NIEUWS

De 10 duurste en meest speciale versterkers ter wereld

Na lijsten met bijzondere (en bijzonder dure) luidsprekers, platenspelers en vinyl is het nu tijd voor een ander component van de hifi-keten: de versterker. We hebben een aantal speciale versterkers voor je op een rij gezet, op volgorde van betaalbaar naar onbetaalbaar.

1. A. Charlin 4S ($100.000)

We trappen af met de 4S van A. Charlin: de meest betaalbare van de lijst, maar nog steeds onbetaalbaar voor de doorsnee consument. De versterker is vernoemd naar de Franse technicus André Charlin, die in de twintigste eeuw onderzoek deed naar alles wat met geluid te maken had. Hij was in 1958 bijvoorbeeld een van de eersten die een échte stereo LP op de markt bracht. De 4S weegt een sloridge 35 kilo en levert 2x260 watt bij 8 Ohm. Ander pluspuntje: het design is niet zo over the top als bij andere ultra high-end versterkers. Best elegant, eigenlijk.

2. Gryphon Mephisto Solo ($112.000)

De Mephisto viel gelijk op omdat hij qua design best een neefje had kunnen zijn van de welbekende Naim Statement. Maar bij Deense merken weet je altijd dat het verder gaat dan alleen het uiterlijk en daar komt ook gelijk het prijskaartje vandaan. Toch is het geen versterker waar zoveel mogelijk in is gestopt om te kunnen pochen met de specificaties. “Zoals altijd bij Gryphon is het even belangrijk om dingen weg te laten als om dingen toe te voegen,” zo valt te lezen op de website.

3. Silbatone Acoustics RI-25 ($150.000)

Een versterker waarbij de buizen duidelijk te zien zijn – het blijft om een of andere reden aantrekkelijk. Zo ook bij deze RI25 van Silbatone. Naar eigen zeggen wordt er alleen gebruik gemaakt van de allerbeste componenten, zoals DA100 triodes en de Western Electric 437A. “Onderdelen die de meeste audiofielen nooit zullen zien, laat staan horen,” aldus Silbatone. Dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

4. Naim Statement  ($200.000)

We hadden het er eerder in dit artikel al even over; de Naim Statement mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Afgelopen jaar was de Statement bij verschillende dealers in Nederland te beluisteren en liet overal goede indrukken achter. Naim is wellicht een naam die wat minder tot de verbeelding spreekt dan de rest in deze lijst, maar dat werkt niet per sé als nadeel. Bedenk je maar: als Naim voor 800 euro al iets indrukwekkends neer kan zetten, hoe moet een versterker van twee ton dan klinken?

5. Goldmund Telos 5000 ($375.000)

Zo’n 94 cm hoog en dus behoorlijk aanwezig in je ruimte: de Telos 5000 monoblokken van Goldmund. Het bereik van deze giganten gaat van 0 tot 2,5 mHz – veel meer dan een mens kan horen of een gemiddelde speaker kan weergeven. De noise rating ligt volgens de officiële specificaties op een belachelijk lage 0,0005 procent, waar een groot aantal (gerespecteerde) versterkers niet verder komen dan 0,005 procent. Of ze het waar kunnen maken? Geen idee, maar het voert de prijs flink op.


EDITORS' CHOICE