ARTIKEL

De cd leeft nog

‘De cd leeft nog!’, zo kon je eerder dit jaar op HiFi.nl lezen. Aanleiding was de aanhoudende aandacht die aan het tweede leven van vinyl wordt gegeven, want hoe verhoudt zich dat tot de status van zijn jongere broertje?

Ook in cd-land zijn de nodige ontwikkelingen op te tekenen, waardoor het kleine schijfje nog altijd niet door digitale muziekbibliotheken op harde schijven en via muziekdiensten is weggestreamd. Zoveel was in en rond de periode van High End München afgelopen maand wel weer duidelijk.

Een belangrijk argument voor de stabiele hartslag van de compact disc in het genoemde artikel was het feit dat er niet alleen nog heel veel uitstekende cd-spelers op de markt zijn, maar er ook nog heel wat bijkomen. Waar veel aanbod gecreëerd wordt, daar moet vraag zijn. Er zijn genoeg high-end merken die met nieuw materiaal blijven komen. Denk aan partijen als Cyrus, Roksan en Marantz voor apparatuur in beide categorieën – neem bijvoorbeeld de fraaie HD-CD1 van laatstgenoemde. Maar vooral ook aan Accuphase en Spectral, die nog altijd de focus leggen op de vervaardiging van echte hifi cd-spelers. Laten we eens kijken wat er in 2017 inmiddels al geïntroduceerd is.

Ayon Audio CD-10

Het in Oostenrijk gevestigde Ayon Audio introduceerde onlangs vorige week namelijk nog een nieuwe speler: de Ayon CD-10.

Deze CD-10, een sacd/cd-speler voorzien van digitale ingangen zodat ook PCM- of DSD-bestanden afgespeeld kunnen worden, is een mix van traditioneel – zelfs buizen! – en modern. Een doorontwikkeling op het ontwerp van de CD-1sx, waarbij schijfjes aan de bovenkant ingelegd worden, vastgehouden door een magnetisch klemsysteem. Lees meer over de jongste innovatie van Ayon.

Bryston BCD-3

Ook de ingenieurs van Bryston hebben zich recent aan een volledig nieuwe speler gewacht, een speler uit dezelfde prijswinnende serie als de BDA-3 DAC. "We weten dat het medium cd is afgeschreven door de muziekindustrie, maar we hebben genoeg gebruikers die nog volop van hun uitgebreide collectie willen genieten," vertelde James Tanner van Bryston bij de introductie van de BCD-3.

De nieuwe speler is dan ook gericht op de loyale cd-luisteraar, met mogelijkheden voor Redbook CD's en CDR. Het loopwerk zorgt ervoor dat de data terecht komt bij twee AKM 4490 384/32 bit DAC's en er wordt één masterklok gebruikt voor de synchronisatie tussen transport en de DAC's. Van jitter is dus geen sprake. Dat er nog meer dan genoeg vraag is, wil het merk bewijzen door een speler van zo’n 3500 dollar in de markt te zetten.

Meer cd-spelers

Om de liefhebber ervan te bedienen zijn er diverse merken die hun nieuwe systemen behalve de modernere mogelijkheden ook nog altijd uitrusten met een fijn loopwerkje.

Neem het frisse nieuwe stereosysteem van Technics, de SC-C70. Een ‘top-loading’ cd-speler met een wereld aan mogelijkheden eronder. Netwerkopties zijn er vanuit Apple AirPlay en DLNA, om muziekbestanden te streamen vanaf verschillende Apple-apparaten zoals iPod, iPhone en iPad. De SC-C70 is DLNA-compatibel en kan eenvoudig worden verbonden met een mobiel eindapparaat van andere fabrikanten via Bluetooth. Hierdoor kan er ook muziek van streamingdiensten als Spotify en TIDAL worden beluisterd. Lees meer over de Technics SC-C70.

En wat te denken van de Naim Uniti Star? Deze heeft namelijk net zo goed een cd-speler in huis, maar is net als zijn Japanse tegenhanger wellicht vooral op een digitale toekomst zónder fysiek digitaal medium gericht. Want het apparaat kan inderdaad met compact discs overweg, maar het Britse kastje is ook in staat is muziek te rippen naar de opslag. Daarnaast ondersteunt de slanke Uniti-telg een groot aantal mogelijkheden op het gebied van streaming. Bluetooth (inclusief aptX), Airplay, Google Cast voor Audio, internetradio, uPnP/DLNA, Tidal en Spotify Connect zijn allemaal te gebruiken.


EDITORS' CHOICE