ARTIKEL

GP Acoustics

GP Acoustics

[vad2009_KEF1]

Het zal niemand ontgaan zijn dat KEF eerder dit jaar in andere handen is gekomen. Na het noodlottige faillissement van Transtec (die overigens een succesvolle doorstart hebben gemaakt, maar daarover later meer) meldde GP Acoustics zich als overnamekandidaat voor het merk KEF, en met succes. De distributie vindt nu plaats vanuit het Duitse hoofdkwartier, maar er is een sterke Nederlandse link via een bevlogen sales manager.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

In de luisterkamer vielen natuurlijk de enorme Muon luidsprekers op. Dit buitengewone glimmend zilverkleurige ontwerp stond op een fel verlicht podium. Niet aangesloten, maar niettemin indrukwekkend. Wat er wel stond te spelen klonk overigens erg goed. De Kef Reference 207.2, in combinatie met de werkelijk enorme Reference 209 Sub. De conus van dit basmonster meet 18 inch (45 centimeter), maar met de rolrand van ruim 4 centimeter breed kom je toch echt boven de halve meter uit. Het is lang geleden dat ik zo`n fruitschaal van een woofer heb gezien. Met een versterker van maar liefst 1000 watt aan boord wordt de lichte papieren driver zeer strak in bedwang gehouden. De 207.2 is natuurlijk al een full-range systeem, en de sub werd dan ook ingezet tot 20 Hz. Een subtiele reus, zo bleek tijdens het luisteren. De combinatie met de versterker en (SA)CD speler uit de Marantz Premium range werkte voortreffelijk, en de ruime huiskamerachtige setting zorgde er voor dat de luisteraars lekker lang bleven zitten.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Ook interessant om te vermelden is dat veel modellen van KEF nu ook in wit leverbaar zijn. Een paar jaar geleden raakte je witte luidsprekers aan de straatstenen niet kwijt, maar de belangstelling is 180 graden omgedraaid zo lijkt het, want ook andere merken pikken de trend op.

De KHT 7005 en 8005 zijn de nieuwe oplossingen voor een compact maar hoogwaardig surroundsysteem. Een set bestaat uit een sub, een soundbar voor de front- en centerkanalen die onder het televisietoestel aan de muur kan worden bevestigd, en twee horizontaal of verticaal te plaatsen satellieten voor de achterkanalen. De afwerking is zeer fraai, met hoogglans gelakte gegoten aluminium behuizingen.


EDITORS' CHOICE