Keces ken ik het beste als fabrikant van voedingen, voor switches, routers en dergelijke. Eigenlijk voor alles waarbij het beter is de meegeleverde voeding te vervangen door een hoogwaardiger exemplaar. Maar Keces doet meer vanuit de eigen fabriek in Taiwan. Zo zijn er versterkers, power conditioners en is er een eerste streamer. De Ebravo is een splinternieuwe streamer uit de Essential Series en wordt in mijn geval geleverd zonder interne dac en heeft daarom alleen digitale uitgangen.Â
Na deze zomer komt er nog een Ebravo+ met een ingebouwde dac. De Ebravo kan als bundel besteld worden samen met een P6 voeding en is dan extra voordelig. Vooral omdat de P6 een tweede aansluiting heeft en dus een switch of iets dergelijks mede van spanning kan voorzien. De Ebravo werkt met de 4Stream App en heeft na een inspeelperiode mijn tweede systeem op diverse manieren van muziek voorzien. De individuele componenten kosten 599 euro, voor de combi betaal je 999 euro.Â
Keces EbravoÂ
Wie de Ebravo bestelt zonder gebruik te maken van de bundelaanbieding krijgt bij het apparaat een 12 Volt voeding meegeleverd, de bekende muurplug. Uit de doos komt een bescheiden apparaat dat weinig plaats zal innemen. De voorzijde kent drie druktoetsen, een LED en een blauw verlichte display. Druktoetsen voor power on/off, selecteren van de input en dimmen van de display. De display is alfanumeriek en laat alleen de meest essentiële informatie los. Welke ingang is gekozen, welke sample rate heeft de streamingdienst of het gespeelde bestand en wat is de volumestand. Niet de meest leesbare display. Gelukkig biedt de App alle informatie.
Op de achterzijde van de Ebravo vinden we een vaste ethernet RJ/45 poort en een aansluiting voor de bijgeleverde antenne als u liever 2,4 of 5 GHz Wi-Fi of BlueTooth gebruikt. Er is bovendien een USB poort voor een opslag medium zoals USB stick of harde schijven. Er zijn drie digitale uitgangen beschikbaar: Toslink optisch, coax via RCA en AES/EBU via een XLR bus. XLR is redelijk ongewoon op streamers in deze prijsklasse, vaak zeer welkom voor toepassing op externe dac’s. Ook ongewoon is de galvanische scheiding tussen de ingangen en de uitgangen, dat voorkomt een hoop storing en mogelijke brom.
In de specificaties is te vinden dat de Ebravo digitale output geeft tot 192kHz/24 bit, lagere waarden zijn te kiezen in de app. De meest gebruikelijke file types worden ondersteund. Het streaming protocol is DNLA, Spotify Connect of Tidal Connect. In de app zijn Spotify en Tidal ook te vinden, verder Qobuz, Internet radio, TuneIn, Deezer en wat andere diensten. De Ebravo is geen Roon endpoint, wel kun je Roon gebruiken via AirPlay.
Als alternatief voor ethernet of Wi-Fi werkt Bluetooth 5.1. Die laatste werkt twee kanten op, als ontvanger en als zender. In de App is ook het uitgangsvolume in te stellen, dat maakt de Ebravo geschikt om actieve luidsprekers met een digitale ingang te gebruiken. De app is zeer verzorgd, reageert op mijn iPad razendsnel, is uitgebreid, overzichtelijk en liep geen enkele keer vast.
Keces P6Â
De Keces P6 voeding is een lineaire voeding van hoge kwaliteit. Opgebouwd met analoge circuits zonder gebruik van IC’s. In de behuizing zijn twee voedingen te vinden met een keur aan voltages. Zone 1 kan 5, 7, 9 of 12 Volt leveren, Zone 2 geeft 12, 15, 19 of 24 Volt. De Ebravo is aan te sluiten op zowel Zone 1 als 2, daarmee alle ruimte gevend voor een ander apparaat dat werkt tussen 5 en 24 Volt. Op beide zones is de maximaal toelaatbare belasting 3 Ampère. Keces levert twee 5.5/2.5 mm DC kabels mee en een verloop van 2.5 naar 2.1 mm. De behuizing heeft dezelfde maat als de Ebravo, 22 x 22 x 6,6 centimeter. De aansluiting voor 230 Volt zit aan de achterzijde, naast de aan/uit schakelaar.
