NIEUWS

De 10 duurste en meest bijzondere platen ter wereld

Jasper Mijwaard | 09 november 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 08 augustus 2016

Dat vinyl niet het goedkoopste medium is weet iedereen – maar liefhebbers betalen er graag wat meer voor. Je krijgt tenslotte een mooie grote plaat, artwork op groot formaat en regelmatig nog leuke extra’s. Toch zijn er behoorlijk wat écht bijzondere lp’s die de gemiddelde verzamelaar nooit in de verzameling zal hebben. Uit die gigantische lijst hebben we de tien meest interessante voor je op een rij gezet - op willekeurige volgorde. 

10. Elvis Presley – Good Luck Charm (1962)

Het eind van een tijdperk – Presley’s ‘Good Luck Charm’ is een van de laatste singles die in mono verscheen. Vanaf het begin van de jaren ’60 kwamen (gelukkig) stereo-opnames om de hoek kijken. Geïnteresseerd in deze 33-toerensingle? Dan mag je zo’n €19.000 overmaken naar een huidige eigenaar.

 


 

9. John Lennon & Yoko Ono – Double Fantasy (1980)

Over ‘het eind van een tijdperk’ gesproken… Dit exemplaar van ‘Double Fantasy’ in kwestie is het laatste album dat gesigneerd werd door Lennon, op 8 december 1980 – zijn sterfdag. Het album bevat vingerafdrukken van zowel Lennon als zijn moordenaar, Chapman, en werd gebruikt in de rechtszaak tegen laatstgenoemde. In 2008 werd hij voor ongeveer €300.000 verkocht.

 


 

8. Queen – Bohemian Rhapsody/I’m In Love With My Car (1978)

Werkte jij eind jaren ’70 bij EMI Records en ben je door middel van een Queen single uitgenodigd voor een bedrijfsfeestje? Dan heb je geluk. Deze speciale limited edition van Bohemian Rhapsody/I’m In Love With My Car is namelijk alleen uitgegeven aan werknemers van EMI en werd geleverd met leuke goodies, zoals een pen, lucifers en een sjaal. Anno 2016 kun je er zo’n €5.000 voor krijgen.


7. Pink Floyd – Lucy Leave/King Bee (1965)

Als je deze titels van Pink Floyd niet herkent, geen zorgen! De reden dat deze plaat in dit rijtje staat is namelijk omdat hij nooit officieel is uitgegeven. Het gaat om een testpersing van de twee tracks die door Pink Floyd’s latere label EMI werd weggewuifd. Mocht je hem in je bezit hebben, kun je jezelf €30.000 rijker rekenen.


6. David Bowie – Space Oddity/Wild Eyed Boy From Freecloud (1969)

Net als de vorige plaat van Pink Floyd is deze versie van Bowie’s welbekende ‘Space Oddity’ nooit officieel uitgebracht. Hoewel je deze eerste hit op vrijwel elk best of-album  kunt vinden, zijn er van deze 7-inch single maar twee of drie exemplaren bekend. De laatst bekende prijs is €3.500 (2010), maar na het overlijden van het Britse genie zou dat wel eens flink gestegen kunnen zijn.


5. The Rolling Stones – Promotional Album (1969)

Voor een van deze promotieplaten betaal je ‘slechts’ €2.300, wat best meevalt voor een (extreem) limited edition van de Stones. Speciaal voor radiostations werden deze exemplaren gedrukt: 100 voor het Verenigd Koninkrijk en 100 voor de Verenigde Staten.


4. Velvet Underground & Nico – Geen titel (1966)

Waarschijnlijk bestaat er slechts één exemplaar van dit stuk acetate en dat zorgt er altijd voor dat de prijs flink omhoog kan worden geschroefd. In 2006 wisselde de testdruk voor het laatst van eigenaar, waar een flinke €20.000 bij kwam kijken. Oud-eigenaar Warren Hill kocht de plaat op een rommelmarkt, samen met twee andere platen, voor 75 cent. Dat is nog eens winst maken.


3. Sex Pistols – God Save The Queen (1977)

The Sex Pistols tekenden in 1977 een contract bij A&M Records, maar dat was van korte duur. Vanwege hun wangedrag, waar we ongetwijfeld weinig over hoeven uit te leggen, werden ze binnen een week weer op straat gezet. In die week werd ‘God Save The Queen’ gedrukt, maar nooit uitgebracht. Een tiental A&M-medewerkers kreeg een exemplaar mee als afscheidsgeschenk. Op de veiling zou je er een kunnen scoren voor zo’n €20.000.


2. The Quarrymen – That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger (1958)

De allereerste opname van de band die later groot zou worden onder de naam ‘The Beatles’. De Buddy Holly cover ‘That’ll Be The Day’ werd samen met een van hun eerste eigen nummers opgenomen in een kleine thuisstudio in Liverpool. Het enige kopie is in bezit van Sir Paul McCartney zelf en is qua waarde geschat op zo’n €150.000. In 1981 is de plaat opnieuw gedrukt, daarvan zijn 25 exemplaren te vinden voor zo’n €12.000 per stuk.


1. Wu-Tang Clan – Once Upon a Time in Shaolin (2015)

Dit stuk vinyl van de Wu-Tang Clan is de meest recente plaat en veruit de duurste in deze lijst. Om duidelijk te maken dat muziek ook écht kunst is bracht de hiphopformatie slechts één exemplaar uit. Dankzij een flinke lading media-aandacht en hype rondom het kunstproject was het verkopen van dit enkele album geen enkel probleem. De Amerikaanse ondernemer Martin Shkreli kocht het album in 2015 voor (omgerekend) €1.800.000 en mag er van de Wu-Tang Clan mee doen wat hij wil. Sindsdien heeft hij gedreigd om het album in de zee te gooien of te verbranden, nog voor hij het heeft beluisterd. Sommige mensen…


EDITORS' CHOICE