NIEUWS

De 10 mooiste en duurste platenspelers ter wereld

Jasper Mijwaard | 20 augustus 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 augustus 2016

Bij het afspelen van vinyl draait het niet alleen om de muziek, maar speelt ook de ervaring van het opzetten van je platen een grote rol. Het is daarom eigenlijke zonde om een saaie platenspeler te gebruiken die niks toevoegt aan die beleving. Gelukkig zijn er merken – waarvan opvallend veel Duitse – die voor een flinke prijs bereid zijn om jouw vinyl-ervaring nóg specialer te maken. Nu allemaal in één overzicht!

1.  Transrotor Argos

$250.000 (€225.000)
Transrotor zal bij de gemiddelde vinylliefhebber op zijn minst een belletje doen rinkelen. Nu zijn de draaitafels van dit Duitse merk per definitie niet goedkoop, maar de Argos staat met zijn 250.000 dollar bovenaan de prijslijst. De platenspeler is vervaardigd uit één blok aluminium en is volledig verchroomd. Bovendien kun je gebruik maken van twee toonarmen! Meer is altijd beter. Is het je iets te duur? Dan kun je altijd nog bij Transrotor aankloppen voor de Artus, die een flinke ton goedkoper is.

 

2. Goldmund Reference II

$300.000 (€270.000)
Zelfs áls je nog ergens 270.000 euro onder de bank hebt liggen, zul je waarschijnlijk nooit een van deze exclusieve Goldmund platenspelers kunnen kopen. Er zijn namelijk maar 25 van deze schoonheden te koop. Mocht je er toch een bemachtigen, wordt deze geleverd met zowel een stalen als aluminium stand. De Reference II is met de hand gemaakt in Genève en weegt ruim 220 kg.

 

3. Clearaudio Statement

$200.000 (€180.000)
‘Statement’ lijkt de enige juiste naam voor dit beest van Clearaudio. Met een gewicht dat rond de 350 kg ligt  en een uiterlijk dat bestand lijkt te zijn tegen de zwaarste oorlogen, is deze draaitafel namelijk erg imposant. Niet speciaal genoeg? De motor in de Statement is van hetzelfde type als de motor in de Mars Rover. Jij hebt dus sowieso het beste verhaal op feestjes.

 

4. Basis Audio Work of Art

$150.000 (€135.000)
Met zijn industriële looks zou hij niet misstaan in de fabriek van een luxe automerk, maar in een goede luisterruimte komt hij waarschijnlijk beter tot zijn recht. Een van de features van deze futuristische draaitafel is het bruut klinkende ‘Resonance Annihilation’, wat eigenlijk gewoon een manier is om alle resonantie te laten verdwijnen. Het is misschien een beetje flauw om je eigen creatie een ‘work of art’ te noemen, maar Basis Audio komt ermee weg. De Work of Art is namelijk ook echt een kunstwerk.

 

5. Rossner & Sohn MOTT (Mother of TurnTable)

$147.000 (€132.000)
‘Massief’ is het beste woord om de MOTT van Rossner & Sohn te omschrijven. Over dit Duitse cult-product is niet enorm veel informatie te vinden, naast het gewicht van 325 kg. Precieze specificaties worden waarschijnlijk alleen op aanvraag geleverd. Wél is bekend dat de goedkoopste variant ‘slechts’ $52.000 kost, terwijl je voor de meest luxe uitvoering bijna een ton meer betaalt. Er is dus behoorlijk wat mogelijk… 


EDITORS' CHOICE