REVIEWSamsung

Samsung DA-E750 Dock met buizenversterker

René Smit | 10 augustus 2012 | Fotografie Fabrikant | Samsung

Soms komen leuke of innovatieve audio producten uit een onverwachte hoek. Dit is ook het geval met de eerste Audio Dock voorzien van een buizen voortrapje. Ik associeer het product met diverse merken, maar niet met Samsung!

Toch is dit wel degelijk de bedenker en producent van de DA-E750 Audio Dock. Samsung spreekt bewust niet van een iPod dock aangezien de DA-E750 ook de mogelijkheid biedt Galaxy S-serie apparatuur van hetzelfde merk te docken en direct op te laden. Naast fysiek de iPod of Galaxy S op de dock plaatsen kan de opgeslagen muziek ook draadloos via de DA-E750 afgespeeld worden. Dit kan via AllShare Play, Airplay of Bluetooth 3.0 met aptX-codec. Aan de achterzijde zijn tevens nog een USB-, Aux- en netwerkaansluiting.

Bij het uitpakken blijkt al dat het Samsung de zaken serieus heeft aangepakt. De DA-E750 weegt maar liefst ruim acht kilo. De afwerking is hoogstaand en de uitstraling is een perfecte mix tussen retro en modern. Fraai hoogglans fineer voor de kast en chroom kleurige ringen om de luidsprekerunits. Samsung heeft de ECC82 voorversterker buisjes fraai zichtbaar gemaakt met een plexiglas venster boven op de kast. Wanneer de DA-E750 aanstaat, geven deze buisjes een zacht oranje gloed wat prachtig kleurt bij het donkere roodachtige houtfineer. Hiermee krijgt de audio dock een heel luxe warme uitstraling.

Laten we echter niet vergeten dat het Samsung niet alleen te doen is om een fraai ogend apparaat maar vooral om een goed klinkende Audio Dock af te leveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een 2.1 luidsprekersysteem. De ingebouwde subwoofer bevindt zich aan de onderzijde van de kast en de twee middentoners zijn geplaatst aan de voorzijde van de kast. Uiterst links en rechts zitten de tweeters. De units zijn gemaakt van glasfiber en de middentoners zijn voorzien van een verchroomde faseplug. Om het beoogde warme muzikale geluid te realiseren combineert Samsung digitale versterkertechniek met buizen in de voortrap.

Na het uitklappen van de aan de achterzijde geplaatste docking unit kan daar probleemloos een iPod Touch geplaatst worden. De bescheiden maar fraai vormgegeven en afgewerkte meegeleverde afstandsbediening kan ook gebruikt worden om een iPod te bedienen. Use Somebody in de uitvoering van Laura Janssen is een mooie testcase voor de muzikale kwaliteit van de DA-E750. De frêle stem van Laura wordt fraaie weergegeven. Elke vorm van scherpte ontbreekt, het geluid is verassend aangenaam en vloeiend. De piano in de break van het nummer kent een lekker fundament en is gezien het formaat van de dock mooi stevig. Het klinkt alsof er een fysiek groter apparaat staat te spelen. De hoogweergave is schoon en transparant en laat veel kleine details horen. Een stereobeeld met breedte en diepte is echter niet aan de orde, hiervoor zijn de luidsprekerunits te dicht bij elkaar geplaatst. Nu zal de doelgroep waarvoor deze Samsung DA-E750 bedoeld is ook niet veel waarde hechten aan dit soort "audiofiele" parameters.

Bruno Mars's album Doo Wops and Hooligans is ietwat overgeproduceerd in het laag en kent een flinke bult zo rond 80Hz. De Samsung DA-E750 laat dit overduidelijk horen. Het neigt naar een wat bonkend en dreunend geluid, iets waar veel duurdere audiosets ook last van hebben. Met de muziek van Adele’s album 21 kan de DA-E750 veel beter overweg. Het liedje Love Song komt heerlijk uit de speakertjes rollen. Gitaar en piano hebben een mooie warme klankkleur wat waarschijnlijk voor rekening komt van de buisjes in de voortrap. Details zijn goed te volgen, zelfs de ietwat verstopte triangel is hoorbaar. Adele's stem klinkt relaxt en uitgesproken qua karakter, iets wat je niet zo snel verwacht van een apparaat als dit.


EDITORS' CHOICE