zestien ingangen zijn er negen analoog: drie stuks XLR, vier stuks cinch en dan nog een aparte ingang voor mm-elementen en een aparte ingang voor mc-elementen.

Voorts heeft de C53 zeven digitale ingangen die zijn gemonteerd op de DA2 Digital Audio Module, de opvolger van de DA1. De DA2 heeft net als de DA1 twee optische aansluitingen, twee cinch-aansluitingen, een usb-ingang en een MCT-ingang. Deze laatste is een door McIntosh zelf ontwikkelde ingang die is bedoeld om het digitale signaal van een SACD/CD-loopwerk van McIntosh te vertalen. Nieuw is de aanwezigheid van een HDMI ARC ingang. ARC staat voor Audio Return Channel en maakt het aansluiten van een daarvoor geschikte televisie mogelijk. Multi-kanaals geluid van Dolby of DTS wordt automatisch naar twee kanalen omgezet. De afstandbediening van de C53 kan in veel gevallen het volume van de tv regelen.

De DA2 kan ook met hogere resoluties omgaan dan de DA1 en is voorzien van een nieuwe generatie Quad Balanced 8-channel 32-bit DA-converter. De DA2 ondersteunt het afspelen van DSD512, de DA1 ging niet verder dan DSD256. De usb-ingang kan nu ook DXD verwerken. De fabrikant claimt dat met de DA2 de dynamiek is toegenomen en vervorming afgenomen. De optische en coaxiale ingangen accepteren signaal tot 24-bit/192 kHz.

Aan analoge uitgangen overigens ook geen gebrek. De C53 heeft een vaste cinch-uitgang voor een opnameapparaat. Daarnaast is een drietal uitgangen voor eindversterkers of actieve luidsprekers beschikbaar, alledrie in zowel XLR als cinch.

De C53 heeft een toonregeling met een achttal vaste kantelfrequenties. Iedere kantelfrequentie kan 12 dB worden verhoogd of verlaagd. Op het front is ook een hoofdtelefoonaansluiting geplaatst. De Headphone Crossfeed Director (HXD) zorgt voor een minder “in-het-hoofd”-geluid door een klein beetje signaal over en weer van het ene kanaal bij te mengen in het andere kanaal. Met Home Theater Pass Through functie kan de C53 naadloos worden opgenomen in een home cinema systeem.

Aan de binnenkant is dus het nodige vernieuwd, met name op digitaal gebied, maar McIntosh blijft trouw aan zijn vormgeving. De C53 heeft dus een glazen frontplaat, blauwe VU-meters met LED-verlichting (dat waren vroeger gloeilampjes), aluminium draaiknoppen en een verlicht logo als de voorversterker is ingeschakeld. Het chassis is van geborsteld roestvrij staal gemaakt.

McIntosh heeft ook aangekondigd dat de DA2 Digital Audio Module later ook beschikbaar zal komen voor apparaten die nu de DA1 aan boord hebben. Het gaat dan om de geïntegreerde versterkers MA900, MA8900, MA7200 en MA5300, receiver MAC7200 en voorversterker C49. We hebben nog geen prijsinformatie voor deze upgrade.

McIntosh C53: prijs en leveringsinformatie

In de VS zal de C53 deze maand in de verkoop gaan. De rest van de wereld zal snel volgen maar we weten niet precies wanneer de C53 naar Nederland zal komen. Voor een bedrag van 9.599 euro zal hij van eigenaar wisselen.

MERK

EDITORS' CHOICE