ARTIKEL

Compacte systemen en high-end fabrikanten

Opvallend in München: een kleine opleving van compacte stereosystemen, voorzien van een looprek voor je collectie compact discs. Zowel Denon als TEAC kwamen met een miniset naar de Duitse stad, waarbij laatstgenoemde zelfs de liefhebbers van het cassettebandje op de wenken bedient.

Compacte spelers

Denon introduceerde er bijvoorbeeld een nieuwe toevoeging aan de M-serie compacte muzieksystemen: de D-M41DAB, gebaseerd op D-M40DAB. Een combinatie van de RCD-M41-CD-ontvanger en bijpassende SC-M41-speakers. Naast ook hier een Bluetoothingang is de D-M41DAB voorzien van een ingebouwde cd-speler, FM-radiotuner en DAB en twee optische digitale ingangen voor externe bronnen, zoals voor tv-geluid. Hi-res 192kHz/24bit-converters kunnen alle digitale bronnen verwerken. Deze cd-receiver gaat voor een adviesprijs van 349 euro over de toonbank. Om het setje compleet te maken, betaal je 120 euro voor het paartje speakers, of sluit je het apparaat aan op bestaande luidsprekers.

Ook van TEAC troffen we een nieuw systeem aan, zoals gezegd een cassettedeck én cd-speler combinatie. Schreven we niet onlangs ook nog over het cassettebandje anno 2017? TEAC heeft geluisterd, en komt prompt met een gloednieuw cassettedeck. Deze AD-850 kan bovendien opnemen naar usb flash drives en is uitgerust met een microfoonaansluiting voor karaoke. Sowieso, stof je 90’s albums maar af: de AD-850 speelt audio CD, CD-R, CD-RW en mp3. Helemaal klaar om de de Eurodance van de twee decennia terug de kamer weer in te pompen…

High-end fabrikaten

Ok, weer even terug naar de high-end modellen. In het eerdere stuk werd tenslotte ook gerept over de grotere merken die de cd nog altijd niet links kunnen laten liggen. Niemand minder dan dCS maakt dat punt even voor ons, door de dertigste verjaardag van het merk te vieren met de Vivaldi One.

De dCS Vivaldi One is een stevige sacd/cd-speler met streamingfuncties en de nodige digitale ingangen. In de uitvoering van het binnenwerk was er genoeg aandacht voor het afspelen van cd’s: er is voorzien in een VRDS Neo sa/cd-loopwerk van het Japanse Esoteric. Lees hier meer over de Vivaldi One.

En dan is er nog Primare, dat met de CD-35 cd-speler – gloednieuw en nog niet eens op de eigen website te vinden – met ingebouwde DAC met ESS Sabre chips voor PCM en DSD ook van alle markten thuis is, maar daarbij zeker de compact disc niet uit het oog verloren is. (Misschien moesten we maar eens een terug voor een fabrieksbezoek…). Of QUAD, dat met de gehele Artera-serie ook nog volop brood zien in het kleine schijfje. De cd is voorlopig nog niet uitgespeeld!


EDITORS' CHOICE