Op de voorzijde zit alleen een blauwe LED en een groot Keces logo. De P6 wordt afhankelijk van de belasting licht tot redelijk warm en verdient daarom ruimte om de warmte aan de omgeving kwijt te kunnen. De Keces is te upgraden met een betere zekering, met betere DC kabels en netsnoeren.
SetupÂ
Omdat de Ebravo werd aangeleverd als bundel heeft hij alleen gespeeld aangesloten op de Keces P6 voeding. De P6 bovenop voor de nodige koeling. Met een Ricable Invictus RCA coax kabel is de Ebravo aangesloten op mijn Metrum Pavane dac, die mede dienst doet als digitale voorversterker met volumeregeling.
Deze dac is nu niet bepaald de meest logische keuze achter een Ebravo, het prijsverschil is nogal groot. Bij gebrek aan actieve luidsprekers daarom ook een Audio Alchemy dac en een Musical Fidelity V-dac II ingezet aan een eindversterker. Waarbij de Ebravo het volume regelde. De P6 kon bovendien de V-dac voeden. Maar ja, de mens wil de hoogste kwaliteit, dus echt luisteren is gedaan met de Metrum dac. Daarachter een transistor eindversterker van de hand van Cees Ruijtenberg (ex Metrum) en een paar Falcon LS3/5A luidsprekers. Netsnoeren, interlinks en luidsprekerkabels van Ricable en Inakustik. Ethernet komt binnen over een AudioQuest Vodka. Alles krijgt schone stroom vanuit een AudioQuest Niagara 3000.
Soepele werkingÂ
De 4Stream App zorgt voor een soepele werking en binnen de kortste keren had ik de nodige voorkeurstations geprogrammeerd, zoals ClassicNL en NPO Radio 5. Altijd lekker op de achtergrond. Helaas leveren de stations geen al te beste kwaliteit en een lage bitrate, mede daarom is Tidal als bron gebruikt. Eigenlijk zoals ik verwacht dat de Ebravo het meeste ingezet zal worden. Privé muziekcollecties met eigen geripte cd’s komen binnen mijn vrienden- en kennissenkring steeds minder vaak voor.
Dat kan wel zijn, maar ik ben eigenwijs en trek van mijn Melco met Twonky een tijdelijke favoriet, Chantal Chamberland met ‘Beautiful life’ en laat dat tot mij doordringen. Stem heeft een mooie eigen plaats, piano combineert met slagwerk en bas, beiden in de juiste proportie zoals je mag verwachten van een transport. Data wegtrekken, gereedmaken om door te sturen als PCM naar een dac. Daar niets aan toevoegen of weglaten.
Als ik stiekem even een vergelijk trek met mijn eigen transport, dan valt op dat de Ebravo helderder is in klank, niet scherp, dat niet. Ook ietsje minder organisch, mag het, de Ebravo heeft een prijskaartje dat zelfs inclusief de P6 voeding 3,5 maal lager ligt. De heldere klank hoeft geen enkel bezwaar te zijn, een beetje duffe luidspreker of een versterker op leeftijd is vaak juist blij met de lichte boost.
Mijn up-to-date dac, versterker en speakers laten zich met liefde voeden door de Ebravo van Keces. Reden genoeg om de cd van Chantal helemaal af te luisteren voordat ik iets anders ga zoeken.Â
Een hobo concert gespeeld door Akademie für Alte Musik, gecomponeerd door C.P.E. Bach, legt een heleboel finesses bloot die door Harmonia Mundi zijn vastgelegd. De hobo die de solo’s voor zijn rekening neemt is opvallend transparant en zuiver van klank. Violen zijn breed uitgespreid, zouden iets zachter van toon mogen zijn. Daar weet ik wel een trucje voor, de SmoothLAN van Stack Audio in gebruik nemen. Een ethernetfilter dat de scherpe randjes weghaalt, veroorzaakt door mijn goedkope ethernetswitch.
Nu kan en mag de Ebravo op een nog hoger niveau presteren. De hobo heeft een zuiverder klank en laat extra details vrijkomen. De diepte in het stereobeeld neemt zelfs toe. Nu is dit geen review van Stack, maar van Keces. Toont wel aan hoe gevoelig veel apparatuur is voor het ethernet achter de streamer of netwerkspeler. Ondertussen geniet ik van de muziek, in een heerlijk stereobeeld dat mooi los komt van de luidsprekers. Precies zoals ik het graag hoor. Zelfs ten opzichte van mijn gemodificeerde Auralic slaat de Keces helemaal geen gek figuur en gaat simpeler oplossingen als een Raspberry Pi met grote stappen voorbij.
