NIEUWS

GPO Brooklyn Ghettoblaster: heerlijke retro met moderne techniek

Sinan Kökbugur | 06 september 2017 | Fotografie Fabrikant

Het Britse bedrijf GPO is gespecialiseerd in producten waar retro en vintage vanaf druipen, zoals bijvoorbeeld draaischijftelefoons. Op de IFA in Berlijn heeft GPO een ghettoblaster getoond, genaamd Brooklyn, die rechtstreeks uit de jaren tachtig van de vorige eeuw lijkt te komen. In het midden is het o zo bekende luikje voor het plaatsen en afspelen van cassettebandjes geplaatst. De Brooklyn is echter ook voorzien van techniek uit de 21ste eeuw, zoals bluetooth, een usb-poort, DAB+ en een lithiumaccu. Toch fijn voor wie geen cassettebandjes meer bezit.

GPO Brooklyn Ghettoblaster

Met term “ghettoblaster” wordt doorgaans een stereoradiocassetterecorder aangeduid met ingebouwde versterker en luidsprekers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren deze apparaten tamelijk populair. Na introductie van de cd werden de apparaten vaak ook voorzien van een cd-speler. De ghettoblaster is feitelijk de voorloper van de huidige bluetooth luidsprekers en boomboxen.

De Brooklyn Ghettoblaster van GPO is een reïncarnatie van de gangbare modellen uit de jaren tachtig, maar voor de moderne gebruiker zijn ook nieuwe technieken ingebouwd, zoals bluetooth en DAB+. De dikke batterijen die er vroeger ingingen zijn vervangen door een lithiumaccu. Dat is wel zo praktisch en milieuvriendelijk. Het vermogen is met 2 x 40 Watt hoger dan vroeger doorgaans gebruikelijk was. De accu heeft een capaciteit die zou moeten zorgen voor circa vier uur muziekplezier.

Aan de bovenkant van de Brooklyn is een cd-sleuf geplaatst. De cassettespeler kan afspelen maar ook opnemen. Cassettebandjes kunnen worden gedigitaliseerd via de usb-poort. VU-meters onderstrepen het vintage karakter van de Brooklyn. Microfoons aansluiten? Geen probleem. Ook dat kan. Ook is voorzien in een hoofdtelefoonaansluiting en een analoge ingang en uitgang.

De afmetingen van de Brooklyn zijn 60 x 14 x 30 centimeter. Het gewicht van tien kilogram is wel iets om rekening mee te houden als het apparaat mee zou moeten naar een picknick.

GPO Brooklyn Ghettoblaster: prijs en leverbaarheid

Het model dat getoond werd op IFA was een prototype. Waarschijnlijk komt de Brooklyn in november op de markt voor een prijs van naar verluidt 220 euro. Wellicht leuk voor onder de kerstboom.


EDITORS' CHOICE