NIEUWS

Tien Jaar iPod Docks - een iToplijstje

Menno Bonnema | 27 oktober 2012

Toen ik een tijdje geleden hoorde dat de iPhone vijf jaar bestond, ging er een lichte schok door mij heen. Is het echt nog maar vijf jaar geleden dat Apple's innovatie op de markt kwam? Ik kan me nauwelijks nog een pre-iPhone tijdperk voorstellen, de tijd dat we het nog zonder deden. Time flies when you’re having fun...

Een vergelijkbaar gevoel bekroop me toen ik er achter kwam dat het verschijnsel iPod docking ook al weer ruim tien jaar meegaat. De eerste generatie werd zelfs eind 2001 al geïntroduceerd. Wow. Ongelooflijk wat er in die tijd allemaal aan innovatieve producten voorbij zijn gekomen. Hoogste tijd voor een overzicht in vogelvlucht. Een verre van objectieve selectie van de meest opvallende docking stations die het afgelopen decennium de revue passeerden. Opvallend, in de ruimste zin van het woord: design, afmetingen, prijs, originaliteit, slimmigheid, en ga zo maar door - Tien Jaar iPod Docking, een overzicht in vogelvlucht. Laten we gewoon bij de eerste beginnen.

Hot Dock - Fatman iTube Carbon
De introductie van de Fatman iTube, een combinatie van een buizenversterker met een docking station, werd op de redactie van HiFi.nl enthousiast gevolgd. Omdat het hier om een systeem zonder speakers betreft, en die in dit overzicht eigenlijk niet als ‘complete docks’ worden gezien, gaat de nominatie voor ‘Hot Dock’ naar de latere Fatman iTube Carbon, een systeem mét speakers. En bovendien: een systeem waarbij versterker en dock in één zijn verwerkt.

De iTube Carbon is in feite de verbeterde versie van de iTube, die in oktober 2007 op de markt kwam. Terwijl er in die tijd nog hevig strijd werd geleverd tussen de, zeg maar, hifi-puristen en de aanhangers van iTunes en iPod-apparaten, kwamen ze bij Fatman Audio op het lumineuze idee om jong en oud te combineren. Eigenlijk hetzelfde wat Samsung dit jaar deed met onderstaande DA-E750.

Samsung DA-E750 (review)

Door de ‘ouderwetse’ buizenversterker samen te laten werken met de iPod zou het beste van beide werelden verkregen worden, zo luidde de filosofie. Dus de digitale signalen uit de iPod werden voorzien van de warme sound van de buizen. In Engeland uitgeroepen tot coolest dock on earth, hier bestempeld als Hot Dock.


EDITORS' CHOICE