REVIEWHarbeth

Verleidelijke weergave

Kilian Bakker | 17 juli 2008 | Harbeth

De Super HL-5 heeft vrijwel geen `vast` weergavepatroon, waardoor hij verschillende opnames met een uitstekende contrastering presenteert. In dat opzicht overtreft de Super HL-5 zowel de Monitor 30 als de Compact 7ES3. De laatstgenoemde blijft echter een verbluffend goede muziekvertolker en een persoonlijke favoriet van deze schrijver. Bij de track Into The Stone van Kevin Brown was te horen dat de Super HL-5 het gitaarspel met meer dynamische expressie weergeeft dan zijn meer betaalbare familieleden. Daarnaast viel het op dat zijn stem met meer presence maar ook een stuk pittiger werd weergegeven. De te hoog gekozen band-uitsturing van deze opname werd meer uitgelicht waardoor er in dit geval sprake was van meer resolutie maar minder luister-comfort. Deze track werd door de Hl-5`s met een beter dynamisch gedrag gepresenteerd en kwam bijna over als een privé Unplugged sessie in de huiskamer.

Harbeth Super HL-5

Alhoewel deze Harbeth`s als near-field monitoren heel uitgewogen klinken (mits de klankkasten de benodigde ruimte krijgen) verdienen ze een opstelling waarbij ze vrij kunnen ademen. Van de Crooked Still CD Shaken By A Low Sound werd de track Little Sadie beluisterd. De intro, met Aoife O`Donovan`s sexy stem werd hier nog niet eerder zó verleidelijk weergegeven. Zowel het realisme als de emotie-overdracht in de weergave waren van een zeer hoog niveau. De energieke en enthousiaste weergave van de cello en double-bass deed de titel van dit bijzondere album eer aan.

De HL-5`s werden ook een tijdje zonder frontdoeken beluisterd en het bleek al gauw dat dat een lichte invloed heeft op de overgang tussen de super-tweeter en de hoogfrequent-unit. Wel hoorbaar maar niet dramatisch (althans; in mijn ruimte). Mensen die ab-so-luut niet tegen de Super Grilles willen aankijken kunnen deze weergevers dus ook au naturel gebruiken; het `met versus zonder` contrast is namelijk veel kleiner dan met de LS 3/5a of de Monitor 30. De fraaie fineer-afwerking van de baffle`s zal waarschijnlijk menig Super HL-5 eigenaar overhalen tot `naakt luisteren`. Niet alle weergevers zijn in staat om de luisteraar een waar klankbad te geven maar de Super HL-5 draait daar zijn Radial hand niet voor om. Let wel: dit zijn geen `bedeesde Britten`; ze gaan op elke volumeverhoging in met een duidelijk toegenomen geluidsdruk en ze zijn zelfs in staat om flink confronterend te worden.

MERK

EDITORS' CHOICE