REVIEWNaim Audio

Review: Naim Mu-so Qb

Jamie Biesemans | 08 februari 2016 | Naim Audio

De lancering van Mu-so Qb was een van de spannendste presentaties op CES 2016. Een compacte versie van één van beste draadloze speakers ooit, dat moesten we natuurlijk zo snel mogelijk horen!

Het was een indrukwekkende intrede die de oorspronkelijke Mu-so vorig jaar maakte. Met zijn eerste draadloze speaker scoorde het Britse Naim meteen een enorme, Messi-waardige goal. Eindelijk verscheen er een draadloze speaker met én veel mogelijkheden én een prima geluidskwaliteit én bovendien met een uitstraling die zijn prijskaartje rechtvaardigde.

Het was helemaal terecht dat de Mu-so daarom van de EISA (waar FWD Magazine lid van is) een award kreeg voor beste draadloze speaker. Het was zeker niet de enige eer dit de Mu-so tot nu ontving. Benieuwd of deze nieuweling, de Qb, even succesvol onthaald wordt. (Die 'Qb' lees je trouwens als 'cube'. Werp een blik op de foto's bij dit artikel en je snapt wel waarom.)

Hetzelfde DNA
Eén van de voornaamste pluspunten van de Mu-so was zijn flexibiliteit. Het is een draadloze speaker, een etiket dat op heel diverse apparaten kleeft. Een draadloze speaker kan een toestel van nog geen honderd euro zijn. Maar met budgetapparaten heeft de Mu-So heel weinig te maken. Dat merk je zowel aan de afwerking als aan de vele aansluitingen en mogelijkheden.

De oorspronkelijke Mu-so voelt zich even goed thuis in een rol van betere audio-oplossing voor je tv-geluid, als trendy vervanger van je hifi. Ja, zo goed klinkt hij.

Maar je kunt niet ontkennen dat de Mu-so een behoorlijk groot toestel is. Dat maakt de plaatsing in sommige ruimtes lastiger. In een keuken bijvoorbeeld of in een eetkamer, waar geen groot meubel staat om hem op te plaatsen. Die opmerking houdt nog meer steek als je weet dat de Mu-so ook deel kan zijn van een multiroom-opstelling. Daar is de Naim-app altijd op voorzien geweest.De lancering van de compactere Mu-so Qb mag daarom niet verbazen. Heb je een Mu-so (of een ander multiroom-compatibele Naim-component) in de woonkamer, dan is de Qb een perfect uitbreiding voor in een kamer waar er misschien meer casual geluisterd wordt. Maar het is geen tweederangs Mu-so die enkel voor wat achtergrondgeluid kan zorgen. Onze eerste indruk na een demonstratie in Las Vegas was dat de Qb zeker goed genoeg was om kritisch te luisteren. En dat is goed nieuws voor wie geen ruimte heeft voor het origineel. Of voor wie wil uitbreiding richting een kleinere ruimte.

We wachten trouwens met spanning af wat er op Mu-so-vlak nog gaat gebeuren dit jaar. In Las Vegas kregen we van een Naim-vertegenwoordiger te horen dat er nóg een nieuwe Mu-so aankomt. Hoe die er uitziet? Geen idee, maar de woorden die vielen waren: “Meer premium”. Nog meer premium dan de originele Mu-so, dat prikkelt toch!

MERK

EDITORS' CHOICE