ARTIKEL

B&W

Bowers en Wilkins is een luidsprekermerk dat eigenlijk geen introductie meer behoeft. De importeurs van B&W in België en Nederland hebben per 1 oktober j.l. hun krachten gebundeld om een efficiëntere marketing te kunnen voeren, iets waar de consument uiteraard van kan meeprofiteren.

[vad2009_BenW]

Bij B&W Group Nederland (voor het gemak noem ik ze nog maar even zo) stond een fantastische meerkanaals opstelling met vijf B&W 800 luidsprekers en Classé monoblokken, waarop klassieke opnames werden gedemonstreerd die werden opgenomen door Polyhymnia, de wereldberoemde opnamefaciliteit uit Baarn. De internationaal vermaarde balance engineer Erdo Groot vliegt de hele wereld over om zijn kennis en kunde aan te wenden voor de allerbeste opnames, en afgelopen weekend was hij in Veldhoven om het resultaat te laten horen en toelichting te geven op zijn werkzaamheden. Ondanks de zeer ruime opstelling in de grote Tuinzaal in Veldhoven was het klankmatige resultaat zowel verbluffend als verslavend. De enorme souplesse van de weergave, in combinatie met het schier oneindige beschikbare vermogen zorgden, althans met de ogen dicht, voor een bijna perfecte concertzaal-illusie.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Interessant nieuws was er ook van Rotel, waarvan de afgelopen maanden een aantal nieuwe componenten in de 15-serie zijn gelanceerd. Na een succesvolle introductie eerder dit jaar van de RA-1520 versterker en de RCD-1520 cd-speler is nu ook de RDG-1520 digitale internet tuner beschikbaar. RDG staat voor Rotel Digital Gateway, en dat houdt in dat de RDG-1520 niet alleen een tuner is , maar dat er een heleboel inputs aan boord zijn waarmee dit apparaat als centrale unit in een netwerksysteem kan fungeren. De gebruiker heeft de beschikking over internetradio, UPnP muziekstreaming direct vanaf de PC, een interne DAB+ decoder en een digitale iPod verbinding.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Hoe fraai de rest ook was, de grote publiekslieveling bij B&W was waarschijnlijk toch de Zeppelin -mini, die hier voor het eerst te zien en te beluisteren was. Het klankmatige resultaat is, zoals verwacht, weer van een hoog niveau. Eerlijk is eerlijk, je mag het natuurlijk niet vergelijken met een full-size stereosysteem. Maar het geluid dat er uit de mini-zeppelin komt mag je, gezien het bijna schattige formaat, gerust Maxi noemen. Zeer flexibel qua plaatsing, en met een paar slimme ontwerpdetails. Zo heeft de mini-zeppelin een draaibare bevestigingsarm voor de iPhone of iPod-Touch. Die kan nu 90 graden gekanteld worden bij het bekijken van filmpjes. Je moet er maar opkomen...


EDITORS' CHOICE