ARTIKEL

VAD Show 2009 verslag deel 1

De VAD Show is het grootste jaarlijkse hifi-evenement in Nederland. Een keur aan importeurs en distributeurs toont dan aan het publiek wat ze voor het nieuwe jaar in petto hebben. Veel nieuws dus elk jaar, meer dan voldoende om een uitgebreid verslag over te schrijven. Vier delen hadden we er dit jaar voor nodig, en dit is het eerste deel. Deel 2 leest u hier, deel 3 hier en deel 4 hier.

Audiac

[vad2009_Audiac]

Importeur Audiac heeft onlangs een paar interessante nieuwe merken aan hun productengamma toegevoegd, waarvan T+A en Cyrus ook meegenomen waren naar Veldhoven. De meeste aandacht ging dit jaar echter uit naar een paar belangrijke noviteiten op het gebied van topklasse weergave van nieuwe muziekbronnen als iPod en harde schijf. In aanfvulling op de nu al legendarische 170iTransport iPod dock van Wadia werd gedemonstreerd met de bijpassende 151 PowerDac. Dit kleine apparaatje herbergt naast een 2x50 watt klasse “D” versterker een tweetal digitale SPDif ingangen, een optische ingang, een USB ingang en digitale volumeregeling. Voor 1295 euro krijgt de koper een apparaat dat zowel optisch als technisch perfect aansluit op de iTransport, maar dat door zijn uitgebreide aansluitmogelijkheden ook uitstekend kan fungeren als centrale unit in een groter systeem. Een zeer overtuigende demonstratie op een paar kleine luidsprekers deed vermoeden dat de 151 PowerDac ook grotere weergevers moeiteloos in bedwang kan houden.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

In dezelfde categorie, maar nog veel hoger van kwaliteit is de Ayre QB-9 USB Dac. Dit bescheiden ogende apparaat herbergt de allerlaatste inzichten van de firma uit Boulder, Colorado op het gebied van digitaal naar analoog omzetting. Nu steeds vaker de computer als bron in een geluidsinstallatie wordt ingezet krijgt de consument te maken met een paar problemen die inherent zijn aan het gebruik van een PC of laptop als opslag voor gedigitaliseerde geluidsbestanden. Het belangrijkste van die problemen is jitter. Jitter is een mooi woord voor tijdfouten in de digitale gegevensoverdracht, die ontstaan omdat de interne clock van digitale apparatuur in veel gevallen niet `gelijk loopt`. Het hoorbare resultaat van de foutcorrectie die daardoor moet worden toegepast is een sluier over het geluid, een afgenomen ruimtelijkheid en het wegvallen van microdetails.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De QB-9 USB Dac van Ayre lost het jitterprobleem op door de interne clock van de computer (die bij de meeste andere oplossingen `leading` is in het datatransport over de digitale verbinding) geheel te omzeilen, en de wil van zijn interne supernauwkeurige clock keihard op te leggen aan de bron. De QB-9 bepaalt als het ware de snelheid en volgorde van de datastroom, en dat hoor je. Tijdens de show werd gedemonstreerd met de laptop van een van de medewerkers. Een gewone computer waar hij ook zijn dagelijkse werk op doet, en waar natuurlijk ook heel wat fraaie muziek op staat. De Ayre CX-7eMP/AX-7e set in combinatie met de nieuwe Revel Studio 2 luidspreker uit de Ultimate serie klonk snel, gedetailleerd, krachtig en muzikaal. Ook was bij Audiac als vanouds de muziekkeuze weer verrassend, en dit jaar zelfs voor een deel samengesteld door lezers van HiFi.nl en Muziek.nl, die door middel van een prijsvraag voorstellen konden doen voor demonstratiemuziek.


(Foto © 2009 Jiri Büller)


EDITORS' CHOICE