FilmmuziekÂ
Veel gebruikt, omdat het de luistersessie waardig is, is Haevn met ‘Bright lights’ waarmee duidelijk wordt dat in de lage tonen de Keces volle energie blijft leveren, het stereobeeld nog wat kan groeien in alle dimensies, zang zeer verstaanbaar is en blijft. Het afspelen gebeurt met enthousiasme en drive. Waar het subtiel moet zijn, lukt dat, daarna komt de volle energie terug. Kan er weinig meer over zeggen dan dat de weergave vol en compleet is. Ook ‘Mind games’ heeft zoveel energie in zich en begint met elektronische tonen die gelijk de aandacht opeisen.
Iemand die zich de tv-serie ‘Twin peaks’ weet te herinneren? Van de muziek is ooit een cd verschenen die ik met enige regelmaat laat langskomen. Diepe bastonen, orkest dat de typische, slepende tonen van een film speelt. De Keces Ebravo volgt alles wat ik hem voer met het grootste gemak. Weer met een stereobeeld dat uit het handboek voor audiofielen lijkt te komen.
Het is groter dan menig streamer hier weet neer te zetten. Wat polijsten mag nog, verder is er weinig te wensen, zeker niet in deze prijsklasse. Ook niet met een systeem erachter dat kritisch is en qua prijs niet in verhouding.Â
Jazz van pianist Dave Grusin, vaak goed opgenomen en ook nu is ‘Two for the road’ een voorbeeld van hoe digitaal kan klinken. Muziek gecomponeerd door Henri Mancini, orkest, piano, zang, het plaatje is al snel compleet, waarna elektrische gitaar de solo overneemt van de zangeres. Muziek heeft body, is tegelijk transparant genoeg om vooral de pianonoten extra in het zonnetje te zetten. Er zit snelheid en ritme in de weergave, waardoor de aandacht op muziek gericht kan blijven en het geen achtergrondprutje gaat worden.
Dat gaat tevens op voor Ludovico Einaudi met ‘Una matina’, heel mooi van toon, meeslepend zonder saai te gaan worden. Je hersenen zuigen de noten op, verwerken ze en verlangen naar de volgende akkoorden. Wat levendiger en met bijzondere tonen is ‘Upojenie’ met Pat Metheny en Anna Maria Jopek. Vreemde muziek met zang in een taal die mij vreemd is. Als het dan toch weet te boeien, dan weet je dat je luistert naar een streaming transport waar kwaliteit in is gebundeld. Snelle, getokkelde klanken wisselen af met langzaam in volume afnemende tonen die verdwijnen in de verte.
AanbevelingÂ
Met het op de markt komen van steeds meer streaming transporten en netwerkspelers, zie je langzaam maar zeker de voordelige apparaten het de topspelers op de markt lastig maken. Het zijn vooral de transporten zonder ingebouwde dac die functionaliteit koppelen aan een goede weergave. Waren streamers in vroeger tijden nog wel eens instabiel, of was het de app die de luisteraar keer op keer in de steek liet, die tijden lijken voorbij. Getuige de prestaties en inzetbaarheid van de Keces Ebravo, waar mogelijk het liefste in combinatie met een Keces P6 lineaire voeding. De voordelige bundel heeft mij met verve weten te overtuigen dat hoogwaardig streamen mogelijk is voor een prijs die een paar jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden.
Natuurlijk mis je wel wat, ik mis mijn geliefde Roon als afspeelsoftware en bron van informatie over artiesten en albums. Ik mis de overzichten die Roon geeft van mijn eigen opgeslagen muziek. Maar ik mis Roon niet als ik speel van Tidal, via Twonky of internetradio gebruik. Dan is de Keces niet veel anders dan al zijn concurrenten. Gewoon handig in gebruik, stabiel in werking, levert een prima geluidskwaliteit en laat zich met zijn drie interfaces verbinden met elke dac op de markt.
Keces Ebravo
Keces Ebravo | 599 euro
Keces P6 | 599 euro
Bundel Keces Ebravo + Keces P6 | 999 euro
Beoordeling 4.5 / 5