ARTIKEL

B.S.A.

Importeur B.S.A. uit Den Bosch is al jaren bezig met het Zwitserse merk Piega, dat tot een select groepje merken behoort dat modern designsuccesvol weet te combineren met een uitstekende geluidskwaliteit. Beroemd zijn de strak vormgegeven aluminium kasten en de in eigen huis geproduceerde ribbontweeters die een zeer snelle en schone weergave hebben. Alle kennis op het gebied van dit soort membranen is nu door Piega gebundeld in de MasterONE luidspreker, die een gesloten baskast combineert met een groot mid/hoog membraan dat werkt als dipool, en dus naar achteren evenveel energie afstraalt dan naar voren.

Het klankmatige resultaat laat zich in een relatief kleine kamer in een conferentieoord als Koningshof in Veldhoven niet optimaal beoordelen, maar als het thuis zo zou klinken als daar dan zouden heel wat kritische muziekliefhebbers er waarschijnlijk al heel goed mee kunnen leven. Om te beginnen met de `conventionele` laagweergave; die was uitstekend. Sonoor, behoorlijk diep en snel genoeg om aan te sluiten op het midden en hoog. En dat klonk nog het meeste als een elektrostaat, met dien verstande dat de MasterOne geen stopcontact nodig heeft om de ribbons op spanning te brengen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De plaatsing van de instrumenten en stemmen was, vanwege de achterwaartse afstraling, net iets diffuser dan we gewend zijn van luidsprekersystemen die alleen naar voren afstralen, maar de ruimtelijkheid die je er bij krijgt maakt dat meer dan goed. Bovendien, heeft u in een concertzaal als eens goed naar het ruimtelijke geluidsbeeld geluisterd? Inderdaad: dat is ook vrij diffuus! En wie bij een supersnelle weergever als een ribbon als het ware een verhoogd risico op schelheid verwacht komt bij deze MasterONE bedrogen uit. Uiterst beheerst, gedetailleerd als dat nodig is, maar zelfs bij hogere volumes geen spoor van scherpte. Rust is het voornaamste kenmerk, een luidspreker waar je lang naar kunt luisteren zonder moe te worden.

Dat had ongetwijfeld ook te maken met de elektronica van het Zwitserse Neukomm waar B.S.A. Mee demonstreerde. Kleine (nee, compacte) componenten die er niet alleen fraai uitzien, maar ook nog eens van hoogwaardige schakelingen zijn voorzien. Vooral de gedistingeerd industrieel ogende PA35S eindversterker maakte indruk door zijn bescheiden formaat en zijn ruimhartige geluidskwaliteit. Mooi spul...


EDITORS' CHOICE